Din nou, despre ingrijirea parului

Redactia
Parul

Fiecare fir de par este infipt in pielea capului cu trei radacini. El este inconjurat de vase de sange, nervi si glande sebacee. In circa 2-4 zile, firul de par creste 1 mm, iar viata lui dureaza circa 3-4 ani. Atunci parul cade si in locul lui creste altul. In decursul unei zile, un om pierde 30-50 fire de par. Incaruntirea parului are atat pricini ereditare, cat si motive obiective: nevralgii, boli infectioase, stari de soc, greseli de alimentatie. In general, alimentatia joaca un rol fundamental in aspectul exterior al parului. Elementele esentiale pentru sanatatea parului sunt: fierul, acidul silicic, iodul si sulful, care se gasesc in painea de orz si secara, orezul decorticat, ceapa, fructe proaspete, peste, ficat, lapte si oua.

Imbolnaviri ale parului prin influente externe

Dusmanul cel mai temut al firului de par sunt noxele aflate in mediul inconjurator, care ii incetinesc cresterea si ii ataca structura. Dar mijloacele de infrumusetare reprezinta, si ele, un pericol potential. De exemplu, permanentul, care din cauza substantelor chimice pe care le foloseste, aduce parul intr-o stare nenaturala. Si vopsirea parului este daunatoare, substantele chimice atacand rezistenta firului. Toate acestea trebuie facute cu mare grija si numai de specialisti. Multe femei s-au intors de la coafor cu parul in maini.

Curatirea parului

Ingrijirea zilnica a parului incepe si se sfarseste cu periatul. In acest scop, trebuie folosita o perie nu prea moale, confectionata din par natural. Pentru ca murdaria sa poata fi temeinic scoasa din par, capul se apleaca in fata si parul se perie de la radacina spre varful firului. Fiti atenti ca fiecare membru al familiei sa aiba peria si pieptenele sau. De asemenea, nu se poate folosi un sampon comun: fiecare om are un alt tip de par. Atentie! Nu cumparati sampoane care sa contina formaldehida, dioxan, alcalii. Cititi cu atentie etichetele. Daca aveti parul gras, nu cumparati sampon pentru parul gras: el degreseaza firele prea puternic si o noua grasime se produce imediat. Cumparati sampon pentru par normal.

Ingrijirea parului gras

Parul normal, chiar si la doua zile dupa spalare, e voluminos si stralucitor. In schimb, parul gras, din pricina secretiei excesive de sebum, doar dupa 24 de ore de la spalare e din nou unsuros si lipit de cap. Nu exista o reteta unica de ingrijire a lui. Exista sampoane moi, speciale pentru par gras, cu care parul poate fi spalat zilnic. Cu sampoane obisnuite insa, spalarea lui zilnica este un pericol: la baza lor se afla cel mai adesea detergenti care activeaza glandele seboreice, agravand si mai tare aspectul unsuros al parului. Cea mai recomandata spalare a parului gras este la 2-3 zile, cu sampon de ou: bateti doua-trei galbenusuri, adaugati (nu e obligatoriu) doua linguri de rom si intindeti omogen produsul pe parul ud, masand usor pielea capului. In ultima apa de clatit (clatiti-va bine, de 2-3 ori) adaugati infuzie de mesteacan + foi de nuc (daca sunteti bruneta) sau flori de musetel (daca sunteti blonda) + urzica vie + frunze de soc + o tulpina de rostopasca (cate o mana din fiecare), puse seara in 3-4 litri de apa rece, si care dimineata se incalzeste cu plante cu tot, pana ajunge in punctul de fierbere. Lasati sa se infuzeze 3 minute, apoi strecurati lichidul si clatiti-va cu el pe cap, lasandu-l sa actioneze pe par cateva minute. Uscati-va apoi parul.
Cine se spala cu sapun de casa sa nu-l frece direct pe par, deoarece se fixeaza pe fire si este greu de indepartat, chiar dupa mai multe clatiri, iar mentinerea sapunului pe par are consecinte grave, provocand caderea acestuia. Cel mai indicat este sa dizolvam putin sapun in apa, transformandu-l si folosindu-l ca pe un sampon.
Important: nu folositi niciodata foehnul la maximum, aerul prea fierbinte activeaza sebumul; seara, la culcare, prindeti parul in varful capului cu o clama, pentru a nu dormi pe el: devine gras, iar daca e vopsit, se rupe.



Cosmetica naturista

Cafeaua

Stiati oare ca nelipsita cafea face adevarate miracole pentru frumusete? De fapt, se pare ca efectele benefice sunt mai importante pentru aspectul exterior, decat pentru interior! Vreti sa va convingeti? Incercati retetele de mai jos:

Parfum pentru corp - pentru a va parfuma intregul corp cu un miros suav de cafea, umpleti cu zat un saculet de tifon si frecati-va cu el la dus sau la baie.

Concentrat de cafea pentru stralucirea parului - are un miros divin si da, intr-adevar, rezultate: parul va deveni mai stralucitor chiar si dupa o singura aplicare. Faceti o portie mare de cafea foarte tare (la ibric sau chiar un espresso, daca aveti aparat) si lasati-o sa se raceasca, pana devine calduta. Strecurati-o, puneti-o intr-un lighean si inmuiati-va parul uscat in ea. Lasati sa actioneze timp de 20 de minute, apoi clatiti-va abundent cu apa calduta. (Metoda recomandata doar pentru femeile satene, roscate sau brunete.)

Zat anticelulitic. Toate acele creme anticelulitice foarte scumpe au un singur ingredient comun: cofeina! Va puteti prepara singure o crema anticelulitica, folosind zatul de cafea. Are efecte mai bune daca se foloseste caldut.
Dupa ce va beti cafeaua, amestecati un sfert de ceasca de zat caldut, cu o lingura de ulei de masline. Stati in picioare, in cada, si aplicati amestecul de cafea pe zonele corpului cu probleme, masand energic, ca sa patrunda in piele. Nu va faceti griji daca o parte din amestec va cadea; ramane destul ca sa adere la piele si sa produca efectul scontat.

Dupa aplicarea amestecului aplicati pe zonele respective o folie de plastic si lasati sa actioneze pentru cateva minute.

Desfaceti folia si frecati pielea cu palmele, pentru a inlatura excesul de amestec ramas. Clatiti cu apa calduta.

Aceasta procedura are rezultate foarte bune, daca o repetati de doua ori pe saptamana.

Exfolierea si tonifierea tenului. La un sfert de cescuta cu zat de cafea adaugati un ou, amestecand bine pana obtineti o pasta. Aplicati pe fata, masati cu blandete, apoi lasati amestecul sa se usuce. Clatiti cu apa calduta. Pentru persoanele cu ten uscat, se recomanda adaugarea unei creme hidratante in amestec.