...Si a fost ziua lui Eminescu

Silvia Kerim
...ziua in care Poetul national ar fi implinit... 155 de ani!

O cifra uluitoare pentru cei mai multi dintre noi, cei carora opera marelui poet ni se pare inca actuala! Din fericire, in acest an aniversarea lui Eminescu s-a oficiat asa cum se cuvine. In mai toate centrele culturale ale tarii au fost programate "Seri Eminescu", Academia Romana a lansat primul volum de manuscrise facsimilate ale poetului, televiziunea publica a programat, spre lauda ei, "Saptamana Eminescu", ca si "Ora Eminescu"... Toate acestea fiind difuzate pe Canalul "Tvr Cultural" (oare de ce nu si pe Tvr 1 si 2, cu atat mai mult cu cat au avut un mare si placut rasunet si printre romanii de peste mari si tari? "Ramane un mister!"). Si Radioul public si-a facut cu brio datoria, programand in premiera, la emisiunea "Teatru la microfon pentru copii", dramatizarea Calin, file de poveste, si tot in ziua de 16 ianuarie, la ore de seara, premiera cu Bogdan Dragos: Cornul lui Decebal. Ca si un spectacol radiofonic Replici, inspirat de scrisorile schimbate de Mihai Eminescu si Veronica Micle. In schimb, televiziunile particulare au excelat prin difuzarea, la capitolul "Diverse", a stirilor legate de sarbatoririle pricinuite de aniversarea lui Eminescu, in top fiind, desigur, stirile despre crime, violuri, rapiri si sechestrari de copii, circ politic.
Dintre evenimentele ce se cer comentate mai pe larg, la loc de frunte se afla lansarea de catre Academia Romana a primului volum de manuscrise facsimilate ale lui Mihai Eminescu - primul volum dintr-un amplu proiect, care cuprinde selectii ale operei eminesciene din perioada studiilor si din perioada ieseana - anii 1866-1868 - piese de teatru, traduceri, versuri (Mortua est, Calin Nebunul, Scrisoarea Ii, Atat de frageda). De asemenea, pot fi citite texte de publicistica, cronica dramatica, precum si un dictionar de rime-fragmentarium.
Proiectul a fost initiat in 1999, de ministrul Culturii de atunci, marele nostru actor Ion Caramitru. Tot el a finantat pe atunci achizitionarea unui scanner performant in valoare de 90.000 de dolari, o "masinarie" sofisticata, in stare sa scaneze fara sa atinga pretiosul original. Si tot lui Caramitru ii datoram un eveniment de exceptie: spectacolul intitulat "Cetateni de onoare ai poeziei", desfasurat in acest an chiar in ziua de nastere a lui Eminescu. Si chiar la Ipotesti. Caramitru este, asadar, initiatorul proiectului si, totodata, regizorul spectacolului. Scenariul i-a apartinut poetului Ilie Constantin. Spectacolul este rodul unui proiect pilot care a debutat in vara anului trecut la Ipotesti in cadrul "Atelierului de poezie" realizat in colaborare cu Uniter. El a cuprins poezii reprezentative, selectate din volumele celor 13 poeti laureati ai Premiului National de Poezie (opera omnia). Al 14-lea dintre ei - Serban Foarta - a primit acest valoros premiu anul acesta, in editia 2005. Dar sa-i dam cuvantul lui Ion Caramitru: "Am initiat acest proiect - si vad ca da roade, slava Domnului! - intrucat am bagat de seama ca de la o vreme incoace nu mai sunt actori care sa spuna poezie. Ca de mai multa vreme incoace, in scoli nu se mai studiaza poezia. Asadar, inca din anul trecut, am invitat la Ipotesti, in plina vara, tineri actori dispusi sa spuna, mai bine zis sa invete sa spuna versuri de Eminescu. Sa studieze arta rostirii versurilor. Ne-a ajutat, in acest studiu... poezia orbilor. Da, da, poezia celor ce scriu despre ceea ce nu au vazut niciodata... Dintre tinerii talentati care au studiat Arta poeziei in vara trecuta, am selectat 8. Ei au dat viata spectacolului de Poezie organizat acum in cinstea geniului eminescian. Spectacolul a avut un mare succes. M-a bucurat enorm acest fapt - semn ca nu e totul pierdut. Si tot acest sentiment - anume ca nu ne luptam cu morile de vant atunci cand aparam Poezia - mi-l asigura reactia publicului - entuziasta! - atunci cand, impreuna cu Vali Seciu si Ovidiu Iuliu Moldovan, umblam prin tara cu spectacolul Trecut-au anii."
Iata, desigur, numai evenimente de aplaudat. Dar... oare de ce nu s-a organizat un astfel de spectacol si la Bucuresti? La Sala Palatului - sa zicem? Dar... oare de ce la Ateneul Roman, bijuterie arhitectonica, emblematica pentru capitala Romaniei, nu am avut privilegiul sa-i aplaudam pe cei trei mari actori spunand versuri eminesciene, intr-un spectacol cu Trecut-au anii? Si asta in chiar seara de sambata, 15 ianuarie? S-ar fi suparat Filarmonica? Nu cred! Ba chiar cred ca unii solisti, daca nu chiar orchestra mare, condusa de Cristian Mandeal, s-ar fi alaturat actorilor, pentru a fi incununate astfel, cu magia muzicii, nemuritoarele versuri eminesciene.
Si inca ceva: in prag de Aniversare Eminescu, canalul Tvr 2 ne-a oferit, spre lauda lui, un superb film despre Eminescu si despre prietenia lui cu Ion Creanga, intitulat Un bulgare de huma. Autor: Nicolae Margineanu (regizorul-operator care, printre alte multe opere premiate, a realizat si neuitatul film dedicat lui Stefan Luchian, pictorul cu har nepretuit, intruchipat magistral de... Ion Caramitru). Nu stiu cati telespectatori va fi avut acest "bulgare" de aur. Dar stiu sigur ca la Cinemateca, in sala Union, in seara de 15 ianuarie, adica atunci cand, dupa un interesant documentar in care Grid Modorcea se intreba asupra "Obarsiei lui Eminescu" - s-a proiectat si filmul dedicat lui Eminescu, in sala cocheta si bine incalzita erau vreo... 30 de spectatori. Totul s-a petrecut intr-o discretie absoluta. De parca ar fi fost vorba despre un film de contrabanda. Oare de ce acest film superb (in care Adrian Pintea si Dorel Visan fac creatii de referinta) nu a rulat in seara de 15 ianuarie, la cinematograful "Patria" - sa zicem? Adica in inima Capitalei? De ce sa nu fi fost aplaudata aceasta valoroasa pelicula de sute si sute de cinefili, dornici de film romanesc, dornici de poezie, dornici de Eminescu? Nicolae Margineanu imi spune ca are multe cpii Dvd, dar ca nici Ministerul Culturii si nici cel de Externe nu se grabesc sa le achizitioneze pentru ca astfel filmul sa ia drumul spre Centrele Culturale romanesti din lume (cpiile fiind subtitrate in patru limbi de mare circulatie). "Cum ai trait sentimentul ca-l intruchipezi in film pe Eminescu?", l-am intrebat pe Adrian Pintea. "Sper ca macar o data in viata - adica atunci cand filmam crampeie din zbuciumata lui existenta - fiorul lui a trecut pentru o scurta clipa prin mine, asa cum trece prin noi toti, din cand in cand, spiritul lui. Spiritul lui Mihai Eminescu, al carui autor este Insusi Dumnezeu..."