Slabiti fara sa suferiti

Rodica Demian
20 de intrebari - 20 de raspunsuri esentiale.

In zilele noastre, silueta a devenit un criteriu de frumusete, atat pentru femei cat si pentru barbati. Nici o extravaganta alimentara nu ni se pare exagerata, cu conditia sa lepadam kilogramele de prisos. Dar majoritatea dietelor de slabit nu-si tin promisiunea facuta si kilogramele se intorc de unde au plecat. Solutia? Un regim de slabit corespunzator organismului nostru, pe care sa-l aplicam fara chinuri si fara pericole pentru sanatate. Dar pentru asta, e nevoie sa stim ce inseamna o dieta.

1. De la ce greutate in sus te consideri supraponderal?
Regula aflarii greutatii normale este urmatoarea: din lungimea corpului masurata in centimetri se scade cifra 100 = greutatea in kilograme. Daca se mai scad 15 procente = greutatea ideala (de manechin!), daca se aduna la ea 20 de procente, se ajunge la limita greutatii permise, dincolo de care incepe obezitatea. Dar specialistii in nutritie nu mai vorbesc de mult despre greutatea ideala si greutatea limita, ci despre greutatea cu care omul se simte bine. Ea poate sa coboare zece procente sub greutatea normala si poate sa urce tot atat. O femeie de 1,65 m de pilda are voie sa cantareasca intre 58 si 72 de kg. Ceva in plus: femeile tinere pot cobori usor sub limita de jos, iar cele mai varstnice pot urca usor peste ea.
2. Cum se formeaza greutatea supraponderala?
Cine mananca sau bea mai multe calorii decat are nevoie se ingrasa. Fiecare calorie nefolosita se transforma in grasime. O bucata de ciocolata mai mult pe zi (30 calorii) devine peste un an un kg in plus de grasime; un pahar de vin alb (1/8 ml cca 80 de cal) baut in plus pe zi aduce si mai multe kilograme.
3. Cum se calculeaza necesarul de calorii pe zi?
Pentru un kilogram de greutate corporala e nevoie de circa 30 de calorii. Asta inseamna: daca aveti 65 de kilograme si doriti sa va ingrasati sau sa slabiti, tineti seama ca trebuie sa porniti de la 2000 de calorii pe zi, minus ori plus. Daca faceti sport sau o munca fizica, aveti voie ceva mai mult.
4. Cate calorii trebuie economisite ca sa slabesti?
Un kilogram de grasime contine circa 7000 de calorii. Vrei sa slabesti, trebuie sa dai exact atatea calorii jos: adica 7000. In orice caz: odata cu grasimea, se pierde si aceeasi cantitate de apa, pentru ca celulele de grasime nu sunt facute suta la suta din grasimi.
5. De ce slabesc femeile mai greu decat barbatii?
Simplu: pentru ca ele ard mai greu caloriile. La aceasta concluzie au ajuns medicii americani de la Medical Center Baltimore (Maryland). Motivul: femeile au mai multe celule grase decat barbatii, care au mai mult celule musculare. Cand ele sunt active, au nevoie de multe calorii, in comparatie cu celulele de grasime ale femeilor, care n-au nevoie deloc. Din cauza asta, femeile au cu 25% mai putina energie decat barbatii. Urmarea: nu doar ca femeile slabesc mai greu decat barbatii, dar se si ingrasa mai repede, dupa ce au slabit.
6. De ce dupa o saptamana de dieta, greutatea nu mai coboara?
Pentru ca organismul este ocupat inainte de toate cu arderea grasimilor. Intr-un gram de grasime se afla 9,3 calorii, de doua ori si ceva mai multe fata de cate se afla in hidratii de carbon si albusul de ou. De aceea, la un moment dat, slabitul incetineste, pentru ca apoi sa continue.
7. Ce influenta au menstrele asupra dietei?
Inainte si dupa perioadele menstruale, corpul asimileaza, influentat de hormoni, peste doi litri de apa. De aceea e bine ca dietele sa inceapa dupa sfarsitul ciclului lunar.
8. De ce se slabeste atat de greu daca tii o dieta de mai multe ori?
Prin fiecare dieta, corpul trece printr-o criza de infometare, si el invata in timp sa opreasca metabolismul, pentru a incetini arderile. Urmarea: necesarul de calorii poate sa scada pana la 50%. In asemenea cazuri, si 800 de calorii pe zi reprezinta mult, pentru ca organismul le foloseste pe fiecare dintre ele.
9. De ce se instaleaza adesea constipatia in timpul unui regim de slabit?
Pentru ca dieta este o schimbare radicala a vietii unui organism. De aici si rasturnarea deprinderilor de evacuare, care pot sa stagneze 2-3 zile. E normal. In nici un caz nu trebuie sa apelati la purgative. Mai bine, in fiecare dimineata, inainte de micul dejun, beti un pahar de apa cu o lingurita de otet de mere.
10. Cum se procedeaza pentru ca dupa ce sfarsesti o dieta sa nu te mai ingrasi?
Cea mai importanta regula dupa o dieta: terminati cu alimentele grase, cu painea si cu dulciurile. Marile principii ale dietelor trebuie urmate intreaga viata: paine, da, dar doar graham sau paine prajita, dulciuri, da, dar nu mai mult de 2-3 ori pe saptamana, nici urma de grasimi. Deci: preferati carnea slaba, pasarile si pestele. Mancati pe saturate legume, salate si fructe. Folositi permisiunea de a manca alimente sarace in grasimi: branza de vaci, cascaval, iaurt, oua, gratare, supe fara adaosuri fainoase (galusti, taitei etc.).
11. De ce atunci cand tii o dieta e nevoie sa bei mult lichid?
Pentru ca pentru a slabi, corpul are nevoie de mult lichid. In plus, lichidul taie senzatia de foame. De aceea e bine ca pe durata dietei sa se bea in jur de 2-3 litri de apa sau ceaiuri de plante.
12. Prin ce poate fi inlocuita carnea in alimentatie?
Prin alte produse alimentare, bogate in albumina: oua, produse lactate.
13. Exista interdictii privind anumite legume?
Nu. Majoritatea lor au calorii putine. Doar legumele uscate trebuie evitate - fasolea, bobul, lintea -, datorita procentului ridicat de calorii pe care le contin.
14. De ce este atat de importanta miscarea intr-o dieta?
Pentru ca ea accelereaza metabolismul si arde caloriile de prisos. Ca mergeti cu bicicleta, inotati sau va plimbati, este egal. Important este sa va miscati in fiecare zi.
15. Dietele pentru femei sunt valabile si pentru barbati?
Bineinteles. Avantajul lor: ei slabesc mai usor.
16. Care e situatia copiilor si a adolescentilor care vor sa slabeasca?
Curele de slabire le sunt permise si lor, dar nu prin diete radicale (dieta de vara, postul cu lichide, dieta zero etc.). Motivul: copiii si adolescentii se afla in perioada de crestere si au nevoie de mai multe vitamine, saruri minerale si albumina decat adultii, in plus, ei au un mare consum de energie, deci si o mare necesitate cotidiana de calorii: 5000 cal. De aceea, dietele sub 1500 de calorii nu sunt recomandabile pentru copii si adolescenti.
17. In timpul sarcinii, dietele sunt permise?
Nu. In perioada de sarcina si alaptare, femeile au nevoie de o cantitate mai mare de substante hranitoare.
18. De ce nu e voie sa se manance sare?
Pentru ca sarea de bucatarie impiedica procesul de eliminare a apei. Mai bune si mai sanatoase sunt verdeturile sarate: mararul, de pilda. Ele au o aroma placuta, in plus, reprezinta un aport de vitamine si saruri minerale.
19. De ce nu e voie sa se bea alcool?
Pentru ca prin cele 7 calorii pe gram pe care le contine, alcoolul este un veritabil producator de grasimi. In afara de asta, el stimuleaza apetitul si blocheaza ficatul, prin urmare, grasimile nu mai pot fi topite si eliminate.
20. Ce rol joaca vointa intr-o dieta?
Un rol urias. Fara vointa, nici o dieta nu se poate duce la bun sfarsit. Majoritatea femeilor care se plang ca nu pot sa slabeasca, desi tin diete, nu au vointa. Dupa 2-3 zile de regim, ele renunta si o iau de la capat cu altul, ori se pacalesc singure, gustand de ici, de colo, cu speranta ca nu se va depune nimic. Eroare! Toti bucatarii sunt grasi din pricina ciugulitului. Prin urmare: vointa de a tine o dieta asa cum scrie la carte e conditia absoluta a succesului.



