Alerta maxima: Infertilitatea

Ilie Tudor
Tema ridicata frecvent in scrisorile adresate redactiei, neputinta de a avea copii nu este doar o problema de sanatate, ci si un motiv de divort. Din fericire, infertilitatea este o boala, numai in masura in care nu vrem sa o cunoastem si nu stim cum sa o vindecam.

De ce vine barza tot mai rar la romani?

De cateva decenii, omenirea se confrunta cu o noua problema: implozia demografica. Da, ati citit bine!, implozia, si nu explozia demografica. Pentru ca in timp ce in tari cum ar fi India, China, Egipt, Pakistan, populatia creste exponential, in tarile europene, in America de Nord, in Rusia, natalitatea scade incet, dar sigur. Populatia din aceste regiuni imbatraneste cu fiecare an, iar numarul de locuitori ai multor tari, printre care la loc de frunte se situeaza Romania, scade dramatic. Conform unui studiu american (U.S. Census Bureau), in fiecare an, numarul locuitorilor de nationalitate romana scade cu 0,5%, adica intr-un deceniu suntem cu 5% mai putini, in timp ce alte etnii, cum ar fi cea a rromilor, creste cam cu 30% in fiecare deceniu. Aceeasi situatie se petrece in Rusia, cu populatia locala, care scade intr-un ritm ametitor in raport cu cea araba, care creste accelerat. Sociologii avertizeaza ca daca lucrurile nu se vor indrepta in deceniile urmatoare, se asteapta schimbari dramatice ale raporturilor de forte si ale compozitiei etnice in lume. Multe tari care acum sunt considerate mari puteri ar putea fi pur si simplu sterse de pe fata pamantului intr-un viitor ingrijorator de apropiat, din cauza problemelor demografice.
Dar oare de ce a aparut aceasta problema demografica? De ce a scazut, de pilda, in Romania natalitatea intr-un asemenea grad? In primul rand, din cauza ca tot mai putini romani isi doresc un copil, daramite mai multi. Apoi, in ultimii ani a mai aparut o problema, care tinde sa devina prima cauza a scaderii demografice: infertilitatea. In prezent, in majoritatea tarilor europene, unul din sase cupluri are probleme de fertilitate, dar sunt voci care spun ca numarul cazurilor de infertilitate este mult mai mare. De "vina", se pare, sunt atat barbatii, cat si femeile, fiecare avand probleme de sanatate de obicei invizibile, dar care aduc grave prejudicii functiei de reproducere. De acest subiect de maxim interes ne vom ocupa in cele ce urmeaza, separat pentru femei si pentru barbati.

Infertilitatea la femei

Se considera ca o femeie sufera de infertilitate, daca dupa un an de contacte sexuale neprotejate, cu un barbat apt de procreare, nu ramane insarcinata. Stabilirea unui diagnostic detaliat se face de catre medicul specialist, care ii va analiza pe ambii parteneri si va stabili care sunt problemele fiecaruia in parte. Si tot medicul va fi cel care va stabili cauzele infertilitatii - element de maxim interes.

Cauzele infertilitatii la femei:

