Vanatoarea, zisa regala, la care au participat capete neincoronate ale afacerilor mondiale si cativa politicieni scapatati, inclusiv primul vanator al tarii, Adrian Nastase, s-a lasat cu uciderea a doua sute de mistreti. Macelul a fost titlu de prima pagina in cateva ore. Nu din pricina priceperii vanatoresti. Ce pricepere iti trebuie sa ucizi un animal cand folosesti pusti cu luneta?
Specialistii zic ca nici pe vremea lui Ceausescu, alt mare vanator, n-au auzit de o recolta atat de sangeroasa. Macelul a avut loc chiar pe un fost domeniu de vanatoare al lui Ceausescu, concesionat omului de afaceri, cu acte in regula, dar inca studiate de organele de ancheta, pe vremea cand A. Nastase mai era prim-ministru. Au participat peste 200 de persoane, intre care vreo 180 de haitasi. Numarul alesilor cu arma la ochi a fost mai mic, doar vreo 30. Daca erau caprioare, poate opinia publica ar fi fost oripilata. Caprioarele au partea lor de poezie, sunt gingase, par ramasita unor zile paradiziace, de care ne-am despartit de mult. Cu mistretii e altceva. Sunt masivi, urati, daunatori, periculosi, niste porci, rai si agresivi. E normal sa-i mai raresti. Din intamplare, cu vreo doua zile inainte de vanatoare, unele televiziuni au prezentat reportaje despre pagubele produse de mistreti. Se zicea ca ataca gospodarii, distrug recolte. Padurile ar fi suprapopulate, vanarea lor ar fi un act necesar.
Vanatoarea este un sport costisitor si un lux pe care putini si-l permit. Multi dintre vanatorii nostri sunt fie parveniti setosi de sange, fie braconieri care vaneaza pentru a pune pe masa o bucata de carne. Primii ucid pentru a se distra, ultimii vaneaza pentru a supravietui. Asociatiile pentru protectia mediului si ecologistii spun ca vanatoarea din Bihor n-a avut alt scop decat varsarea de sange, iar proportiile macelului depasesc regulile scrise si nescrise ale vanatorii. Or fi ei, mistretii, niste salbaticiuni, insa de data asta salbaticia lor pare a fi cu mult intrecuta de cea a vanatorilor. Omul de afaceri spune ca Romania are nevoie de oamenii pe care mirosul de sange i-a adus in tara. Importanta n-ar fi protectia mediului natural, ci a mediului de afaceri. Oamenii cu bani platesc pentru distractie. Intre protectia mediului si afaceri, unii aleg mediul de afaceri. Macelul sau vanatoarea a fost un succes."Din toate punctele de vedere, organizatoric, al valorii vanatului, al peisajului, invitatii mei au cazut in fund", a declarat, textual, organizatorul distractiei.
Nu stim in ce-a cazut A. Nastase, dar prezenta la macel a unor baroni politici care tocmai au pierdut alegerile este explicabila. Isi descarcau nervii. Normal. Vanatorii politici isi fac mana pe mistreti, daca nu pot vana capetele adversarilor. Si in acest caz, succesul a depasit cele mai sangeroase asteptari. A. Nastase ar fi impuscat, zic ziarele, 23 de mistreti! Cu manuta lui! Cu manuta cu care hraneste gingase caprioare in ferma de la Cornu, cand nu-si numara ouale. Ca veni vorba de oua, la macel a participat si fostul ministru al agriculturii, Ilie Sarbu, popa raspopit, mare vanator si artizan al concesionarii, pe nimica toata, a peste 11.000 de hectare din padurea in care altadata vana Ceausescu. De data asta, Ilie a scapat cu ouale intregi. Ma rog, cate i-au mai ramas dupa ce, la o alta vanatoare, din greseala, bijuteriile de familie i-au fost ciuruite cu o ploaie de alice.
Cat despre primul vanator al tarii, haituit rau de iepurasul de la Cotroceni, acuma, ca a ucis 23 de mistreti, s-o fi simtind si el, in fine, mai barbat! In fond, mistretii nu sunt decat niste porci. A. Nastase e A. Nastase. Un domn. Si ce domn! Poate chiar un gentleman! Cu maniere de bizon de Scornicesti. N-a aflat ca vanatoarea, sport nobil, presupune si oarece fair-play! Ca la tenis si chiar ca in politica!