"Puneti zapada la loc!"

Ion Longin Popescu
Zilele trecute, in Bucuresti, s-a intamplat un lucru in aparenta minor si anecdotic, despre care unele ziare s-au amuzat ca de o curiozitate mondena.

Primarul general interimar al Capitalei, Razvan Murgeanu, pus de Pd sa gestioneze problemele primariei pana la alegerile din aprilie, a primit un telefon disperat de la mama sa: "Razvane, vino acasa, sa vezi ce-au facut astia de la Rebu! Au deszapezit strada numai pana in dreptul casei noastre si acum dau sa plece!". Primarului nu i-a venit sa creada si a plecat val-vartej, reusind sa prinda utilajele chiar in momentul in care dadeau coltul."Prins cum eram cu deszapezirea in tot orasul", a povestit el unui jurnalist, "am innebunit de indignare. Cum sa-mi faca ei o astfel de rusine, cum s-o puna pe mama intr-o situatie atat de ingrata fata de vecinii nedeszapeziti? Am urlat cat am putut de tare: Puneti zapada la loc!" Aceia, obisnuiti cu tot felul de favoruri pe care le-au facut, de-a lungul anilor, diverselor v.i.p.-uri cu care au avut de-a face, nu si-au crezut urechilor. "Ce sa facem?" au ingaimat ei uluiti. "Sa faceti strada sa arate ca inainte!" Si strada a fost inzapezita din nou, printre injuraturi, oamenii fiind convinsi ca primarul ii numai bun de dus la balamuc. A doua zi, s-a facut din nou deszapezirea, dar pe toata strada, asa cum ar fi fost firesc inca de la inceput.
Intamplarea, plina de invataminte, merita comentata. Aflat pe "partea buna" a varstei de 40 de ani, Razvan Murgeanu face parte din generatia tanara de politicieni. El nu-si depune candidatura (si ma intreb de ce nu?) la postul de primar general. Nu cred sa fie un carierist, sa aiba ambitii de promovare fortata in ierarhia politica, astfel incat gestul sau sa treaca drept un exercitiu de imagine. Pur si simplu, cand a auzit ca lucratorii din serviciile publice au facut o discriminare pozitiva pentru "dom primar", s-a intrebat cum o sa mai dea ochii cu vecinii, si-a imaginat ce vor crede acestia despre "ciocoiul" rasarit din randul lor (R.M. a copilarit pe respectiva strada). Intr-o lume in care girofarurile despica realitatea soselelor pentru a da libera trecere cate unui grangur imbuibat; in lumea miticilor care planteaza, cu pile la primarie, semne de acces interzis pe strazile in care si-au inaltat vilele penale; in contextul in care parlamentarii Psd au dorit sa interzica presei fotografierea proprietatilor dobandite in razboiul fratricid numit "tranzitie"; in tarisoara in care, pe bani publici, stabimea de toate culorile si-a asfaltat din bani publici drumurile de acces catre vilele rasarite in parcuri sau in padurile de la marginea oraselor; intr-o astfel de atmosfera, deci, in care interesul personal sufoca pana la neantizare interesul public, vine d-l primar interimar si sparge tabu-urile clasei politice.
Si Razvan Murgeanu este politician. E drept, unul de care n-a auzit nimeni pana acum o luna de zile. Dar cati tineri au reusit sa sparga blindajul dinozaurilor si sa se afirme pana azi in viata politica? Toate partidele declara demagogic ca si-au improspatat cadrele de conducere si parlamentarii. Partial adevarat, adica numai pana in clipa in care tinerii ajunsi in demnitati publice isi iau munca in serios. Imediat ce doresc sa-si impuna punctul de vedere, sa produca o infuzie de sinceritate si respect fata de public, ies "seniorii" si-i trag de maneca pe toate canalele de televiziune. Chiar zilele acestea, baronul de Dolj, Radu Berceanu, s-a infuriat ca un grup din Pd l-a indemnat pe Cosmin Gusa sa candideze la presedintia partidului. Locul este rezervat altcuiva, si nu are tineretul menirea sa se amestece unde nu-i fierbe oala. Figura impietrita intr-un proiect din alte vremuri a unui politician ca Berceanu, omul harsit in rele la Craiova si la Rosia Montana, contrasteaza cu fetele luminoase si sincere ale noilor politicieni ai momentului, din randul carora face parte si Razvan Murgeanu. Niciodata unui om politic ca fostul ministru al Industriilor, cel ce a cadorisit Muntii Apuseni unor aventurieri de peste mari, nu i-ar rosi obrazul in fata unor avantaje nemeritate, si n-ar fi capabil sa strige catre muncitori: "Puneti zapada la loc!". Si nici baroni ca Dan Ioan Popescu, Doru Ioan Taracila, Nicolae Mischie si toata banda lor n-ar fi in stare de un gest atat de spontan. Fiind vorba de cinste, demnitate si bun simt, ca sa fie capabili de profesarea unor astfel de valori, ei ar trebui sa se mai nasca o data.

Fac precizarea ca nu l-am cunoscut si nu stiu cine este d-l Razvan Murgeanu, mai mult decat se poate afla de la televizor si din ziare.