Leacuri de dragoste

Ilie Tudor
Retete magice de odinioara si de astazi.

Nu exista indragostit care sa nu-si fi dorit macar o data in viata sa cunoasca vreun farmec, vreo planta sau vreun descantec anume, care sa-l uneasca pentru eternitate cu cel iubit. Intrebarea daca un asemenea lucru este moral, daca dragostea poate fi o prindere cu arcanul, nu conteaza atunci cand inima e gata sa ne iasa din piept.
Cu toate astea, inainte sa ne loveasca "orbul gainii", ar trebui sa reflectam la cateva aspecte desprinse din marea carte a iubirii, scrisa prin veacuri, de indragostiti. "Folosirea leacurilor de dragoste pentru a infrange vointa cuiva, silindu-l sa se indragosteasca, este un mare pacat", spunea Avicena, un mare cunoscator al simtirilor omenesti. Elixirul magic poate face, intr-adevar, ca un om, nestiutor si indiferent, sa fie cuprins pe neasteptate de flacarile iubirii. Dar, mai curand sau mai tarziu, el isi va da seama ca inflacararea lui nu porneste din inima, iar acea iubire fierbinte se va transforma intr-o silnica dependenta, ba, in cele din urma, chiar in ura. Dragostea adevarata inseamna mai mult decat betia iscata de forta secreta a unor leacuri. Ea are nevoie de bucurie, emotie, tandrete, confidenta, incredere. Si, din pacate - sau din fericire -, pentru toate acestea, inca n-a crescut nicaieri vreo planta!
Ceea ce avem voie sa facem cu ierburile este doar sa transmitem niste semnale: as dori sa iubesc si sa fiu iubit, caut pe cineva, oricine ar fi, care sa ma indrageasca si sa-si lege viata de a mea. Cei care nu se multumesc cu atat, cei care vor sa prinda cu sila in mrejele iubirii pe cineva, trebuie sa stie ca, odata si odata, plata lor va fi grea.
Desigur ca indragostitii n-au respectat intotdeauna, cu strictete, morala. Istoria consemneaza o sumedenie de situatii in care, refuzand sa asculte de glasul ratiunii, au apelat la o solutie magica. In schimb, atunci cand doua suflete se iubesc cu adevarat, cand sentimentele care ii anima pe indragostiti sunt curate si adevarate, ritualurile de intensificare a iubirii sunt un condiment firesc pentru simturi si sentimente, un leac de taina care nu face rau nimanui. Si fiindca primavara s-a-ntors si suntem plini de seve si tresariri, leacurile de dragoste fac parte din alaiul vestitorilor ei. Odata cu coltul ierbii si al mugurilor aparuti pe copaci, inima scoate, si ea, mladite noi, care trebuie descantate.

Ierburi de dragoste

Daca aveti de gand sa faceti uz de proprietatile magice ale plantelor, este de preferat ca ele sa nu fie cumparate de la vreun magazin sau din piata. Cu toate ca si acelea va pot fi de ajutor, magicienii experimentati ne invata ca plantele culese cu mana noastra au puteri mult mai mari.
Ca si plantele medicinale, ierburile de dragoste se culeg in functie de fazele lunii. Insa, pe langa aceasta, ar fi bine sa le culegeti fie inainte de rasarit, fie dupa apusul soarelui, pentru ca ele au de-a face cu sentimentele, si planeta care ne guverneaza sentimentele este luna. Iar domeniul lunii e noaptea. Unii magicieni merg inca mai departe si isi culeg ierburile exclusiv in anumite zile ale saptamanii, dupa planetele de care sunt guvernate. Astfel:
luni - plantele guvernate de Luna
marti - plantele guvernate de Marte
miercuri - plantele guvernate de Mercur
joi - plantele guvernate de Jupiter
vineri - plantele guvernate de Venus
sambata - plantele guvernate de Saturn
duminica - plantele guvernate de Soare.
Dar e, totusi, prea complicat sa aflam planeta dominanta a fiecarei plante, si nici corespondentele nu sunt intotdeauna perfecte. De aceea, puteti recurge la un compromis rezonabil, culegandu-va ierburile de dragoste intr-o luni - lunea fiind ziua lunii, cea care ne guverneaza sentimentele - ori intr-o vineri, zi consacrata zeitei iubirii.

