Bucatarie italiana

Redactia
Spaghetti puttanesca.

Ingrediente (pentru 4 persoane): 400 g pulpa de rosii (din conserva), 1-2 linguri ulei de masline, 2 catei de usturoi zdrobiti, 2 ardei iuti rosii tocati marunt, 1/2 ceasca apa, 12 masline verzi ori negre, fara samburi, taiate feliute, 8 fileuri de sardele taiate bucati, 2 lingurite capere taiate marunt, 2 linguri patrunjel verde tocat, 1 lingura busuioc proaspat tocat, 350 g spaghete, parmezan sau cascaval ras, dupa gust.
Mod de preparare:

Se toaca marunt pulpa de rosii.
Se incinge uleiul intr-o tigaie si se dunstuiesc usturoiul si ardeiul iute circa 1 minut, la foc potrivit, dupa care se adauga rosiile si apa. Se da focul mai mic si se lasa sa fiarba incet, pana ce se inmoaie bine rosiile (eventual, se mai adauga putina apa).
Se pun in tigaie si maslinele, sardelele, caperele, patrunjelul verde si busuiocul si se fierb incet, inca 3 minute.
Se fierb spaghetele al dente intr-o cratita cu apa multa, se scurg, se rastoarna inapoi in cratita, se toarna peste ele sosul si se amesteca bine pe foc slab. Spaghetele puttanesca se servesc presarate cu parmezan sau cascaval ras dupa gust.

Pizza crocanta traditionala

Ingrediente (pentru 4 persoane): Pentru aluat - 7 g drojdie uscata, 2 lingurite zahar, 3/4 ceasca apa calda, 2 cesti si jumatate cu faina, putina sare. Pentru umplutura: 3/4 ceasca bulion (din sticla), 125 g salam taiat felii subtiri, 2 linguri busuioc proaspat (tocat), 125 g ciuperci marunte taiate felii, o ceapa taiata mai intai in doua si pe urma julienne, 1/2 ardei gras verde taiat fasii, 12 masline negre fara samburi, taiate in doua, 6 fileuri de sardele, 1 ceasca Mozarella taiata bucatele, 1/4 ceasca parmezan sau cascaval ras.
Mod de preparare:

Se amesteca intr-un castron drojdia cu zaharul, se adauga apa, si pe urma faina, impreuna cu sarea, amestecandu-le bine.
Se framanta aluatul circa 10 minute, pe planseta infainata, si se intinde in forma de cerc, care sa incapa intr-o forma de pizza cu diametrul de 30 cm.
Se-ncinge cuptorul la 190gr., se unge pizza cu sosul de rosii si se presara peste ea salamul, busuiocul, ciupercile, ceapa, ardeiul si maslinele. Deasupra se pun sardelele, se presara la randul lor cu mozarella si parmezan si se da 30 de minute la cuptorul incins.

Snitele de vitel cu salvie si lamaie

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 felii de carne, putina faina, 1 ou batut, 2-3 linguri lapte, 1 lingura salvie proaspata tocata marunt sau 2 lingurite salvie uscata, 3/4 ceasca pesmet, 30 g unt, 1-2 linguri ulei de masline, 1 catel de usturoi presat, felii de lamaie.
Mod de preparare:

Se indeparteaza - eventual - grasimea si se bat usor feliile de carne.
Se pune faina intr-o punga de plastic si se introduc, pe rand, feliile de carne in punga, dupa care se scutura ca sa cada de pe ele surplusul de faina. Intr-un bol mai mare se amesteca oul cu laptele, iar, separat, pe o farfurie, pesmetul cu salvia, si se dau snitelele mai intai prin ou si pe urma prin pesmet.
Se pun la incins, intr-o tigaie mare, uleiul, untul si busuiocul si se prajesc snitelele, la foc potrivit, pe ambele parti, pana ce se patrund bine. Se servesc calde, cu felii de lamaie.



Prajitura zanelor

Ingrediente (pentru 36 de bucati): 150 g unt, 3/4 ceasca zahar tos foarte fin, 2 oua batute usor, 1 lingurita esenta de vanilie, 2 lingurite zeama de lamaie, 2 cesti faina amestecata cu praf de copt, 1/2 ceasca lapte, 1/2 ceasca gem de zmeura, 1 1/4 ceasca frisca batuta, zahar pudra pentru decorat.
Mod de preparare:

Se-ncinge cuptorul la 180gr. si se tapeteaza cu hartie 24 de forme mici de pateuri (ori de tarta). Se amesteca cu mixerul untul cu zaharul pana ce devine spumos, se adauga, pe rand, ouale, esenta de vanilie si zeama de lamaie si se amesteca in continuare.
Se incorporeaza - cu o lingura de metal - faina si laptele si se amesteca pana ce compozitia devine omogena. Se pune in fiecare forma cate-o lingura rasa de aluat, se dau la cuptor, se coc 10-15 minute, si cand s-au rumenit frumos, se lasa sa se raceasca, circa 5 minute, in forme, dupa care se rastoarna pe un grilaj si se lasa sa se raceasca complet.
Se repeta operatia pana ce se coace tot aluatul. Dupa ce s-au racit bine prajiturelele, li se taie capacelul si se scobesc (circa 2 cm), ca sa poata fi umplute.
Se pune in fiecare prajitura cate 1/2 lingurita cu gem, peste gem se intinde un strat de frisca, se aseaza la loc capacelele si se pudreaza cu zahar.