Un lant de greseli

In limbajul sec si concis al specialistilor, motivele principale pentru care unele femei nu pot avea copii sunt: dezechilibrele hormonale, infectiile organelor genitale si ale anexelor (care produc asa-numita sterilitate secundara), malformatiile congenitale sau dobandite ale organelor de reproducere. Mai exista si alte situatii, mult mai rare, in care poate aparea sterilitatea la femei, dar cele pe care deja le-am enumerat sunt cele mai frecvente. Dar, de fapt, ce se ascunde dincolo de acest limbaj de specialitate? Ce anume este gresit in modul contemporan de viata, asa incat aceasta functie foarte importanta a femeii sa ajunga sa fie atat de mult afectata? Vom incerca in cele ce urmeaza sa dam un raspuns la aceasta intrebare:
Alimentatia este, in mod cert, unul din vinovatii principali pentru aparitia infertilitatii, atat la femei, cat si la barbati. Ea a suferit foarte multe modificari in ultimele trei-patru decenii, de cand s-a generalizat moda folosirii alimentelor suprarafinate (zahar, margarina, faina alba, ulei dublu rafinat), a alimentelor preambalate, conservate cu substante chimice. Apoi, aparitia E-urilor, adica a aditivilor sintetici, in alimente a agravat lucrurile, intrucat aceste substante chimice de sinteza au interactiuni cat se poate de nefaste cu complicatul sistem neuro-endocrin, care coordoneaza functia de reproducere.
Cafeaua si produsele care contin cofeina (ceaiul negru si verde, dulciurile, bauturile de tip cola) sunt un inamic al fertilitatii la femei. Conform unor studii publicate in 1993 de catre American Journal of Epidemiology, cafeaua consumata chiar in cantitati moderate (1-2 cesti pe zi) scade pentru persoanele de sex feminin cu pana la... 50% sansele de a avea copii, in timp ce in cazul sarcinii, are efecte avortive. Efecte cel putin la fel de nefaste au alcoolul si tutunul, despre care vom vorbi la barbati, care sunt principalii lor consumatori.
Stilul de viata al femeii zilelor noastre este poate cel mai mare vinovat de problemele de sanatate care duc in final la sterilitate. Sedentarismul, oboseala prelungita (ce apare practic la toate femeile care indeplinesc dublul rol de salariat si gospodina), statul in picioare sau pe scaun timp indelungat, lucrul in medii toxice, excesele alimentare sunt tot atatea premise ale unor probleme in lant, care au ca rezultat infertilitatea.
Stresul, mai ales cel psihic, este probabil cel mai puternic si nociv anticonceptional. El perturba si slabeste sistemul imunitar, care are un rol foarte important in mentinerea sanatatii si functionalitatii aparatului reproducator, perturba echilibrul hormonal, imbatraneste prematur organismul femeii. Si, in mod particular, la femei stresul psihic mai are un efect: scade dramatic dorinta de a avea copii. De ce? Majoritatea psihologilor explica acest lucru prin faptul ca stresul genereaza pe termen lung o puternica reactie de aparare, de genul: "Viata mea este cea mai importanta si nu ma pot gandi acum si la altii". Astfel apare dezinteresul pentru a da viata si pentru a avea grija de o alta fiinta.
Medicamentele, in special corticoizii, citostaticele, spironolactonele, cimetidinele, perturba adesea grav functia de reproducere. Asadar, atentie atunci cand va hotarati sa luati aceste medicamente, deoarece efectele pot fi greu reversibile. Intrebati medicul curant daca nu va poate inlocui aceasta medicatie. De asemenea, se recomanda multa prudenta in administrarea anticonceptionalelor. Este util sa cititi cu multa atentie informatiile despre efectele lor adverse, deoarece multe dintre ele pot produce infertilitate pe termen lung, chiar dupa ce ati oprit tratamentul.