Mesagerii iubirii: busuiocul,
maghiranul si rozmarinul


Exista numeroase plante despre care se afirma ca actioneaza afrodiziac, fara a fi inghitite sau fumate. Multe dintre ele au rezistat la examenul timpului, desi in compozitia lor chimica, oamenii de stiinta n-au descoperit substante care sa stimuleze simturile, ori le-au detectat in cantitati absolut neglijabile. Actiunea lor se produce in plan energetic, cu toata forta si pe diverse cai.
Exista plante ale caror energii emit semnale de dragoste. Mesajul suna cam asa: "Luati seama, aici se afla cineva care isi cauta un partener". Ele izbutesc sa atraga atentia asupra celui care le poarta cu sine si le raspandeste mireasma. Iar daca ai noroc, semnalele transmise gasesc ecou la un om care tanjeste, la randul sau, de dorul de a se implini intr-un cuplu. Printre acestea, se numara, de pilda: roinita, busuiocul, steluta, coriandrul, cretisoara, verbina, leusteanul, maghiranul, menta, rozmarinul.

Exista plante care trezesc sau fac sa creasca apetitul erotic atat la barbati, cat si la femei, cum ar fi: chimenul, scortisoara, mararul, usturoiul, orhideea, hibiscul, menta, urzica, susanul, sofranul. Exista plante care ne dau ghes sa transformam dorinta in fapta si, fireste, exista si plante cu care putem pune frana, atunci cand nu vrem sa ne lasam in voia iubirii: camforul, salata verde, verbina.
Exista plante despre care se spune ca pastreaza nestirbita fidelitatea: steluta, trifoiul, socul, lemnul-dulce, rabarbarul, rozmarinul, nucul si piperul de Cayenne.
Plante care stimuleaza fertilitatea: matraguna, mustarul, vascul, graul, macul, muscata, mirtul, stejarul, alunul, paducelul.
Exista plante cu care te poti elibera din legaturile nedorite ale unei vraji de dragoste, cum ar fi: crinul, lotusul si fisticul.
Plante care ne ajuta sa mentinem buna intelegere si fericirea in cuplu: iarba-matei, lavanda, crinul, maghiranul, tavalga, sofranul, gutuiul, sunatoarea.
Plante care ne impaca dupa o cearta: busuiocul.
Plante care alina suferinta din dragoste: valeriana, ciclama salbatica.
Plante care domolesc un apetit sexual nepotrivit sau jenant: camforul, arborele de smirna, virnantul, valeriana, semintele de marar si salata verde.
Se pune, asadar, intrebarea: ce putem face, pentru a ne asigura sprijinul magic al acestor plante protectoare ale iubirii?

