Terapii orientale: Surasul Interior

Rodica Demian
Pana mai ieri, medicina traditionala din China era apreciata drept "primitiva" si nestiintifica. Astazi, ea a devenit cea mai fertila sursa de inspiratie pentru scolile medicale din Occident .

Medicina chineza

V-am ramas datori cu un ultim capitol despre surasul interior. De ce insistam asupra acestor tehnici orientale? Raspunsul e simplu: pentru ca sunt niste metode deosebite, atat de prevenire a bolilor, cat si de vindecare a lor. Si chiar pentru sporul starii de bine! Sigur ca pentru europeni, invatati de mici sa apeleze la cutia cu medicamente chiar si pentru un simplu stranut, medicina orientala, plina de tantre si flori de lotus imaginare, pare de-a dreptul bizara. Cum sa te vindeci zambindu-i, cu dragoste, inimii? Chiar si ideea aceasta de zambet adresat unui organ, adesea destul de dizgratios ca infatisare, pare ceva sarit de pe fix. Ei bine, suspiciunea aceasta a fost depasita de mult, si chiar de avangarda stiintei occidentale, in frunte cu cercetatorii si medicii americani. Dupa ce mai intai au zambit - nu oriental, ci ironic -, au devenit seriosi, ba chiar gravi, constatand succesele uriase ale medicinei traditionale chineze in vindecarea unor boli, adeseori incurabile, prin activarea capacitatilor uriase ale mintii si imaginatiei omenesti. Bineinteles ca acceptarea n-a fost usoara (nu scapi cu una cu doua de ideea ca doar medicamentele vindeca tot), ci a presupus ani lungi de munca si cercetari. La capatul lor s-a nascut conceptul de "gand pozitiv" ca metoda terapeutica universala, buna pentru toate bolile fizice, psihice si sufletesti. Cum? Prin mobilizarea intregii capacitati de gandire pe ideea de bine, de speranta, de incredere in faptul ca Dumnezeu te-a lasat pe pamant sa traiesti, nu sa mori. Mintea e cea care ne guverneaza viata. Ea ne pune corpul in miscare. Chiar si un singur gand pozitiv poate genera o putere teribila. Acesta este motivul pentru care transformarea gandurilor si comportamentelor negative in unele pozitive este un lucru extrem de important. Iar zambetul este cea mai vizibila manifestare a unui gand pozitiv si, totodata, cel mai la indemana medicament. Conform unor studii realizate de cercetatorii americani, nu conteaza nici macar daca zambim sincer sau doar ne prefacem. Raspunsul corpului va fi acelasi. Dr. John Diamond (autorul cartii "Trupul dvs. nu va insala") afirma ca "surasul duce la activarea timusului, glanda-cheie a sistemului imunitar". Ca aplicand terapia surasului si a rasului, multi dintre pacientii lui s-au vindecat de boli incurabile. Revenind la tema articolului de astazi, surasul interior, vom vedea, deci, ca el este numai in aparenta caraghios sau bizar, ba chiar ca este atat de eficient, incat a fost preluat si de medicii occidentali.
Un proverb japonez spune: "Fericirea intra pe poarta rasului". Sentimentele reprezinta o parte foarte importanta a vietii noastre, iar in medicina traditionala orientala ele sunt intim legate de organele interne. De pilda, despre splina se spune ca are legatura cu grija, plamanii sunt legati de suparari, ficatul are legatura cu furia, inima cu veselia etc. Sentimentele ne regleaza deci sanatatea. Cele negative provoaca dezechilibre, cele pozitive provoaca echilibru si bine fizic. Iata de ce este atat de important sa credem in forta lor si sa invatam sa le folosim. Sperand ca v-am convins, revenim asupra ultimelor tehnici legate de surasul interior, calea Tao a medicinei chineze, adaptate si explicate pe intelesul... european.