Tratamentul infertilitatii la femei:Plante, vitamine si relaxare

Plantele medicinale - sunt de un extraordinar ajutor, mai ales atunci cand sterilitatea apare pe fondul unor probleme hormonale. Dintre multitudinea de remedii vegetale care exista pentru tratarea acestei probleme, ne-am oprit in acest articol la doua: branca-ursului (cu efecte cu totul exceptionale, atat asupra femeilor, cat si a barbatilor) si Vitex agnus castus, un arbust care se bucura de o extraordinara popularitate in Occident si in Sua. Partile aeriene ale acestui copacel, de nici cinci metri inaltime, administrate intern, au efecte foarte puternice la nivelul glandei hipofize, regland nivelul unor hormoni foarte importanti in reproducerea feminina. Un tratament de trei luni cu preparate care contin aceasta planta are efecte spectaculoase in infertilitatea care apare pe fondul excesului de prolactina, a anomaliilor in secretia progesteronului sau a hormonului luteinizant. Pe piata romaneasca, Vitex agnus castus se gaseste sub forma produsului "Mastodynon", realizat de laboratoarele PlantExtrakt Cluj.
Vitaminele E si C - au o mare importanta pentru mentinerea echilibrului endocrin. Multe experimente, in care s-au administrat femeilor care sufereau de infertilitate cantitati sporite din aceste vitamine, au pus in evidenta o crestere spectaculoasa a ratei natalitatii. Vitamina C se gaseste in stare naturala, in cantitati foarte mari, in macese (campioanele mondiale absolute in acest sens), in catina, in coacaze negre, si in cantitati mai mici, in lamai, portocale, grepfrut. Vitamina E se gaseste in mari cantitati in uleiul de catina, uleiul de masline presat la rece, miezul de nuca, uleiul de soia si soia germinata.
Fierul - se pare ca o deficienta mica a acestui oligoelement in organismul femeii duce la o infertilitate temporara. Daca analizele pun in evidenta chiar si o mica deficienta de fier, faceti o cura cu remedii care favorizeaza asimilatia (bitterul suedez, anghinarea, gentiana) si cu alimente bogate in fier (urzica, spanac, galbenus de ou, germeni de grau).
Dieta - pentru stimularea fertilitatii, este una de purificare si revigorare, cu multe sucuri de legume (telina, patrunjel, morcov, sfecla rosie) si de fructe (struguri, mere, lamaie), cu salate de cruditati, cu calorii luate din oleaginoase (seminte de dovleac, nuci, arahide, alune, susan, seminte de floarea-soarelui) neprajite. Se evita pe cat posibil carnea si alimentele rafinate (zahar si dulciuri cu zahar, margarina, faina alba); se elimina complet din alimentatie toate produsele conservate, produsele care contin E-uri si cele condimentate excesiv. Un rol foarte important il are mentinerea greutatii in limite rezonabile, atat femeile obeze, cat si (atentie!) cele subponderale avand de regula probleme de fertilitate.
Aplicatiile balneare - pot face adevarate miracole in cazul sterilitatii secundare, rezultate in urma unor afectiuni infectioase (anexite, metro-anexite, cervicite, endometrite etc.). Se recomanda aplicatiile externe (sub forma de tampoane) cu namol sapropelic, aplicatii care se fac in statiunile Techirghiol, Eforie, Lacul Sarat. Efecte cu totul deosebite au spalaturile vaginale facute cu apele clorurosodice din statiunea Sarata Monteoru, din judetul Buzau.
Masajul energetic - se face simplu, punand ambele palme ca in pozitia din imaginea alaturata, asa incat varfurile degetelor sa ajunga pe zona de proiectie a ovarelor. Cu varfurile degetelor se preseaza bland aceasta zona si se fac miscari circulare ample, frictionand aceasta zona de 30 de ori intr-un sens si de 30 de ori in celalalt sens. In timpul masajului, trebuie adoptata o atitudine relaxata, se fac respiratii profunde (abdominale), vizualizand cum energia din varfurile degetelor, precum si cea din aerul inspirat invaluie zona ovarelor si o hranesc. Tratamentul se face zilnic, dimineata sau seara, vreme de 3 luni minimum, facandu-se pauza numai in perioada ciclului menstrual.
Relaxarea - desi scriem despre ea la sfarsit, in nici un caz nu este pe ultimul loc, ci dimpotriva. Aceasta, deoarece relaxarea este cea mai puternica arma impotriva stresului, care - am vazut - este unul din principalii inamici ai fertilitatii. Modalitatea cea mai eficienta de relaxare este specifica fiecarei persoane in parte. Unele femei se destind foarte usor cu ajutorul respiratiilor complete si al relaxarilor de tip yoghin (ambele tehnici fiind prezentate in mai multe randuri in revista noastra); alte femei se simt foarte bine in natura, plimbandu-se in parc sau prin padure, facand auditii muzicale prelungite sau pur si simplu dormind. Pentru a preveni si rezolva aceasta problema a infertilitatii, este necesar ca fiecare femeie sa-si gaseasca aceste "supape" de descarcare a tensiunilor psihice prin relaxare.

