"Ce-mi doresc? Sanatate si note bune la scoala"
Cu o voce deosebita si o vioara pe care canta maiastru, baimareanca de doar 15 ani urca pe orbita succesului
Daca te lansezi in muzica pop-dance la 20 de ani se cheama ca esti deja "batrana": la 25 clachezi, iar la 30 deja lumea te-a uitat. Acum, "bataia pestelui" e la categoria 14-15 ani, dar, din pacate, la varsta aceasta nu ai nici sare, nici piper, cu atat mai putin experienta. De aceea, surprinde placut sa descoperi ca o fata la varsta de care pomeneam canta curat si corect muzica pop si ca, una-doua, pune vioara sub barbie si incepe sa alerge cu arcusul pe coarde, de parc-ar fi nepoata lui Paganini. Chiar este, intr-un fel... Andreea Moldovan din Baia Mare promite o cariera frumoasa, pentru care si-a construit deja, prin studiu si daruire, o baza solida. Atentie! In universul muzicii romanesti rasare un nume nou.
*
Este eleva la Liceul de Arta din Baia Mare si studiaza vioara din clasa intai. Si-a inceput activitatea artistica de la trei ani si, putin mai tarziu, parintii au inscris-o la cercul muzical condus de profesoara Adriana Diaconu, la Palatul Copiilor din Baia Mare. Celebrul festival pentru copii "Ursuletul de Aur" din urbea sa natala i-a oferit, la sapte editii, intre 1994 si 2004, primul loc. La fel ca si alte competitii de gen ("Mamaia Copiilor", "Delfinul de Aur" - Navodari, "Micul Print" - Bucuresti, "Floare de lotus" - Oradea, "Ti Amo" - Onesti, Festivalul National al Muzicii pentru copii si Tineret, festivalul international "The Golden Star" - Bucuresti), culminand cu locul intai castigat anul trecut la festivalul international "Sun Flower" din Serbia. Vioara, instrumentul pe care-l studiaza la scoala, i-a adus premii pentru virtuozitatea interpretarii la toate concursurile nationale (cinci la numar) la care a participat pana acum. A colaborat, mai multi ani, cu Teatrul de revista din Baia Mare si a avut numeroase aparitii pe posturile de televiziune, inregistrari la Radio si interviuri in presa scrisa, pe plan local si national. A cantat in deschiderea concertelor Paulei Seling, iar recenta sa aparitie in teledonul "Zambet pentru Asia", cu o piesa instrumentala, a facut o excelenta impresie. La fel si in cea din emisiunea lui Horia Moculescu, "Atentie, se canta!", de pe canalul doi al postului national de televiziune, in care a interpretat, si cu vocea, si cu vioara, o compozitie a lui Calin Ionce - "Lumina din inima mea". Un viitor videoclip, tot pe o compozitie a binecunoscutului baimarean (Calin Ionce e "furnizor" de hituri si pentru alte doua concitadine de-ale Andreei, Paula Seling si Narcisa Suciu), va fi filmat la vara, iar albumul sau de debut, Andreea il va bifa in toamna. Nici o graba: cand ai doar cincisprezece ani, lucrurile trebuie facute temeinic si pe-ndelete, si nu in avalansa si cu risipa inutila de energie, asa cum ai fi tentat!
"Totul a inceput in joaca, pe la trei ani. "La oglinda", pe versurile lui Cosbuc, a fost primul meu cantec, pe care-l cantam "a capella", acasa, cu toata cochetaria de care puteam sa dau dovada atunci: "Azi am sa-mi crestez in grinda/ Jos din cui acum, oglinda". Mai apoi, la un concurs de muzica usoara organizat in oras, am participat la categoria "pitici" si am cantat "Un actor grabit". Aceasta a fost prima piesa cu care m-am "produs" pe scena, si am fost atat de convingatoare in a exprima durerea si disperarea unei femei parasite, incat, de mirare pentru o fetita de trei ani, profesorii de la Palatul Copiilor, care asistau la acel concurs tocmai pentru a descoperi "tinere talente", m-au remarcat si imediat m-au luat sub "aripa" lor. De atunci "muncesc" pe branci, studiez si muzica usoara, si cea clasica, la vioara, dar si la celelalte materii am rezultate bune - tot peste 9,50 am avut mediile din clasa intai si pana acum. Pretul? N-am mai avut copilarie, sau nu dintr-aceea cum au alti copii, iar parintii mei au facut, si ei, sacrificii uriase, mai ales mama, care ma insoteste peste tot, in drumurile mele. Vocea o mostenesc tot de la ea. A cantat cand era eleva (mereu ne spune, mie si fratelui meu, ca daca nu se marita si nu ne avea pe noi asa devreme, avea cu siguranta o cariera in muzica usoara), dar si de la bunicile mele, una maramureseanca, alta salajanca. Talentul la vioara il mostenesc de la bunicul din partea mamei. A fost un autodidact, si-a facut singur prima vioara, cu care a cantat in taraful satului, Oarta, in Maramures. Dumnezeu sa-l ierte pe bunicul, ca s-a dus anul trecut, el era foarte mandru de noi, nepotii sai. Am o piesa la care tin foarte mult si pe care i-o voi dedica, de fiecare data cand voi urca pe scena sa o cant. Cred ca de la el imi vin resursele autentice. Suntem o familie muzicala, fratele meu studiaza si el vioara, tot la Liceul de Arta din Baia Mare.