Magia cu ierburi

O vraja cu ierburi de dragoste se poate face in diferite feluri. Iata cateva exemple, culese din traditia tarilor nordice, unde se perpetueaza si astazi practicile pagane.
Saculetul cu plante: Zdrobiti intr-un mojar plantele alese in functie de dorintele dvs. si amestecati-le bine. Apoi luati o mica bucata de panza, de forma patrata, puneti in mijlocul ei putin din amestecul de ierburi, adunati colturile panzei, obtinand astfel un saculet, si legati-l cu un snur sau o panglica ingusta, de aceeasi culoare. Faceti doua noduri, cu gandul atintit la ceea ce va doriti. Marimea saculetului nu conteaza. Daca sunteti in cautarea unui iubit, il veti purta permanent la dvs., deci trebuie sa fie micut. Nu va despartiti de el atata vreme cat vraja n-a dat inca rezultate.
Ceaiul: Puneti o lingurita din plantele enumerate mai sus intr-o cana, turnati deasupra apa in clocot, acoperiti-o si asteptati sa se infuzeze zece minute. Pe urma, asezati-va intr-un colt linistit si beti ceaiul pe indelete, cu inghitituri mici. In tot acest timp, doriti-va sa intalniti iubitul cautat si ca el sa apara cat mai curand.
Baia: In baie, puterea magica a plantei va imbratiseaza tot trupul. Puneti ierburile intr-un saculet de in si atarnati-l sub robinetul prin care curge apa fierbinte. Eventual, adaugati si cateva picaturi de ulei eteric extras din aceeasi planta. Si de asta data e important ca, in timp ce va imbaiati, sa va imaginati foarte concret ce vreti sa realizati cu ajutorul amestecului de ierburi.
Uleiurile eterice: Pe acestea nu trebuie sa le preparati personal, se gasesc destule in rafturile magazinelor. Puteti sa le folositi ca parfumuri sau sa le picurati in baie, alegandu-le in functie de plantele din care au fost extrase.
Fumigatii: Daca doriti sa afumati o incapere, maruntiti mai intai plantele intr-un mojar, pana cand le transformati in pulbere. Dupa aceea, umpleti pe jumatate un vas mic sau o cupa cu sare amestecata cu nisip, asezati deasupra o pastila de carbune, aprindeti-o si presarati plantele peste ea. Formula ideala de dragoste e urmatoarea: roinita, cardamom, scortisoara, ghimbir si vanilie. Insa aveti libertatea sa alcatuiti orice alte combinatii care va plac.
Ritualul: Intr-un ritual puteti fie sa ardeti plantele impreuna cu o foaie de hartie, pe care v-ati scris dorinta, fie sa le aruncati in mare sau sa le ingropati in pamant. Nu va abateti cu gandul de la ceea ce va doriti, apoi intoarceti-va acasa, cu inima impacata si increzatoare.
Amuleta: Daca purtati o amuleta, ar trebui ca alaturi de fotografia celui iubit (sau in locul ei), sa pastrati si cateva ierburi uscate, care va pot aduce rezultatul dorit. De pilda, rozmarin pentru dragoste statornica, busuioc pentru armonie.
Neaparat va trebui sa respectati cateva reguli. Niciodata sa nu faceti o vraja de dragoste in folosul vreunei persoane, daca ea nu v-a cerut-o. Niciodata pentru bani. Niciodata, ca sa va satisfaceti orgoliul. Niciodata, ca sa pagubiti pe cineva. Legea suprema este aceasta: magia, mai ales atunci cand e vorba de iubire, ar trebui sa fie intotdeauna un act de implinit firesc dragostea.
Daca va cautati un iubit, umpleti un saculet cu lavanda, albastrele uscate, putina radacina de valeriana si o frunza de dafin si purtati-l in permanenta la dvs.
Iata si o vraja mai complicata, dar care cu siguranta merita osteneala. Luati cateva petale uscate de trandafiri, putina iarba-matei, jumatate de pumn de coada-soricelului, niste menta, podbal, frunze de zmeur, radacina de stanjenel macinata, crizantema si putina verbina. Amestecati-le bine pe toate, intr-o seara de vineri, cand luna se afla in crestere. Apoi, impartiti plantele in trei gramezi egale. Prima parte duceti-o noaptea in gradina, aruncati ierburile inspre luna si rugati-o sa va trimita dragoste. Intrati in casa si presarati a doua parte in dormitor. Pe a treia, coaseti-o intr-un saculet, legati-l si purtati-l mereu la dvs., pana cand vraja isi va face efectul.
Aveti necazuri in dragoste? Luati un pahar si cateva frunze proaspete de roinita si mergeti la un parau. Asezati-va pe mal, ascultati clipocitul si susurul apei si simtiti-va durerea in adancul inimii. Insa nu faceti nimic, stati tacuti si nemiscati. Dupa un timp, luati apa din parau cu paharul, dar cu grija, ca sa nu pierdeti frunzele de roinita din el. Beti din pahar, spunand cu glas hotarat:
"Apa sa ma vindece,
frunzele sa ma aline.
Voi fi din nou fericit(a)".
Inainte de a pleca acasa, umpleti paharul cu apa proaspata, puneti frunzele de roinita inauntru si asezati-l langa pat. Dupa trei nopti, norii din sufletul dvs. se vor risipi.
Pentru fidelitate, un obicei din epoca victoriana: rupeti impreuna cu iubitul dvs. o crenguta de dafin si frangeti-o in doua. Fiecare primeste o bucata. Cat timp tine dafinul, va tine si dragostea.
V-ati certat cu cel iubit? Cateva picaturi parfumate de ulei de busuioc puse in lampa cu arome vor indemna ambele parti sa incline spre reconciliere.
Dupa o cearta zdravana, un ceai de verbina, baut impreuna, e nepretuit. Elixirul impacarii va va aprinde pofta de dragoste!
Cum recastigam inima sotului care ne-a parasit? Iata o reteta din Persia antica. Amestecati scortisoara, usturoi si coriandru intr-o oala mare de lut, cititi deasupra ei de sapte ori capitolul "Yasin" din Coran (insa de la coada la cap), si dupa aceea, umpleti oala cu apa de trandafiri. Puneti in ea o camasa a barbatului necredincios si un biletel cu numele lui scris in toate cele patru colturi, apoi asezati oala pe foc. Cand va incepe sa fiarba, sotul va fi deja in drum spre casa.

