Folosit cumpatat, este cea mai accesibila solutie de informare si dialog. Practicat in exces, Internetul devine un factor de boala psihica
Cu ceva timp in urma, vorbeam in paginile revistei noastre despre televizor, numindu-l cel mai raspandit drog legal al zilelor noastre. L-am numit drog, deoarece produce in timp si cand este supradozat exact aceleasi simptome ca si narcoticele: confera o stare temporara de bine, urmata de caderi emotionale, creeaza dependenta, produce mutatii comportamentale, instraineaza de propria individualitate etc. Fara doar si poate ca televizorul si televiziunea in sine nu sunt un lucru rau, insa felul abuziv in care foarte multi oameni au inteles sa se foloseasca de ele a generat o multitudine de fenomene negative, intre care la loc de frunte se afla instrainarea de sine si de cei printre care traiesti. Comunicarea intre membrii familiei se reduce aproape la zero, in vreme ce fluxul continuu de informatii venite din micul ecran ne impiedica sa gandim si sa reflectam, sa avem opinii proprii si sa luam decizii personale. O alienare extrem de periculoasa, care in cazul unei alte surse de informatie - Internetul - devine de-a dreptul dramatica.
O inventie care schimba lumea
Ce este Internetul? O gigantica retea la care sunt conectate sute de milioane de calculatoare din intreaga lume. In aceasta retea exista calculatoare foarte puternice si capabile sa stocheze multa informatie (asa-numitele "servere"), care indeplinesc functia de magazin electronic, sau de loc de discutie intre diferitii utilizatori care le acceseaza, sau de casuta postala, sau de ziar, sau de biblioteca, sau de colectie de imagini si chiar de filme, sau de casa de licitatii, de targ auto, ba chiar si loc de intalnire erotica. De fapt, o lume intreaga devine accesibila, instantaneu, cu simpla conditie sa te poti afla in fata unui calculator conectat la aceasta retea. In prezent, la noi in tara, cu o suma derizorie si niste cunostinte minime de utilizare a calculatorului poti avea acces la Internet dintr-un loc public (asa-numitele Internet-cafE-uri), putand accesa si schimba astfel informatii cu oricare din milioanele de adrese electronice, din Rusia in Statele Unite si din Brazilia in Australia. Ca sa realizam amploarea acestui fenomen, ajunge sa spunem ca la nivelul anului 2004, in Romania au fost inregistrate nu mai putin de 5 milioane de persoane care folosesc regulat Internetul, prognoza pentru 2005 fiind ca acest numar sa creasca la 5,5 milioane. Un fenomen de masa are, asadar, loc in jurul nostru, un fenomen care are atat implicatii pozitive, cat si negative, ce nu pot fi neglijate.
Va fi lumea mai buna datorita Internetului? Poate ca da, deoarece aceasta geniala inventie asigura un acces practic nelimitat la informatiile din toate domeniile, de la stiinta la arta, de la afaceri la divertisment. Apoi, Internetul ajuta oamenii din cele mai diferite colturi ale lumii sa comunice, anuland granitele geografice, politice, religioase, sociale etc. Nu in ultimul rand, aceasta retea a dat un extraordinar impuls comertului, activitatilor bancare, majoritatii ramurilor industriale. Asa cum remarca expertii, ar fi greu sa mai concepem lumea acestui nou secol si mileniu fara aceasta gigantica retea de comunicare, care intr-un timp uluitor de scurt (mai putin de doua decenii) tinde sa schimbe fata lumii. Se estimeaza, in prezent, ca daca reteaua de Internet s-ar bloca vreme de mai multe zile, aceasta ar provoca o grava criza economica si sociala la nivel mondial. Dar, dincolo de aceste consideratii teoretice, exista niste realitati practice pe care sociologii si psihologii deja le-au surprins si care se refera nu la impactul acestei descoperiri asupra economiei sau a societatii pe ansamblu, ci asupra fiecarui om, asupra fiecarui utilizator in parte. De altfel, aceasta este tema articolului nostru: influenta pe care aceasta inventie o are asupra fiecarui om care intra in contact cu ea. Cum va modifica si cum modifica acest nou mod de comunicare relatiile intre oameni, dar caracterul celor care apeleaza zilnic, vreme de cateva ore, la ea? Cum se transforma modul de a gandi si de a simti al oamenilor, pentru care patrunderea in aceasta adevarata lume virtuala deja a devenit mai mult decat un obicei - o parte integranta a vietii de zi cu zi? Sunt intrebari la care pentru a raspunde, cercetatorii au facut studii indelungate si au elaborat statistici complexe. Iar un prim rezultat al acestei cercetari a fost o diferentiere majora a utilizatorilor Internetului in doua categorii:
cei care vad in aceasta retea un simplu mijloc de a se informa, de a-si optimiza munca si comunicarea;
cei care au gasit in Internet o lume care-i acapareaza, un nou mod de a fi, care treptat ii indeparteaza de lumea reala si le creeaza o a doua personalitate, utilizatorii "inraiti" ai Internetului.