La inceput, va spun ca m-am chinuit cu vioara: credeam ca imediat ce pui arcusul, iti iese si cantecul, ca prin minune. Aveam o vioara mica, mica, asa ca pentru copii, ca de jucarie, si plangeam ori de cate ori nu-mi iesea asa cum trebuie o piesa. Norocul meu ca nu ma dau batuta. Chiar daca sunt Balanta (nascuta pe 28 septembrie), stiu bine ce vreau. Ma trezesc dimineata la sapte, si pana la zece seara sunt tot "in priza": studiez la vioara, imi fac lectiile, apoi merg la scoala, apoi la cursurile de muzica usoara de la Palatul Copiilor (cred ca sunt veterana Palatului Copiilor din Baia Mare, merg acolo aproape zilnic, de la trei ani si jumatate, imaginati-va!), apoi vin acasa, mananc si ma odihnesc o jumatate de ora, apoi studiez iarasi doua ore si mai invat ceva. De doua ori pe saptamana, am si repetitii cu orchestra instrumentala a Liceului de Muzica din Baia Mare, unde sunt concert-maestru, la vioara intai.
Cum am ajuns in Capitala? In 2003 a avut la "Ursuletul de Aur" un recital extraordinar Narcisa Suciu, ca fosta laureata a festivalului. M-a vazut in festival si si-a sunat imediat impresarul, pe Paul Nanca, si i-a spus: "Am descoperit o fata extraordinara. Ce facem, nu-i dam un premiu din partea fundatiei?". Asa am fost "nasita" de Fundatia Phoenix si am ajuns, pe mana lor, la Bucuresti, unde au inceput aparitiile in emisiuni pe posturile de televiziune si de radio, in presa scrisa, invitatiile la festivaluri internationale (in Egipt, in Serbia). Mi-am dorit dintotdeauna sa fac din aparitiile mele scenice o combinatie intre clasic si modern, iar compozitorul pieselor mele, Calin Ionce, a inteles foarte bine ceea ce vreau. Astfel ca melodiile lui imi pun foarte bine in valoare si vocea, dar si interpretarea instrumentala, respectiv interventiile de vioara. Toate piesele mele de pana acum sunt semnate de Calin Ionce, iar textele ii apartin mamei mele, Sorina Moldovan, ziarista in Baia Mare. De ce oare? e piesa care m-a propulsat, cu care am luat premiul intai si la Festivalul "Sun Flower" din Serbia, si cu care am aparut in mai multe emisiuni de televiziune, in perioada sarbatorilor de iarna. Am aparut cu trei piese pe un Cd colectiv, editat de Palatul Copiilor din Baia Mare, iar in anul acesta, mai exact spre toamna, voi avea gata, sper din toata inima, primul meu album personal, tot cu piese care sa imbine vocea cu vioara. Ultima mea piesa aparuta pe posturile muzicale, Contradantza, este una instrumentala, ceva stil Amadeus, dar mult mai complexa, cu incursiuni de vioara prin repertoriul Vanessei Mae (o mare interpreta clasica, in mare voga acum, tocmai pentru ca promoveaza muzica moderna pe vioara), aranjamentul orchestral fiind semnat de Marius Popp. Curand, voi merge la festivalul "Edward Grieg" in Norvegia, la un concurs de interpretare instrumentala. Vreau sa demonstrez ca si cu vocea, si cu vioara, stau foarte bine. Mai mult de-atat? Nu sunt pretentioasa, nu vreau daruri speciale, orice primesc cu drag si, ca oricarei fete de varsta mea, imi plac hainele la moda, chiar mama mi le cumpara, ea are conceptii mai avangardiste decat mine, in multe privinte.