Infertilitatea la barbati

Un proces de o amploare dramatica

In principal, la barbati, incapacitatea de procreare apare ca o consecinta a perturbarii activitatii hormonale, a lezarii glandelor care produc sperma (in urma unor infectii, traumatisme etc.) ori ca urmare a unor interventii chirurgicale sau traumatisme care modifica anatomia aparatului genital. Din pacate, medicina moderna nu are foarte multe mijloace pentru a corecta aceste deficiente. Conform unui articol difuzat de Cnn News, in cazul sterilitatii din cauze hormonale (cel mai frecvent intalnita), medicamentele de sinteza sunt eficiente in mai putin de 10% din cazuri. De ce? Pentru ca procesele care stau in spatele aparent banalei procreari sunt extrem de complexe si greu de controlat. Sa ne gandim, doar, ca in lichidul ejaculat o singura data de un barbat sanatos sunt nu mai putin de 200 de milioane de spermatozoizi, din care "doar" 15-45 de milioane sunt apti pentru procreare si din care doar cca 400 supravietuiesc... si vom intelege nu doar complexitatea, ci si amploarea procesului. Conform profesorului Neils Skakkebaek, de la Spitalul Universitar din Copenhaga, in ultimii 40-50 de ani, functia reproducatoare masculina s-a deteriorat considerabil. In tarile nordice, barbatii nascuti dupa anii 60-70 aveau valori mult mai reduse ale numarului de spermatozoizi, fata de cei nascuti cu 10-15 ani inainte, iar la ora actuala situatia este si mai grava. Iar aceasta scadere a fertilitatii se poate observa, spune acelasi profesor, in aproape toate tarile europene, nefiind un fenomen izolat. Care sunt cauzele acestui fenomen extrem de ingrijorator? Vom afla in continuare:

Cauzele infertilitatii la barbati:

