Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 telina (radacina), 1 cartof mare, 2 cepe, 1 cub supa concentrata de legume, 120 g Roquefort (Bucegi), 30 g unt, 200 ml frisca nebatuta sau smantana subtire, sare, piper.
Mod de preparare:
Tocati marunt ceapa curatata. Curatati de coaja telina si cartoful, spalati-le, zvantati-le si taiati-le cubulete.
Puneti untul, intr-o cratita, sa se topeasca, caliti ceapa pana devine sticloasa si adaugati telina, cartoful si cubul de supa concentrata rupt bucatele. Sarati, piperati, amestecati, turnati peste legume 1 l de apa clocotita si lasati-le sa fiarba incet, circa 30 de minute.
Mixati legumele cu zeama cu tot in blender (sau in cratita, cu un mixer-plonjor), adaugati frisca nebatuta sau smantana, amestecati supa pana ce da in clocot, si dupa ce faceti focul mai mic, lasati-o sa fiarba inca 5 minute.
Intre timp, rupeti branza bucati ceva mai mari. Turnati supa fierbinte in boluri, presarati peste ea bucatele de Roquefort si serviti-o imediat.
Telina gratinata cu mere
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 telina (radacina), 2 mere, 400 ml frisca nebatuta sau smantana subtire, 50 g unt, 1 varf de cutit nucsoara rasa, sare, piper.
Mod de preparare:
Curatati telina de coaja, spalati-o, stergeti-o cu un servet si taiati-o mai intai in 4. Luati fiecare sfert, taiati-l felii subtiri si fierbeti feliile circa 5 minute, in aburi.
Curatati merele, indepartati partea lemnoasa si taiati-le rondele fine. Incingeti cuptorul la 180gr.C si ungeti bine cu unt o forma de budinca (termorezistenta). Umpleti forma cu straturi alternative de telina si mere, presarand peste fiecare strat sare, piper si nucsoara.
Incalziti putin frisca sau smantana intr-o craticioara si turnati-o, putin cate putin, peste legume. Presarati apoi si bucatele de unt si dati-le o ora la cuptorul incins. Telina gratinata se serveste fierbinte, direct din forma.
Salata de telina cu pui si curry
Ingrediente (pentru 8 persoane): 8 bucati de piept de pui, 1 ceasca suc de portocala, 2 cesti de apa, 2 mere rosii, mijlocii, 2 tulpine de telina, 3/4 ceasca samburi de nuca zdrobiti (mai mare). Pentru maioneza cu curry: 60 g unt, 1 ceapa tocata marunt, 3 lingurite praf de Curry, 1/3 ceasca maioneza gata facuta, 1/2 ceasca smantana acrisoara, 2 linguri zeama de lamaie, 2 lingurite zahar tos, sare.
Mod de preparare:
Se pune carnea pe foc intr-o tigaie mare de fonta, se toarna peste ea apa si sucul de portocala si dupa ce da in clocot, se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba incet, pana ce se inmoaie. Se taie carnea bucatele de circa 2 cm.
Se taie merele mai intai in doua, se indeparteaza partea lemnoasa si semintele si apoi se taie din nou, cubulete de aproximativ 1 cm. Tulpinele de telina se taie rondele subtiri. Se pune intr-un castron carnea, impreuna cu telina, merele, boabele de struguri si nucile zdrobite si se serveste cu maioneza cu curry.
Pentru maioneza: se topeste untul, se caleste in el, circa doua minute, ceapa tocata, se presara praful de curry, se lasa inca 30 de secunde sa dea in cateva clocote, dupa care se adauga maioneza, smantana, zeama de lamaie, zaharul si sarea.
Dulciuri
Mousse au citron
Ingrediente (pentru 6 persoane): 2 lamai mari, 3 oua, 200 g zahar pudra, 1 lingura zeamil.
Mod de preparare:
Spalati lamaile cu peria sub jetul de apa calda si stergeti-le cu un prosop de bucatarie. Radeti (pe razatoarea mica) coaja uneia dintre ele, puneti-o deoparte, si apoi stoarceti-le pe amandoua.
Separati albusurile de galbenusuri. Frecati bine galbenusurile cu zaharul, pana ce devin spumoase si adaugati coaja rasa de lamaie si zeamilul diluat intr-o lingura cu apa rece.
Turnati compozitia intr-o cratita, puneti-o pe foc (slab) si lasati-o sa fiarba incet, amestecand intruna, pana ce se ingroasa. Luati-o de pe foc, incorporati zeama de lamaie, amestecati bine si lasati-o sa se raceasca.
Intre timp, bateti albusurile spuma si incorporati-le, usor, in crema de galbenusuri racita.
Turnati spuma in cupe si tineti-o cel putin 3 ore la frigider, inainte de-a o servi. (Puteti decora spuma cu fructe confiate.)