Ce-mi mai doresc? Sanatate si note bune la scoala. Dupa ce termin Liceul de Arta, voi da admitere la Academia de Muzica din Bucuresti. Vreau ca pana atunci sa fiu bine "proptita" pe scena muzicii pop. Impresarii mei ma considera o combinatie foarte fericita de talent, mobilitate artistica si studiu aplicat, si-mi spun ca ma vad ca pe o Vanessa Mae a Romaniei. Imi constientizez pe deplin alegerea si am invatat sa-mi dozez eforturile, sa studiez temeinic si sa nu ma arunc pe creasta valului fara sa am de ce sa ma tin."
Foto: Fundatia Phoenix
Doua sustinatoare din Nord
"Andreea are talent si carisma"
Narcisa Suciu
"Cand am vazut-o, m-am topit"
"Norocul copiilor talentati din Baia Mare este ca acolo functioneaza o foarte buna scoala de muzica. Si cand spun asta, nu ma gandesc numai la Liceul de Muzica, dar si la "Clubul elevilor", pe unde am trecut si eu, pe vremea cand eram doar o fetita in clasa intai. Profesorii de acolo, care se ocupa de elevi, neinteresati decat de izbanda si de succesul lor, merita o reverenta adanca. Din pacate, profesorul nostru a murit, se numea Petru Damsa, el a fost cel care a initiat festivalul pentru copii "Ursuletul de aur", care, din eveniment pe plan local, a devenit festival national. Bietul nostru domn profesor, printr-o ironie a sortii, a pierit omorat de-un urs: in padure, pe deal, a gasit un miel ranit si, incercand sa-l apere, a fost ranit de moarte si n-a mai apucat sa ajunga la spital. Eu am fost cam ultima generatie pregatita de el. Pe Andreea Moldovan am vazut-o prima oara cand avea trei ani si jumatate. Era foarte mica si avea parul cret, cret si auriu, ca al meu. Era inimoasa foc, si cand am vazut-o, m-am topit. Era delicioasa, plina de pompoane in par si pe rochita. Atunci au remarcat-o si profesoarele de la "Clubul elevilor". Pe urma, am vazut-o in fiecare an la festivalul "Ursuletul...", si se vedea ca are de gand sa faca muzica la modul serios mai ales dupa ce a intrat la liceul de profil si a inceput sa studieze vioara, instrument la care e foarte buna. Eu cred ca daca se tine de treaba, o sa faca o cariera foarte frumoasa, mai ales ca are si suportul parintilor, lucru deloc de neglijat: mama ei merge cu ea peste tot, chiar daca un drum la Bucuresti o costa o jumatate de salariu. Probabil ca, in cele din urma, va veni si ea in Capitala, ca "fluturele la lampa", ca sa inceapa sa-si construiasca temeinic o cariera."
Paula Seling
"Are sanse sa devina o mare stea"
"Ma bucur ca pot sa recomand pe cineva care porneste in cariera tot de la mine de-acasa, din Baia Mare. Am descoperit-o pe Andreea in 1998, la festivalul "Ursuletul de aur", cand a luat locul intai. Eu eram in juriu, impreuna cu Paul Nanca, managerul meu, caruia i-am zis atunci ca Andreea, care se detasa intre ceilalti copii, cand va creste, va "rupe gura targului". Andreea are talent, carisma si originalitate in aparitia ei, iar in spatele spontaneitatii sta incrancenarea muncii de zi cu zi, studiul intens. Si in cazul ei, este meritul profesorilor exceptionali care se ocupa de copiii talentati de la "Clubul elevilor" de acolo, din Baia Mare, si cred ca aceasta e marea lor sansa de a izbuti. Eu am mers numai doi ani la acest club, dar a fost suficient ca sa asimilez tot ce aveam nevoie pentru a-mi contura o cariera muzicala, iar aici, vreau sa-mi permiteti sa amintesc cateva nume care sunt in "arhiva" mea sufleteasca de amintiri si recunostinta: Mirela Matesan, cu ajutorul careia mi-am slefuit tehnica vocala, Anda Pop, profesoara de canto, absolventa de canto clasic la Conservator, Doina Bentu, directoarea "Clubului elevilor", care a facut chiar sacrificii personale pentru a face rost de bani ca sa intretina clubul. Andreea are o voce si un ton de vioara exceptionale. Are toate sansele sa devina o mare artista."