Alcoolul - este in prezent inamicul numarul unu al fertilitatii masculine. Dovada vie in sprijinul acestei afirmatii este Rusia, unde consumul de bauturi mai mult sau mai putin tari este o traditie nationala si unde se inregistreaza si cea mai puternica scadere a natalitatii. Sociologii considera ca in cateva zeci de ani, aceasta tara se poate autodistruge, deoarece pe langa scaderea natalitatii, consumul de alcool duce la aparitia de malformatii congenitale, la nasterea de copii cu retard, punand in pericol pur si simplu viitoarele generatii.
Tutunul - afecteaza si el simtitor capacitatea de reproducere, pe langa faptul ca provoaca impotenta vasculara, afectand grav si activitatea hormonala. La loturile de fumatori cercetate s-a constatat o degradare a calitatii spermei (care continea mai putini spermatozoizi si cu o motilitate mult mai redusa) cu mai mult de 20% decat in cazul nefumatorilor.
Alimentatia - este un subiect extrem de problematic pentru barbati, care sunt mult mai putin atenti la ce si cat consuma decat femeile. In special, alimentele de tip fast-food, bazate in principal pe carne si alimente puternic aditivate sintetic, sunt un inamic al echilibrului hormonal la barbati si, in mod reflex, al capacitatii de reproducere.
Sexualitatea necontrolata - a ajuns o adevarata problema in ultimele decenii, de cand pornografia si gigantica "industrie a sexului" au ajuns sa induca modele comportamentale gresite barbatilor. Dezlantuirile de "virilitate" cu multe relatii pasagere, cu excese de sex (sustinute de excitante chimice care sunt tot mai accesibile) si cu ejaculari frecvente altereaza, mai ales in timp, calitatea spermei. La barbatii care ejaculeaza frecvent s-a constatat o scadere a calitatii spermei, element care reduce mult sansele de procreare.
Sedentarismul - este o problema atat de raspandita, incat nici nu mai este luata in discutie. Multi barbati nu realizeaza ca drumurile si agitatia zilnica, oricat de mare, nu sunt un substitut pentru efortul fizic. Din cauza sedentarismului, organismul tinde sa intre intr-un fel de adormire, secretia de hormoni masculini (testosteron) scade, afectand grav procesele de producere a spermatozoizilor. De altfel, s-a remarcat ca barbatii din zonele "civilizate", care beneficiaza de tot confortul si sunt adesea sedentari, au mult mai multe probleme de fertilitate, in raport cu cei din tarile subdezvoltate, unde conditiile specifice obliga la efort fizic continuu.
Moda - face si ea numeroase victime in randul barbatilor. Hainele stranse pe corp, lenjeria din materiale sintetice si care preseaza organele genitale sunt un puternic inhibitor al producerii de sperma. Studii recente arata ca vestimentatia incomoda, care apropie testiculele de planseul pelvian, producand o crestere a temperaturii acestora, sunt de natura sa inhibe pur si simplu productia de sperma, care devine incapabila de procreare.
Igiena deficitara (si aici nu ne referim doar la spalatul zilnic, ci si la folosirea prezervativului, la care adesea barbatii renunta prea usor) este extrem de periculoasa pentru capacitatea de reproducere. In afara bolilor considerate grave, cu transmisie sexuala, exista si infectii aparent banale, multa vreme lipsite de simptome, care pot afecta grav si ireversibil glandele sexuale ale barbatilor. O uretrita gonococica sau o infectie cu chlamidya nesesizate (adesea nu exista semne vizibile, chiar in fazele avansate), netratate la timp si corespunzator, produce impotenta si sterilitate, atunci cand cuprinde intreg aparatul genital. Din pacate, multi barbati ajung sa constate acest lucru cand deja este prea tarziu.

