Carmen Tanase

Alice Manoiu
"Incep anul cu o premiera"

Sunt bucuroasa ca incep anul cu o premiera la Teatrul "Odeon". Va invit sa ma vedeti in spectacolul "Agnes, aleasa lui Dumnezeu". Joc o doctorita psihiatra. Celelalte doua personaje sunt sustinute de actritele Elvira Deac si Virginia Rogin. E prima oara cand ma intalnesc cu un personaj asa de interesant, si inca pe un text atat de frumos, ca cel al dramaturgului John Pilmaier. De altfel, piesa a inspirat, in anul 1985, un film interpretat de Jane Fonda si Ann Bancroft. Prima in rolul psihiatrei, cealalta in rolul unei judecatoare, ambele angrenate intr-un proces de stabilire a vinovatului pentru o crima petrecuta intr-o manastire de maici. E o ancheta cu mult suspans psihologic, care-si muta centrul de interes de la descoperirea vinovatului, la o dezbatere pasionanta despre credinta si ateism, miracol si neincredere. Totul intr-un decor original, conceput de scenograful Constantin Ciubotaru, o ambianta penduland intre mister si reculegere. Regizorul e un tanar, Marius Olteanu, care mi-a fost coleg candva la Actorie si apoi a continuat sa studieze Regia. El a mai lucrat in tara si acum isi face debutul regizoral in Capitala.
Am mai avut o bucurie in vara trecuta, aceea de a colabora cu un regizor cu o stralucita experienta, Alexandru Tocilescu. E vorba de un film de televiziune, "Bani de dus, bani de intors", cu interpreti tot unul si unul: Gheorghe Dinica, Sebastian Papaiani, ce sa va mai spun, lume multa, lume culta.... Am filmat toata vara la 2 Mai, unde se petrece actiunea scenariului, semnat de scriitorul Pusi Dinulescu. Eu fac parte dintr-o banda de prieteni petrecareti, ai unui roman intors din Sua, si pus pe distractie. Doar ca banii se sfarsesc curand si abia ii ajung presupusului bogatas, de intoarcere. Probabil ca vom vedea filmul curand, pe micul ecran.
Cu atata activitate, n-am mai avut timp de vacante cu fiul meu, Tudor, care are 15 ani, si abia asteapta sa termine liceul ca sa-si urmeze chemarile: filologie si filosofie. Daca lor le adaug si ce mi-as dori eu pentru el, scenaristica de film, atunci si lui Tudor i-ar ramane prea putin timp de stat cu mama.