Birlic - 100!

Silvia Kerim
"Un actor atat de mic - dar cat de mare-a fost... Birlic!".

Aniversarea centenarului Birlic, dedicata unuia dintre marii actori ai teatrului, filmului si divertismentului romanesc, a fost celebrata, recent, in cadrul unei foarte placute (si cat de instructive) emisiuni de televiziune, difuzata la o ora de mare audienta, pentru ca tot romanul, dar mai ales tinerii, sa-l vada pe acest "comediant" haruit de Dumnezeu cu o fermecatoare personalitate si cu - vorba lui Radu Beligan - "sclipiri de geniu".
Initiativa aceasta este deosebit de pretioasa, intr-un timp in care marii nostri artisti sunt uitati cu buna stiinta (cei dusi pe lumea cealalta), iar cei care-si permit sa fie "inca" in viata sunt indemnati sa-si vada de "batranetile lor", ba chiar sa se presare cu naftalina si sa se retraga in pensie. Cu atat mai binevenita, asadar, oferta culturala a celor doua canale ale televiziunii publice - Tvr 1 si Tvr International - care au avut, spre lauda lor, aceasta nepretuita initiativa. Iar initiativa a luat forma unui scenariu scris de neobosita Iuliana Marciuc, care a semnat emisiunea impreuna cu regizorul George Ciubotaru. Asigurandu-si colaborarea Teatrului National din Bucuresti - unde s-a si filmat aceasta emisiune -, realizatoarea a invitat cativa superbi "dinozauri" din lumea teatrului si a filmului. I-am putut, astfel, revedea - cu cata placere! - pe Carmen Stanescu, Radu Beligan, Ion Lucian, Horia Serbanescu, Misu Fotino, Ion Vova, Aurel Miheles, Geo Saizescu, Ion Dichiseanu, Dumitru Chesa, Rodica Popescu Bitanescu. Intr-un vechi interviu filmat, Vasilica Tastaman a evocat si ea, vizibil emotionata, colaborarea cu fascinantul Birlic. Moderator a fost actorul George Ivascu, care a si cantat un cuplet scris de Dan Mihaescu. Toti invitatii si-au amintit de anii in care au fost aproape de Birlic. "Era destul sa-i rostesti numele pe o scena si publicul aplauda in delir", povestea Radu Beligan. "Cred ca nu voi putea uita niciodata celebrul cuplu creat de Birlic si Marcel Anghelescu in "Bobcinsky si Dobcinsky", din "Revizorul". In vremea aceea, scena romaneasca s-a bucurat de gloria a doua genii - dupa parerea mea: Birlic si Giugaru. Da, Birlic era genial pana in varful unghiilor." Din fericire, evocarile marilor actori au fost ilustrate bogat, cu fragmente din spectacole inregistrate si pastrate in arhiva televiziunii romane, cu episoade din filme, toate alese cu mare grija de Ioana Bogdan, o profesionista de exceptie, care, decenii de-a randul, a imbogatit zestrea televiziunii publice cu emisiuni antologice.
...Multe si placute si tandre amintiri s-au depanat in aceasta emotionanta Seara cu Birlic, condimentata si cu cateva reusite momente coregrafice. Nu pot evoca in acest spatiu redus contributia fiecaruia dintre invitati. Un lucru e sigur: cu aceasta emisiune, televiziunea publica a mai obtinut o nota foarte buna la capitolul "Restituiri". Un gest cultural cu atat mai binevenit, cu cat copiii nostri - nu indeajuns de indrumati de mame, de bunici si de profesori - nu prea mai stiu cine a fost Eminescu. Cu atat mai putine sanse sunt ca foarte tanara generatie sa fi auzit - fie si in treacat - de un... "biet"... Birlic!


P.S. In paginile unui ziar de mare autoritate, o tanara gazetarita a scris in legatura cu aceasta emisiune ca i s-a parut a fi fost "un parastas de la care lipsea doar coliva". De ce n-o fi mutat telecomanda pe "Ciao Darwin" sau pe "Vacanta mare"?