Un mod de viata
O persoana care are acces la Internet are nenumarate optiuni pentru a afla lucruri noi, pentru a cunoaste persoane din proximitatea sa ori din alt colt al lumii. Cu adevarat, orice om cu niste cunostinte minime, care se pot capata in cateva zile, despre utilizarea computerului, isi poate lua in aceasta lume virtuala orice nume doreste, orice identitate, putand conversa cu practic oricine despre orice. Aceasta, spun psihologii, este principala cauza pentru care Internetul are un enorm succes, deoarece oamenii se pot desprinde in lumea virtuala de propria lor conditie si pot interactiona cu ceilalti in orice mod doresc. Practic, accesand Internetul ei au mai multa libertate de exprimare si, implicit, o mult mai mare placere si usurinta de a comunica, decat in orice alt mod. Barbatii sau femeile complexate din nu conteaza ce motiv isi pot gasi aici extrem de usor o persoana de sex opus cu care sa comunice sau sa flirteze, timizii isi pot cu usurinta exprima ideile si sentimentele ascunse, copiii si adolescentii se pot da drept adulti si pot vorbi ca atare. Ceea ce in mod normal societatea, convenientele, propria conditie nu ne permit - pe Internet devine cu usurinta posibil. Din acest motiv, tot mai multi oameni care au contact cu acest mijloc de comunicare ajung ca foarte curand sa-i acorde un timp tot mai indelungat si un loc tot mai important in viata lor. Problema este ca, mai ales pentru persoanele care stabilesc greu relatii sociale ori care au suferit esecuri in viata de zi cu zi, aceasta comunicare prin intermediul calculatorului devine cu usurinta un substitut de viata. Tot mai multi oameni ajung sa se simta mai bine cu prietenii invizibili de pe calculator, decat in preajma celor dragi, a familiei, a persoanelor din jurul lor, cu care in lumea reala comunica tot mai greu. Rapid si insidios, se ajunge la dependenta de Internet, despre care vom vorbi in continuare.
Dependenta de Internet
Prietenii si familiile celor care sunt impatimiti de acest gen de comunicare, parintii copiilor si adolescentilor care au acces la aceasta retea vor recunoaste cu usurinta simptomele care urmeaza. Ele constituie semnele unei dependente cat se poate de serioase de lumea virtuala in care au acces cu ajutorul calculatorului, lume cu un efect acaparator mai puternic decat televizorul si decat orice alt mijloc tehnic cunoscut pana acum. O persoana este sau tinde sa devina dependenta de Internet atunci cand:
- petrece mai mult de 3 ore din timpul liber in fata calculatorului legat in retea
- are un numar egal, daca nu mai mare, de prieteni cu care comunica prin posta electronica si prin intermediul forumurilor de conversatie, decat cei cu care comunica direct
- simte tot mai adesea o jena in a comunica direct cu ceilalti oameni, tinde sa nu mai iasa prea mult in societate, iar daca o face, se simte stingher si neadaptat, abia asteptand sa ajunga din nou in fata calculatorului
- este foarte iritata, aproape de fiecare data atunci cand trebuie sa se intrerupa dintr-o comunicare de pe calculator, pentru a vorbi direct cu cineva din jur (familie, prieteni etc.)
