Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 pui mare taiat bucati, 12 prune uscate fara samburi, 3 cepe, 2 linguri miere lichida, zeama de la o lamaie, 1/2 lingurita chimen macinat, 1/2 lingurita coriandru (pudra), 1/2 lingurita scortisoara pisata, 2 linguri seminte de susan, 4 linguri ulei, 8 fire coriandru, sare, piper.
Mod de preparare:
Curatati ceapa si taiati-o rondele subtiri. Incingeti uleiul intr-o cratita si rumeniti in el bucatile de pui, intorcandu-le pe toate partile. Lasati-le apoi sa se scurga si puneti-le deoparte.
Caliti ceapa in acelasi ulei, amestecand intruna, adaugati prunele, mierea, zeama de lamaie si toate mirodeniile, sarati, piperati, amestecati si puneti din nou in cratita bucatile de pui. Turnati peste ele 200 ml de apa calda, amestecati, acoperiti cratita cu un capac si lasati-le sa fiarba, la foc mic, aproximativ 40 de minute.
Intre timp, prajiti intr-o tigaie de teflon - fara grasime - semintele de susan (cateva secunde) si presarati-le peste mancare cu 5 minute inainte sa fie gata.
Presarati si coriandrul proaspat taiat cu foarfeca si serviti tajine-ul fierbinte, eventual reincalzit.
Spaghete alla Cremolata
Ingrediente (pentru 6 persoane): 350 g spaghete, 600 g spata de vita, 1 tulpina de telina, 1 ceapa, 1 morcov, 150 ml vin alb sec, 1 lingura pasta de tomate, 1 cub supa concentrata de pasare, 50 g faina, 2 linguri ulei de masline, 20 g unt, 50 g parmezan ras, sare, piper. Pentru Cremolata: 1 portocala, 1 lamaie, 2 catei de usturoi, 1 legatura patrunjel verde, 3 fileuri de ansoa in ulei.
Mod de preparare:
Diluati cubul de supa concentrata in 200 ml de apa clocotita. Curatati morcovul, telina si ceapa si taiati-le marunt. Taiati carnea cubulete de 2 cm, sarati-o, dati-o prin faina si scuturati surplusul.
Incingeti untul si uleiul intr-o cratita si prajiti carnea, amestecand intruna, pana ce incepe sa se rumeneasca. Adaugati legumele si lasati-le si pe ele sa se rumeneasca, avand grija sa nu se prinda. Stingeti cu vin, lasati-l 2 minute sa dea in clocot, incorporati pasta de tomate, amestecati bine si faceti focul mai mic. Turnati zeama de carne si radeti cu o spatula sucul de pe fundul cratitei. Acoperiti cu un capac si lasati sa fiarba incet, 40 de minute. Preparati Cremolata: Spalati si stergeti bine portocala si lamaia, taiati o fasie lata de coaja de la fiecare si tocati-o marunt, impreuna cu usturoiul curatat si patrunjelul spalat si zvantat. Amestecati "tocatura" cu fileurile de ansoa zdrobite cu furculita si introduceti-o in cratita spre sfarsitul timpului de fiert.
Fierbeti spaghetele al dente in 3 l de apa sarata, scurgeti-le, rasturnati-le intr-un castron incalzit si turnati peste ele carnea cu sos. Amestecati-le si serviti-le imediat cu parmezan ras.
Oua Meurette
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 oua foarte proaspete, 500 ml vin rosu sec, 150 g bacon, 2 cepe mici, 1/2 morcov, 1 tulpina mica de telina, 2 felii de paine uscata, 80 g unt, 1 lingura faina, 2 linguri otet, sare, piper.
Mod de preparare:
Curatati ceapa, morcovul si telina si taiati-le marunt. Tineti baconul circa 5 minute in apa clocotita, lasati-l sa se scurga si stergeti-l cu un servet.
Puneti vinul sa fiarba intr-o cratita - ca sa se evapore alcoolul -, faceti focul mai mic, introduceti legumele in vin si lasati-le pe foc pana ce scad la jumatate.
Intre timp, frecati 50 g de unt cu faina si incorporati-le in vin (dupa ce a scazut), bateti bine cu telul si lasati sa mai fiarba putin, amestecand din timp in timp, pana ce obtineti un sos neted si gros.
Taiati painea cubulete, prajiti-o intr-o tigaie in untul ramas si tineti-o la cald. Prajiti baconul taiat fasii in aceeasi tigaie, dar fara grasime.
Puneti sa fiarba intr-o cratita apa cu otet, spargeti, pe rand, ouale intr-o farfurie, lasati-le sa alunece, usor, in apa clocotita si scoateti-le cu lingura de spuma, dupa ce s-au fiert circa 3 minute.
Puneti ouale pe un stergar si rotunjiti putin albusul, ca sa aiba o forma regulata.
Turnati sosul de vin in farfuriile incalzite, puneti cate un ou la mijloc, presarati deasupra fasiile de bacon si cubuletele de paine prajita, sarati, piperati si serviti-le imediat.
Dulciuri
Sarlota cu mere
Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 cozonac mai mare si mai vechi taiat in 16 felii, 280 g unt, inca 20 g unt pentru forma, 2 kg mere, 80 g zahar, 2 plicuri zahar vanilat, 2 lingurite scortisoara pisata.
Mod de preparare:
Ungeti cu unt o forma rotunda si adanca. Curatati merele, taiati-le in 4 si pe urma fiecare sfert in doua. Rumeniti-le, circa 20 de minute, in 200 g unt incins, impreuna cu scortisoara si zaharul vanilat, amestecand intruna, pana ce s-a evaporat toata apa.
Incingeti cuptorul la 180gr. si puneti inauntru o cratita cu apa pentru bain-marie. Luati fiecare felie de cozonac, indepartati coaja si taiati-le in felul urmator: 6 dintre ele in doua, pe diagonala, ca sa obtineti cate doua triunghiuri, iar pe celelalte 10 in doua, pe lung, ca sa obtineti cate 2 dreptunghiuri.
Topiti untul ramas intr-o tigaie de teflon si cand s-a incins, rumeniti, pe rand, feliile taiate de cozonac, pana ce se rumenesc frumos. Presarati-le cu zahar si asezati-le pe cele triunghiulare pe fundul tavii, in forma de floare, iar pe cele dreptunghiulare pe marginile formei, de jur imprejur.
Turnati la mijloc merele, apasati-le putin, dati sarlota la cuptor, pe baia de apa, si lasati-o sa se coaca o jumatate de ora. Scoateti-o din cuptor, lasati-o sa se odihneasca 20 de minute si serviti-o calduta, eventual cu o crema usoara.