Cum se tine un regim de slabit

- Recomandari si interdictii -

Incercati sa aflati cauza pentru care va alimentati in exces. Daca este de natura psihologica (depresie, suferinta, singuratate etc.), adresati-va unui psiholog sau cautati pe Internet adresa unui grup de slabit colectiv, de ex. Weight Watchers.

Alegeti o dieta de slabit pe care s-o puteti respecta.

Scrieti pe o hartie mesele pe care urmeaza sa le luati peste zi. Veti evita comportamentele impulsive care se declanseaza in fata frigiderului.

Ridicati-va de la masa imediat dupa ce mancati, pentru a evita sa va serviti a doua oara.

Folositi o farfurie mai mica, in care sa incapa portii de mancare mai reduse ca de obicei.

Nu renuntati la alimentele dvs. preferate, dar consumati-le in portii mici.

Faceti destula miscare. E un mijloc sigur de a accelera metabolismul si de a arde caloriile. In plus, miscarea va da o stare de bine, care va abate atentia de la slabit.

Mancati incet si mestecati bine alimentele.

Garnisiti-va dulapul din bucatarie cu ierburi si condimente hipocalorice. Folositi-le in loc de sare.

Reduceti consumul de alcool. Beti in schimb multa apa. Nu contine calorii.

Evitati sa mancati in timp ce priviti la televizor sau cand va ocupati de altceva. Neatentia va face sa ingurgitati mai mult ca de obicei.

Scoateti din frigider toate alimentele grase, ca sa nu le aveti le indemana cand se produce atacul de foame.

Nu alegeti un regim caloric prea redus. El antreneaza o topire a masei musculare, nu a grasimilor. Kilogramele care se reintorc dupa un asemenea regim vor fi compuse mai ales din grasimi, iar slabitul va deveni tot mai dificil.

Nu va culpabilizati daca faceti cate o abatere de la program. Important este sa continuati regimul.

Dupa regim, programati o perioada de stabilizare, respectand o dieta sanatoasa, fara dulciuri, alcool si grasimi.

Aveti incredere in dvs. Veti reusi.