- comunicarea sentimentelor profunde, a confesiunilor si a nazuintelor se face predominant prin intermediul Internetului
- atunci cand o zi sau mai multe este lipsita de accesul la calculator, resimte acut o stare de iritare, frustrare, plictiseala sau neliniste
- cele mai multe informatii nu si le ia din lectura, discutii cu persoane competente, experienta directa, ci din diversele locatii din Internet
- atunci cand apar probleme relationale, familiale, socio-profesionale majore, prima tendinta este de a cauta un refugiu in lumea virtuala a Internetului, inchizand caile de comunicare si necerand ajutorul celor din imediata apropiere.
Desi unora le poate parea o pasiune nevinovata, aceasta dependenta de Internet are implicatii psihologice mult mai grave pe termen lung decat s-ar putea crede, despre care vom vorbi ulterior.
Fata ascunsa
a Internetului
Cum spuneam anterior, Internetul ofera o imensa libertate de comunicare. Aceasta libertate este pe de o parte ceva favorabil, pentru ca ajuta la depasirea unor constrangeri artificiale, iar pe de alta parte, alcatuieste un mediu extrem de propice pentru lansarea celor mai bizare si nocive lucruri, despre care vom vorbi in cele ce urmeaza:
Violenta - este aproape omniprezenta pe Internet, de la asa-numitele jocuri in retea, unde participantii se ataca unii pe altii si se "ucid" in lumea virtuala, la locatiile unde se explica modul de utilizare si de fabricare al celor mai noi arme de foc, chimice sau biologice. Apoi, pe foarte multe dintre forumurile de conversatie, cum ar fi cele ale diferitelor echipe de fotbal, diversii fani nu ezita sa se ameninte intre ei, sa foloseasca cele mai triviale expresii si violenta de limbaj. De altfel, majoritatea organizatiilor teroriste, sataniste, neonaziste etc. au locatii pe Internet, care pot fi accesate de oricine, inclusiv de copiii minori, acesta fiind si cel mai nou mod de recrutare. Din pacate, tot mai adesea Internetul devine un mijloc de initiere si incitare la violenta de toate tipurile.
Pornografia - aproape oricine care are o adresa pe Internet, fie si numai pentru a coresponda cu cunostintele din strainatate, s-a trezit cu casuta de mail invadata de invitatii de a vizita - evident contra cost - cele mai noi locatii pornografice, de a trai senzatii sexuale "extreme", de a invata de la "experti" cele mai incitante tehnici erotice s.a.m.d. Aceasta, in conditiile in care, conform ziarului "Washington Times", numai in Statele Unite, 24 milioane de persoane viziteaza locatiile electronice cu continut pornografic, intre 1 si 10 ore pe saptamana, iar alte 4,1 milioane, mai mult de 11 ore pe saptamana. Si ca o prelungire a acestei furii a sexului... electronic, a luat nastere si prostitutia electronica - o afacere uluitor de ampla si profitabila.
Prostitutia - exista sute de locatii in Internet unde, contra unei sume consistente, utilizatorii pot vedea in direct cum o "profesionista" in domeniu se dezbraca in fata unei camere video conectata la calculator si executa orice comanda, oricat de deplasata sau oripilanta, cu continut sexual, pe care o da cel care a platit. De obicei, prostituatele din lumea virtuala sunt recrutate din Europa de Est (inclusiv din Romania) si din alte tari subdezvoltate economic, iar succesul afacerii este atat de mare, incat in Occident exista barbati care au devenit dependenti in cel mai propriu sens al cuvantului de aceasta distractie. In Statele Unite, de pilda, se estimeaza ca 400.000 de persoane sunt dependente de pornografia si prostitutia electronica.