Tratamentul infertilitatii la barbati:Fara alcool, fara carne, fara tigari

Plantele medicinale - dintre plantele cu puternice efecte hormonale asupra barbatilor mentionam: ginsengul (se administreaza 1-3 grame pe zi), napraznicul (se iau 4-6 grame de pulbere pe zi) si, bineinteles, branca-ursului, careia ii vom acorda un spatiu special, datorita importantei sale terapeutice deosebite.
Arginina - este un aminoacid esential, cu o influenta decisiva in procesul de producere a spermei. Tratamentul cu aceasta substanta, continuta in mari cantitati de catre polenul de albine, s-a dovedit extrem de puternic in tratamentul impotentei hormonale. Tratamentul cu acest aminoacid (care se gaseste si sub forma de capsule in farmaciile noastre) este foarte bine completat de consumul de produse naturale bogate in vitaminele E si C.
Dieta - joaca un rol decisiv in tratarea infertilitatii la barbati. Practica a aratat ca un regim alimentar echilibrat, fara carne, dar cu multe lipide si proteine din nuci, seminte de dovleac si de floarea-soarelui, soia, naut, linte, tinut vreme de minimum 6 luni, este foarte eficient in redobandirea capacitatii de procreare. Printre alimentele-medicament pentru barbati amintim: telina cruda (radacina si frunzele), ceapa, usturoiul, semintele de susan, nautul, laptele de capra, galbenusul de ou fecundat, uleiul de masline virgin, cerealele integrale.
Efortul fizic bine dozat (asa incat sa nu duca la epuizare) si facut constant este un tonic hormonal extraordinar. Exercitiile fizice favorizeaza cresterea secretiei de testosteron (hormonul masculin care determina sinteza spermei), elimina surplusurile de greutate (care pot afecta potenta si fertilitatea), confera o stare de tonus psihic, care este un adevarat elixir de masculinitate.
Dusul scrotal - este o procedura extrem de simpla si eficienta: dimineata se expune scrotul la un jet de apa rece (18-22 de grade Celsius), vreme de 1-3 minute. Tratamentul se repeta si seara, practicandu-se zilnic, vreme de 3 luni minimum. Este un tonic cu o eficienta dovedita si care, se pare, isi datoreaza rezultatele faptului ca regleaza temperatura la nivelul testiculelor, glande care functioneaza optim la o temperatura considerabil mai scazuta decat cea a restului corpului. Din acest motiv, specialistii recomanda sa se poarte si lenjerie intima cat mai larga, asa incat sa nu preseze organele genitale de restul corpului, producand incalzirea.
Armonizarea vietii sexuale - presupune, in primul rand, reducerea numarului de ejaculari, asa incat testiculele sa nu fie suprasolicitate si sa se poata imbunatati calitatea spermei. Se va urmari evitarea ejacularilor in perioada in care nu se urmareste strict procrearea. De regula, intervalul cel mai propice este intre ziua a 8-a si a 12-a dupa ultima zi din ciclul menstrual al femeii, cand aceasta are ovulatia si este apta pentru procreare. Pentru mai multa siguranta asupra intervalului de timp optim pentru conceptie, adresati-va unui cabinet de planning familial.
Stilul de viata - este esential pentru redobandirea fertilitatii masculine, demers care - veti vedea - nu este lipsit de eforturi de adaptare. In esenta, modificarea stilului de viata se face in sensul unei apropieri de armonia naturala. Cum se face acest lucru? In primul rand, adoptand o alimentatie sanatoasa, renuntand la orice excitant de genul alcoolului, tutunului, drogurilor (chiar si cele "usoare"), folosind, in schimb, ca tonic, efortul fizic zilnic, mersul in natura pentru destresare psihica si pentru intarirea organismului. Parerea unanima a specialistilor este ca pentru redobandirea capacitatii de procreare a barbatilor sunt necesare minimum 3 luni de tratament, aceasta fiind durata refacerii procesului de producere a spermei (de la initiere si pana la aparitia spermei mature).



Tinctura de branca-ursului - elixir de fertilitate

Semintele acestei plante sunt fara doar si poate unul din cele mai puternice stimulente hormonale si tonice sexuale din flora mondiala. Interesant este ca ea actioneaza atat asupra barbatilor, cat si asupra femeilor, la ambele sexe obtinandu-se rezultate spectaculoase.
La femei, branca-ursului stimuleaza producerea de ovule, reintinereste organismul (femeile cu menopauza prematura au remarcat redeclansarea ciclului menstrual dupa cateva luni de tratament cu aceasta tinctura), regularizeaza ciclul menstrual.
La barbati, tinctura de branca-ursului este in primul rand un remediu foarte puternic contra impotentei vasculare (este vasodilatator genital), hormonale (stimuleaza productia de hormoni masculini) si chiar psihice (este un tonic general foarte bun). La barbatii la care cantitatea de sperma este insuficienta sau la care concentratia de spermatozoizi este foarte mica, branca-ursului determina in 3-6 luni o remediere a situatiei. Rezultate bune s-au constatat si in cazul astenospermiei (afectiune caracterizata de faptul ca peste 40% dintre spermatozoizi au o motilitate insuficienta).
Cel mai eficient preparat in cazul infertilitatii, atat la femei, cat si la barbati, este tinctura de branca-ursului, pe care in prezent o gasim practic in toate farmaciile si magazinele naturiste. Se recomanda tinctura obtinuta din seminte si inflorescente de branca-ursului, care are rezultate considerabil mai puternice decat cea obtinuta din radacinile plantei. Din tinctura de seminte de branca-ursului se administreaza de regula o lingurita, diluata in jumatate de pahar de apa, de 4 ori pe zi. Tratamentul se face vreme de 6 luni minimum, corelandu-se cu ceilalti factori prezentati in acest articol (alimentatie, renuntare la vicii, efort fizic, armonizarea vietii sexuale etc.).