Raspunsul doamnei Mona Musca

Cititor Formula AS
Raspunsul doamnei Mona Musca, Ministrul Culturii, la Scrisoarea deschisa a unui grup de intelectuali ieseni.

"Cu siguranta, discutand fata in fata toate problemele, analizand impreuna caile de rezolvare, vom gasi, in final, cele mai bune solutii. Mi-as dori foarte mult sa ne intalnim cu prilejul primei mele vizite in Iasi"

Am citit cu mare interes scrisoarea deschisa pe care mi-ati adresat-o. Pe unii dintre dvs. am avut onoarea sa ii cunosc personal, pe altii ii cunosc din scris sau din activitatea stiintifica. De la toti am cate ceva de invatat. De aceea, va multumesc tuturor pentru interesul pe care il aveti fata de calitatea actului cultural, intr-un oras cu traditia Iasului.
Peisajul dezolant al vietii culturale iesene, pe care il descrieti admirabil, nu este, din pacate, o marca specifica locului. Multe centre culturale de traditie din tara au devenit, in vremea din urma, citadele ale "festivismului nationalist ieftin" si ale "injghebarilor culturale, menite sa justifice mai degraba protocoale post festum si bifarea unor rubrici intr-un raport de activitate". Aceasta stare de fapt ne-a determinat sa propunem un program pentru insanatosirea climatului cultural romanesc. Elementele cuprinse in programul guvernului in domeniul culturii nu constituie un simplu exercitiu retoric. Dorim cu adevarat sa indeplinim punctele inscrise acolo. Suntem constienti ca nu se poate face cultura de performanta in institutii controlate politic, puternic centralizate, in care legea de baza este omerta, functionarii au mentalitate de sinecuristi, iar promovarea in functii se face exclusiv pe criterii de cumetrie. Important este insa sa gasim acele mecanisme de functionare care sunt capabile sa aduca oamenii cei mai valorosi pe posturile unde randamentul lor este maxim. Iar aceasta cere un oarecare timp. Ceea ce la nivel de principiu suna foarte simplu este, uneori, destul de dificil de pus in practica. Pentru ca, o stiti la fel de bine ca mine, o eventuala greseala facuta asupra unui singur om poate compromite, in final, si cea mai valoroasa idee.
Multe dintre initiativele mele legislative din vremea in care am activat in Parlament au fost rodul unor dezbateri cu societatea civila si cu cetatenii care urmau sa fie beneficiarii acelor proiecte. Si acum, in calitate de ministru al culturii, ma intalnesc periodic cu societatea civila, presedintii uniunilor de creatie, specialistii din diferite domenii. In acest context, mi-as dori foarte mult sa ne intalnim cu prilejul primei mele vizite in Iasi, pentru a gasi impreuna metodele, caile si oamenii capabili sa readuca Iasul la incandescenta creatoare de odinioara. Cu siguranta, discutand fata in fata toate problemele, analizand impreuna caile de rezolvare, vom gasi, in final, cele mai bune solutii.
Ma bucur sa cred ca aceasta scrisoare este doar inceputul unei lungi si fructuoase colaborari.
Cu sincera pretuire,
Mona Musca