Ierburile de dragoste
si insemnatatea lor


Mararul: "Mustar si marar, barbatul din vorba mea sa nu iasa". Un sot ascultator, asta nadajduiau miresele odinioara, cand, inainte de a porni spre altar, isi strecurau, pe ascuns, in pantofi, boabe de mustar si frunze de marar. Se spune ca, pus in apa de baie, mararul ne face extrem de atragatoare. Ca adaos in mancaruri sau ca aroma, el stimuleaza voluptatea.
Sunatoarea: Face parte dintre asa-numitele "ierburi de pus in asternut" - plante inmiresmate, cu virtuti vindecatoare, pe care se odihneau lehuzele si nou-nascutii. In vechime, ele erau inchinate zeitei Freya, venerata de triburile germanice ca protectoare a iubirii. Prin traditie, tinerele fete obisnuiau sa foloseasca deseori sunatoarea ca pe un oracol in dilemele lor amoroase. In iunie, de sarbatoarea Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul, ele culegeau boboci de sunatoare, pana strangeau cam un pumn, ii puneau intr-un saculet de in, se gandeau la iubitul lor si ziceau:
"De are inima buna, sange rosu sa iasa,
de-mi poarta manie - numai spuma baloasa".
Sansele ca iubitul sa le fie devotat erau, la drept vorbind, destul de mari, caci, daca le strangi si le freci bine intre degete, din florile de un galben intens iese un lichid rosiatic, cunoscut drept ulei de sunatoare.
Lavanda: Mirosul de lavanda, se spune, ii atrage irezistibil pe barbati. In alte vremuri, prostituatele se parfumau cu apa de lavanda - ca sa-si faca reclama si ca sa exercite o atractie magica asupra barbatilor.
Mirtul: Din timpuri stravechi, mirtul a fost pus in legatura cu dragostea, casatoria si fertilitatea. Atat el, cat si trandafirul se bucura de o protectie speciala din partea zeitei dragostei, Afrodita (sau Venus, cum o numeau romanii). Fetele aveau convingerea ca, oferind iubitului o cana cu ceai de mirt, el nu le va parasi niciodata. Ramurica de mirt era nelipsita din buchetul de mireasa, ca si de la reverul mirelui. Candva, exista obiceiul ca, in dimineata de dupa nunta, domnisoarele de onoare sa planteze in gradina ramura de mirt luata din buchetul miresei. Daca ea prindea radacini, era semn ca in casa va avea loc in curand o noua nunta: a lor!
Rozmarinul: Aduce multumire, veselie si dragoste, a fost intrebuintat din cele mai vechi timpuri in licori magice, amulete si pentru afumarea incaperilor.
Vanilia: Aceasta specie de orhidee este frecvent folosita la saculetele pentru vraji de dragoste. Se pare ca parfumul ei intensifica apetitul sexual. O pastaie de vanilie pusa intr-un borcan cu zahar produce nu numai zahar aromat, ci si "vibratii de iubire".
Salcia: Arzand frunze de salcie, putem destepta dragostea (si atractia fizica) in omul care ne intereseaza. Din lemn de salcie se ciopleste bagheta pentru ritualurile magice adresate lunii. Vreti sa aflati daca va veti marita anul viitor? Atunci trebuie sa va aruncati pantoful intr-o salcie. Daca nu se agata imediat de o creanga, aveti dreptul la inca opt incercari. Daca sunteti norocoasa si pantoful ramane prins in coroana salciei, inseamna ca in urmatoarele 12 luni va veti casatori. (Ramane de vazut cum veti reusi sa va mai recuperati pantoful.)

Talismanul,
aparator al dragostei


Cuvantul "talisman" este de origine araba si a avut initial sensul de "taina". Talismanul e un obiect care aduce noroc purtatorului sau si il apara de primejdii. Iata cateva talismane ce dateaza din vremuri stravechi: pecetea lui Solomon, pestele, cornul abundentei, potcoava.
Ochii fericirii: Se spune ca bucatile de onix sau de piatra albastra care amintesc forma ochilor ne daruiesc fericire in dragoste.
Pestele: Locuitorii Egiptului antic purtau un talisman in chip de peste, ca garant al unei casnicii fericite.
Broasca: Romanii credeau ca o broasca poate aprinde pasiunea intre indragostiti si le aduce noroc.
Inima: Este simbolul iubirii universale, pentru ca inima e considerata lacasul sufletului. Un asemenea talisman asigura purtatorului bucurie si o iubire fericita.
Potcoava: Intr-o varianta usor diferita, de secera a lunii, ea impodobea incaltamintea femeilor din Roma antica. Acest talisman trebuia sa le ajute sa aduca pe lume copii sanatosi si, totodata, sa le apere de somnambulism si isterie.
Pecetea lui Venus a fost dintotdeauna un puternic talisman al indragostitilor. Ea ar trebui desenata, daca este posibil, ca si altadata, pe un pergament (dar se poate si pe hartie obisnuita, la nevoie) si se poarta in permanenta, mai ales in calatorii.
Gilda Fildan