Drogurile - constituie, alaturi de pornografie, cea mai profitabila afacere de pe Internet. De altfel, Internetul este locul unde se pot gasi cele mai noi halucinogene, naturale sau sintetice, toate medicamentele psihotrope, toate medicamentele afrodiziace (cum ar fi Viagra si Levitra) autentice sau contrafacute, eliberate fara reteta, fara nici un fel de prescriptie medicala. Serviciile de politie din intreaga lume sunt coplesite de inventivitatea si numarul extraordinar de mare de traficanti de pe Internet, care a devenit o uriasa piata de desfacere a drogurilor.
Infractionalitatea - la noi in tara a devenit o obisnuinta sa vedem la televizor adolescenti si tineri de toate conditiile sociale acuzati de fraude pe Internet. Jefuirea bancilor si a clientilor acestora, sustragerea din magazinele electronice, cu ajutorul unor carti de credit false, santajarea unor firme ale caror baze de date au fost spionate de catre tinerii informaticieni romani sunt, din pacate, la ordinea zilei. La fel ca si infectarea si defectarea a mii de calculatoare cu virusi de productie autohtona, distrugerea site-urilor firmelor si institutiilor. Insa, dincolo de ingeniozitatea in domeniul informaticii, aceste fapte mai comporta un aspect: pedepse grele cu inchisoarea, pe care deja multi amatori de astfel de distractii de la noi din tara le suporta.
Subcultura si subeducatia - sunt poate cel mai trist aspect legat de Internet, care a devenit un substitut pentru lectura si instruire. De pilda, citirea cartilor recomandate de programa scolara de mult nu mai este la moda, rezumatele si comentariile gata facute, preluate cu o simpla comanda data calculatorului, fiind mult mai la indemana. Chiar temele la matematica sau la limba romana, proiectele si referatele studentesti pot fi gasite pe Internet, care este un fel de paradis al delasarii in acest sens. Apoi, in retea se gasesc nenumarate jocuri electronice, locatii numite eufemistic "pentru adulti", filme cu violenta, manele noi si vechi, nenumarate alte tentatii, pe langa care chiar cinematograful ori televiziunea sunt desuete, ca sa nu mai vorbim de lectura. Rezultatul: institutele de statistica din Occident si, mai nou, si de la noi din tara avertizeaza ca intr-un deceniu, nivelul de instruire si de cultura al noilor generatii va scadea dramatic, cu pana la cincizeci (!) de procente, din cauza utilizarii abuzive a Internetului.
Iluziile relationale - tot statistic s-a aratat ca doi din trei utilizatori impatimiti ai calculatoarelor au avut daca nu o idila, macar un flirt pe Internet, care este un fel de paradis pentru relatii de acest gen. Psihologii avertizeaza insa ca in acest paradis pot aparea nenumarate complicatii si erori relationale. De ce? Pentru ca intre cei care comunica prin Internet apare foarte usor un fenomen de idealizare, de falsa cunoastere a celuilalt. Psihologul H. B. Davidson afirma ca atunci cand cunoastem prin Internet o persoana care ni se pare agreabila, aceasta este ca o coala alba, pe care noi ne proiectam fantezist propriile noastre dorinte si impresii. Consecinta: relatiile de prietenie, flirturile de pe Internet apar adesea mult mai roz decat cele din realitate. Tindem chiar sa-i neglijam pe cei dragi, relatiile pe care deja le avem, in favoarea unor prietenii si legaturi in lumea virtuala, care ne apar mult mai agreabile. Retineti insa un lucru: confruntarea reala, pe termen lung, cu persoanele pe care le-am cunoscut prin Internet se dovedeste in peste 70% din cazuri dezamagitoare. Poate parea incredibil, dar anual au loc zeci de tentative de sinucidere, unele reusite, care au ca motiv uriasa dezamagire produsa de cunoasterea directa a celui sau a celei care pe Internet parea a fi marea iubire.
Se poate vorbi de o boala?