Surasul interior si sistemul digestiv

Exercitiul porneste de la necesitatea de a ne imagina ca cineva (un om iubit) sau ceva (un peisaj placut, o amintire frumoasa) ne face sa zambim. Dar sa zambim cu drag, din tot sufletul. Odata aprins in imaginatie, zambetul trebuie purtat ca o torta, facut sa calatoreasca spre zonele trupului pe care vrem sa le energizam sau sa le ajutam sa se vindece. O calatorie pe care trebuie sa o vizualizam pas de pas, ca pe un film de desene animate. Si pentru ca vorbim despre aparatul digestiv, e important sa stiti, la inceput, cum arata traseul pe care urmeaza sa il parcurgeti. Prima statie e stomacul, aflat sub cavitatea toracica, usor spre stanga. Urmeaza intestinul subtire (lung de circa 7 metri), apoi intestinul gros, compus din colonul ascendent (plasat sub lobul drept al ficatului), colonul transversal (strabate abdomenul din dreapta spre stanga, de la ficat spre splina), colonul descendent (coboara din partea stanga a regiunii lombare) si sigmoidul, urmat de anus. Si pentru ca traseul digestiv incepe cu gura, acolo unde se mesteca alimentele, sa ne imaginam ca inghitim o cantitate mica de miere, pe care o lasam sa se scurga incet pe gat. Urmariti-i drumul pana ce ajunge in stomac. Uimiti-va pentru munca lui dificila de a lichefia alimentele, multumiti-i in gand si, fireste, zambiti-i cu drag. Cat il mai chinuim indopandu-l cu mancaruri grele si grase, cu aditivi si alcool in exces... Merita sa fie laudat pentru rezistenta si supunerea lui. Promiteti-i ca o sa-l menajati de acum inainte, constientizand ca sanatatea incepe in farfurie.
Intestinul subtire - Calatoria incepe sa devina mai grea, fiindca spatiul se ingusteaza. Cu toate astea, am ajuns intr-un loc extrem de important, caruia merita sa-i zambim pe masura. Aici e spatiul in care graul se desparte de neghina si hrana buna e absorbita si trimisa in organism. Imaginati-va munca extenuanta care se consuma acolo. Ce inseamna ea pentru sanatate. Zambiti si iar zambiti. Intestinul va simti si se va bucura.
Intestinul gros - Masoara doar un metru si jumatate, deci e mai usor de parcurs. Desi munca lui de vidanjare a resturilor alimentare nu e prea nobila, importanta ei pentru sanatate e uriasa. Aici se elimina toxinele din organism, de aici porneste sentimentul de curatenie si igiena personala, aici se simt cel mai dur (bolile colonului fac ravagii) precaritatea si toxicitatea chimica a hranei pe care o ingeram. Suradeti, deci. Si intestinul gros merita omagiul nostru si un gand bun.

Surasul interior si ombilicul

Practicile orientale de relaxare si vindecare (yoga, reiki, zazen, tratak etc.) produc, atunci cand sunt bine executate, o energizare extrem de puternica, dar care poate afecta, cand se afla in exces, capul sau inima. In conceptia tao, aceasta stare de surescitare poate fi domolita, daca e dirijata spre zona ombilicala. Procedati in felul urmator: imaginati-va ca ombilicul e punctul central al unei spirale care incepe sa creasca, infasurandu-se in jurul lui, pana ce ajunge in sus, sub diafragma, iar in jos, pana la osul pubian. Vizualizati aceasta spirala, colorand-o in verde, apoi imaginati-va ca o parcurgeti, ca pe un carusel, pana cand va simtiti relaxati. Roata se afla in fata dvs. Daca sunteti femei, ea se va invarti catre stanga. Daca sunteti barbati, se va roti in sensul acelor unui ceasornic. Prin acest exercitiu final, energia dobandita prin tehnicile surasului interior va fi depozitata in organism, ca un combustibil la care organele dvs. interne vor putea apela, la nevoie.

Un sfat final

In afara functiei sale terapeutice, adresata fiecarui organ in parte, surasul interior poate fi folosit si in cazuri de oboseala sau stres, de furie sau depresie. Stati relaxati, "aprindeti" lumina zambetului in ochi, cu ajutorul unei imagini exterioare sau interioare (amintire), mutati-l pe obraz si incercati sa stati asa cat mai mult.
Un avantaj: practica surasului va confera si frumusete. In timp, trasaturile se destind, ochii castiga in expresivitate, iar chipul se lumineaza din interior. Maestrii practicilor orientale isi opresc varsta. Chipul lor pare neatins de timp.

(Bibliografie: "Jin shin jyutsu" de Alice Burmeister, "Principiile medicinei tao" de Reinhard Daler, "Transformati-va stresul in vitalitate" de Mantak Chia si "Vindecare cu medicina traditionala chineza" de dr. Christian Schminke.)



Din intelepciunea orientala

Sfaturi pentru o hrana corecta

"Stomacul trebuie sa rada", spune un proverb chinezesc. Deci:

Mancati putin
Excesul alimentar incarca stomacul si splina si duce la boli.

Nu mancati din frustrare
Nervii ne fac sa mancam excesiv, sa inghitim fara sa mestecam. Omul e astfel construit de la natura incat sa suporte mai usor lipsa mancarii decat excesul ei.

Albumina animala incarca sistemul imunitar
Acelasi risc se petrece si cand e vorba de lapte si produse din lapte. Pe cat de importanta este albumina din lapte atunci cand ajuta ca substanta de crestere la fortificarea copiilor si a oamenilor debili, pe atat de periculoasa este pentru oamenii care se hranesc in exces.

Carne - doar la ocazii rare
Carnea si produsele din carne trebuie sa fie niste "delicatese". Mancati-le doar duminica sau la sarbatori. Impactul lor pozitiv asupra sanatatii va spori.

Fructe, legume, salate
Legumele, impreuna cu cerealele, trebuie sa reprezinte baza alimentatiei. Folositi doar legume "curate", ecologice, si nu le fierbeti prea mult. Isi pierd vitaminele si principiile active.

Nu mancati seara
Sistemul digestiv lucreaza noaptea. Alimentele prezente in intestine ii incurca activitatea. Functia de eliminare a toxinelor este blocata.

Mai putine mese
Pentru functia de purificare a organismului e bine ca stomacul si intestinele sa se goleasca complet. Mesele dese (recomandate de medicina occidentala) impiedica acest proces.