Leacuri de dragoste
din medicina magica romaneasca


Busuiocul

Este probabil cea mai indragita "iarba de dragoste" la romani. Se spunea ca femeia care va bea apa de busuioc (o cana de apa in care s-au macerat de seara pana dimineata 3 ramurele de busuioc) in fiecare zi, pe nemancate, va ramane mereu tanara si va fi iubita ca in prima zi de catre alesul ei.
Adolescentii, fete si baieti, care-si pun o ramurica de busuioc sub perna isi vor visa peste noapte ursitul. Acest lucru este valabil mai ales in anumite zile ale anului: Sf. Andrei, Dragobete, 1 Martie, Sanzienele.
Busuiocul purtat in par si in san aduce noroc in dragoste fetelor.

Iasomia

Florile de iasomie sunt elixir de dragoste mai ales pentru femei. Planta uscata pisata era pusa in lapte cu miere si se dadea pentru "dezlegarea cununiei" (pentru fetele care nu se maritau), contra deochiului, precum si pentru a (re)destepta iubirea fata de sot.

Sanziana galbena (dragaica)

Are faima de planta magica pentru femei, care mentine tineretea si frumusetea, trezeste dragostea, fereste de rele si de diferitele patimi. Cununa impletita in ziua de Sanziene se pastreaza tot anul la capul patului, pentru ca fata sa fie ravnita de flacai, pentru a o apara de zburatori pe timpul noptii si a-i da vise frumoase.
Scaldatorile (baile) cu apa in care a macerat iarba de sanziana dau pielii si ochilor o stralucire aparte, care actioneaza fara gres in a-i atrage pe barbati. Cele mai eficiente sunt scaldatorile facute cu doua zile inainte de luna plina, precum si cele facute vinerea.

Napraznicul

Este un elixir de dragoste mai ales pentru barbati. Cu o camasa inmuiata in fiertura de iarba de napraznic erau imbracati adolescentii si barbatii tineri, pentru a le mari vigoarea, pentru a-i face placuti in fata femeilor. Sucul si fiertura de napraznic administrate intern erau si un leac recunoscut impotriva neputintei (impotentei), inclusiv a celei produse de deochiuri si blesteme.
Un alt leac impotriva acestor facaturi era cununa de usturoi, pusa la capul patului.

Branca-ursului

Se spunea ca floarea si samanta acestei plante intretin dragostea intre soti, le intaresc cununia si ii ajuta sa aiba multi copii. In unele zone, nasul dadea in taina, dupa cununie, mirilor o plosca cu plamadeala de branca-ursului in vin sau in tuica, ca sa aiba "noroc si spor in casa".

Marul inflorit

La casele cu flacai si fete de maritat, parintii sau rudele aruncau seara in fantana o ramura inflorita de mar, ca sa "fie copiii curati si neprihaniti pana la cununie, ca florile de mar". Ramura de mar inflorit era simbolul puritatii, al stabilitatii si trainiciei unei relatii de dragoste. Exista si acum obiceiul, in unele sate romanesti, ca doi tineri care se iubesc foarte mult si nu vor sa se desparta niciodata sa se sarute in taina, sub o ramura de mar inflorit.

Tamaia

Este un leac magic de protectie a cuplului in fata interventiilor malefice. Tamaia tinuta in dormitor, sub perne si la icoane, ii impiedica pe soti sa se certe si ii face sa "fie cu frica de Dumnezeu". Apoi, tamaia era tinuta de soti intr-un saculet aproape de corp, mai ales cand plecau la drum lung, ca sa "nu cada la vreo ispita care sa strice casa".

Odoleanul (valeriana)

Radacina este cunoscuta mai ales ca leac de protectie in fata diferitelor facaturi si ispite. Radacina pisata se amesteca intr-o mancare speciala de grau, care era data adolescentilor, pentru a-i feri de iele si de zburatori. Femeile consumau aceasta radacina pisata cand erau plecati barbatii cu oile in munte, ca sa fie ferite de diversele patimi in care ar fi putut sa cada. Ciobanii tineri purtau mereu intr-un saculet aceasta radacina, impreuna cu iarba neagra si iarba creata, ca sa fie feriti de Fata Padurii si de alte aratari care sa-i duca la pierzanie.