Cu siguranta ca da, iar in masura in care va regasiti in simptomele descrise, faceti efortul de a va insanatosi. Ceea ce - veti vedea - nu este deloc usor, pentru ca Internetul are un efect de captivare mult mai puternic decat orice alt mijloc, fiind un nou mod, chiar daca incomplet, de a relationa, de a trai din punct de vedere intelectual si emotional. Din pacate, acest mod de viata si de relationare prin intermediul calculatorului este de natura sa produca mutatii sentimentale grave, sa ne limiteze foarte mult capacitatea de a-i simti pe cei din jur si pe noi insine, de a ne intelege, de a fi in ultima instanta fericiti. Intr-adevar, pana la un punct, calculatorul constituie un excelent mijloc pus la dispozitia celor care altfel nu ar avea timpul, deschiderea sau curajul de a comunica si de a interactiona cu ceilalti. Modul acesta de relationare predominant prin intermediul mijloacelor electronice a fost comparat de psihologi chiar cu o "carja" pentru cei cu probleme de comunicare, carora altfel le-ar fi greu sa faca pasul de a se deschide fata de semenii lor. Insa folosirea pe termen lung a acestei carje duce la grave deformari ale caracterului. Iata de ce este foarte important sa fie cunoscute si aplicate cateva mijloace simple de "dezintoxicare" de drogul numit Internet.
Vindecarea dependentei de Internet
Necesita un proces de "dezintoxicare", eliminand progresiv toate obisnuintele care ne leaga de comunicarea aproape exclusiva prin intermediul calculatorului. Demersul nu este usor, pentru ca nu presupune in primul rand desprinderea de computer ca aparat, ci de intreaga lume a Internetului, la care ne-am obisnuit sa fim conectati, de tot paienjenisul relational care apare dupa cativa ani de navigare in aceasta retea. De aceea, un prim demers extrem de util este sa ne cream cat mai multe relatii cu oamenii in lumea reala, cautand sa nu mai comunicam decat foarte putin prin intermediul calculatorului si cat mai mult in mod direct. Un al doilea pas va fi sa reusim sa ne desprindem - la inceput o zi sau doua, apoi o saptamana sau mai mult (mai ales in vacanta) - de calculator, interval de timp in care nu vom mai deschide deloc computerul. Vom remarca, in timpul acestei veritabile abstinente, ca vom avea, mai ales in prima faza, anumite stari de neliniste, de nervozitate, care cu timpul se vor estompa. Odata facuti acesti doi primi pasi, vom trece sa aprofundam acest proces de vindecare. Cum? Observand cu atentie lumea si oamenii din jurul nostru. Vom remarca, de pilda, ca relatiile directe, traite fata in fata cu ceilalti, sunt mult mai complexe, mai pline de continut, de emotii, de afectivitate, de deziluzii, dar si de bucurii, decat cele traite prin intermediul calculatorului. Un alt element important este sa ne apropiem cat mai mult de natura - un elixir contra nelinistii si a agitatiei mintii, pe care statul indelungat in fata calculatorului le-a produs pe termen lung. In timp ce in lumea Internetului imaginile, senzatiile, informatiile se succed cu o mare repeziciune, dandu-ne un gen de stare de frenezie, dar si de haos mental, in natura, noutatea si implicit bucuria produsa de ea sunt mult mai discrete, mai rafinate. Readaptarea sufletului si a mintii la contemplare, la simtirea cu sufletul a naturii, a ceea ce se petrece in jurul nostru, este un pas care, o data facut, ne va fi greu sa mai acceptam sa traim predominant in lumea artificiala si simplista a Internetului.
Acesta ar fi, sumar schitat, procesul desprinderii de dependenta de calculator si de Internet. Fireste, sunt cazuri in care aceasta dependenta este foarte puternica si combinata cu handicapuri emotionale majore, situatie in care este necesara consilierea unui psiholog. Apoi, in cazul copiilor - la care aceasta dependenta este mult mai puternica si ulterior mai greu reversibila -, este stringent necesara o foarte mare grija si afectivitate din partea parintilor. Acestia trebuie sa suplineasca privarea de comunicarea prin Internet prin dialoguri deschise cu copiii, cu explicarea motivelor pentru care este necesar sa se indrepte spre alte activitati, cu incurajarea pentru dezvoltarea altor aptitudini si calitati.