Pentru ca primavara sa va gaseasca gratioase si subtirele...

Redactia
Visul siluetei de primavara bantuie noptile multor femei. Dorinta aceea secreta, ca odata despachetate din pulovere si paltoane, sa iesim la iveala subtirele si zvelte ca trestia; adorate si admirate, topite in mii de priviri.

Bine ar fi! Din pacate, visul siluetei de primavara nu se prea potriveste cu frigul si atmosfera de iarna, care ne mana din spate spre frigider. Asa se face ca primavara vine totdeauna mai repede decat lepadarea de kilograme si de paltoane, iar visul cu trestia se transforma in cosmar. Ei bine, finalul dramei este un... happy-end. Vajnici pazitori ai frumusetii femeilor, specialistii au grija sa le ofere solutii ingenioase si salvatoare, lesne de aplicat. Concret: o buna alimentatie si cateva miscari de gimnastica le pot veni de hac kilogramelor, retentiilor de apa si balonarilor. Urmarea: un pantalon usor de purtat si o fusta care sa nu mai crape la fermoar.

Consumati alimente care nu baloneaza

Prea multe cruditati, grasimi, bauturi acidulate si dulciuri fac ca intestinele noastre sa se revolte si sa ne pedepseasca printr-un pantec umflat. Daca in dieta dvs. predomina vegetalele crude, reduceti-le cantitativ si inlocuiti-le cu legume fierte in aburi sau preparate pe gratar. In schimb, consumati cat mai multa salata verde, care reduce fermentatia in colon si poseda virtuti laxative. Un adaos de seminte crude de chimen sau anason sporeste si mai puternic efectul. Atentie, de asemenea, la legumele care fermenteaza usor, cele din familia verzei, dar si ceapa si leguminoasele uscate (linte, fasole uscata, bob). Adaugati, in schimb, in alimentatia dvs., orezul complet si paste in cantitate redusa, combinate cu salate din zarzavaturi de iarna, renumite pentru efectul lor de resorbtie a gazelor intestinale: anghinare, praz, sfecla rosie fiarta si hrean. Ca desert? Evitati fructele crude, mai ales bananele foarte coapte (ne sfatuiesc medicii nutritionisti). In schimb, optati pentru fructele fierte (in compot fara zahar), coapte, insotite de iaurturi naturale, nepasteurizate. Putina drojdie de bere administrata cotidian favorizeaza dezvoltarea florei intestinale si inlatura balonarile.

Mestecati, mestecati, mestecati...

Pantecul umflat tradeaza adesea si excesul de aer din intestine, pe care fie ca-l inghititi in timp ce mestecati cu prea multa lacomie bucatele, fie din cauza ca nu va concentrati asupra mancatului, vorbind sau privind la televizor. Lege: mancati cu calm, mestecand cat mai bine fiece dumicat. Un sandvici inghitit intre doua metrouri, o masa luata in timp ce polemizati cu colegii sau o placinta inghitita pe nerasuflate, in timp ce facem cumparaturi, sporesc grosimea taliei cu multi centimetri. Cine este de vina? Aerul, care ingreuneaza digestia si provoaca aciditate, senzatie de greutate si balonare.

Nici o zi fara miscare

Intr-o saptamana se pot pierde pana la 5 centimetri din jurul taliei, ne asigura specialistii. Nimic nu topeste mai repede kilogramele si inlatura balonarile ca miscarea. 30 de minute de mers rapid pe zi, de exemplu, vor arde o gramada de calorii, dar vor dinamiza si circulatia sangelui, drenand excesul de lichid din tesuturi.

7 reguli de aur pentru a nu va ingrasa

Alegeti un mic dejun inteligent. Se permit o felie de paine cu sunca slaba si o cafea, dar in nici un caz pateuri, foetaje, placinte, combinatii de glucide si de lipide, care stocheaza rapid kilograme in plus.

Foarte putin alcool. Preferati un pahar de sampanie (80 de calorii), berii, vinului dulce sau whisky-ului (340 de calorii). Se permit si 100 ml de vin sec pe zi.

Cat mai putina sare. Adesea e suficienta o singura masa, ca sa ne ingrasam cu un kilogram. Motivul? Retentia de apa, datorata unor mancaruri prea sarate: mezeluri, peste afumat, saleuri, sosuri etc. Renuntati, deci, la excesul de sare, inlocuind-o cu verdeturi tocate: marar, cimbru, patrunjel.

Nu sariti peste mese. Cand se sare peste o masa, se instaleaza un mecanism de frustrare si compensatie, care incita organismul sa stocheze mai multe calorii la masa urmatoare. Chiar daca nu va e foame, beti o ceasca de supa sau mancati un iaurt natural.

Dansati. In momentele libere, puneti o caseta cu muzica bine ritmata si dansati. Prin casa, in fata oglinzii, oriunde! Miscarea arde caloriile acumulate, iar dansul e si mai placut ca gimnastica. Dar dansati in fiecare zi, o jumatate de ora.

Mancati lejer - legume fierte, paine integrala, peste slab, carne slaba de pui. Evitati dulciurile si mancarurile gatite cu sos.

Beti doi-trei litri de apa pe zi - apa plata, de izvor, slab mineralizata sau ceaiuri de plante si fructe.

Nu mancati nimic dupa orele 18-19 - slabitul este asigurat.



Trei exercitii de dezumflare

1. Tonifiati-va pantecul

Ghemuite la podea, cu calcaiele inaltate usor pe o perna, apropiati genunchii si relaxati-va spatele. Inspirati profund, umflandu-va pantecul la maximum. Expirati, retragandu-va abdomenul cat mai mult. Repetati de zece ori.

2. Automasaj abdominal

Intindeti-va cu fata in jos pe podea si apucati-va gleznele cu mainile, tinand genunchii desfacuti si umerii drepti. Respirati incet si profund de zece ori. Acest exercitiu realizeaza masajul abdomenului si faciliteaza tranzitul intestinal.

3. Stimulati circulatia sanguina

Culcate pe spate, cu o perna sub ceafa, ridicati picioarele pe un plan vertical inalt. Ramaneti in aceasta pozitie cinci minute, cu ochii inchisi si mainile asezate pe pantec. Urmariti-va respiratia.