Rosia Montana, in prag de An Nou

Ion Longin Popescu
De Craciun, motii asteapta un singur dar: sa ramana pe veci in pamanturile mostenite de la stramosi... Dumnezeu ii va ajuta.

La Rosia Montana e liniste deocamdata. Sfintele sarbatori au adus un aer de normalitate in randul localnicilor care refuza sa-si paraseasca vetrele parintesti, indiferent cat de mare ar fi pumnul de arginti cu care incearca sa-i ademeneasca "Gold Corporation". Membrii Asociatiei "Alburnus Maior" asteapta reactia noilor autoritati ale statului. Asa cum garanta presedintele Traian Basescu, institutiile trebuie sa redevina independente. Domnia sa va trebui sa tina seama de vocea societatii civile, careia doreste sa-i acorde toata atentia, dupa cum a promis in frumoasa seara a zilei de 13 decembrie. Iar in calitatea sa de garant al sigurantei nationale, ar trebui sa dispuna efectuarea unei anchete, pentru a vedea daca, si in ce masura, proiectul de la Rosia Montana afecteaza siguranta statului roman. Raderea de pe fata pamantului a patru munti, distrugerea unor galerii romane unice in Europa, stramutarea a mii de oameni si otravirea mediului cu cianuri, pentru un secol de acum inainte - par a fi exact lucrurile ce intra de regula in competenta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.
Cunoscuti pretutindeni pentru lupta lor disperata, rosienii, alaturi de militantii straini care le-au venit in ajutor, si-au legat multe sperante de noul an 2005. Dumnezeu n-o sa-i tradeze pe moti.

Zeno Cornea, vicepresedintele Asociatiei "Alburnus Maior", mic fermier local

"Pana si statul austro-ungar
ne-a respectat dreptul la proprietate,
si nu mi se pare normal ca statul roman sa-l incalce"


"Cred ca toata lupta noastra de pana acum va fi incununata de succes in Noul An. Sper ca in 2005, aceasta companie sa dispara din Rosia Montana. "Gold Corporation" ne-a umplut sufletul de ura si dezbinare, ne-a cumparat o treime din case, ne-a facut viata un cosmar. Nu mai putem indura! Noii guvernanti sa ia aminte ca nu vor mai putea lua hotarari fara a ne consulta. Ar fi cazul sa repare o mare nedreptate care s-a facut proprietarilor de mine din Rosia Montana: sa redea proprietatile celor care le detin de drept. Avem certificate de proprietate inca valabile, pe baza carora am chemat deja, in 16 dosare, statul roman in judecata. Daca nu ni se va da castig de cauza, vom merge pana la instantele europene. Pana si statul austro-ungar ne-a respectat dreptul la proprietate, si nu mi se pare normal ca statul roman sa-l incalce."

Francoise Heidebroek, membra a Asociatiei "Alburnus Maior", economista din Belgia

"Ii amintim d-lui presedinte Traian Basescu
de promisiunea pe care a facut-o,
de a sprijini societatea civila"


"In sfarsit, prin alegerea d-lui Basescu in fruntea statului, speram ca vom putea actiona dupa lege la Rosia Montana. Nu mi se pare normal ca si in viitor romanii sa-si caute dreptatea la Bruxelles sau Strasbourg. In 2005, salvam Rosia Montana si vrem ca Justitia sa-i pedepseasca pe cei care ne-au facut viata un calvar in ultimii ani. In paralel cu actiunile in justitie, din care multe se afla in derulare, vom demara programe alternative de dezvoltare durabila. Impreuna cu profesorii de la Academia de Studii Economice, cu specialistii de la Academia Romana si de la Institutul de Economie, cu investitorii straini pe care i-am contactat, vom anunta in curand proiecte importante; atragem finantari din Ue, iar ofertele noastre, printre care se numara un parc industrial pentru intreprinderi mici si mijlocii, sunt mult mai tentante decat proiectul aurifer. Pe de alta parte, ii amintim d-lui presedinte Traian Basescu de promisiunea pe care a facut-o, de a sprijini societatea civila. Sa nu faca greseala de a-si abandona prietenii, adica organizatiile neguvernamentale care l-au sustinut, cu gandul la o cauza dreapta. Dorim ca in 2005 autoritatile romane sa demonstreze ca stiu, in fine, ce se intampla in tara pe care o conduc."

Eugen David, presedintele Asociatiei "Alburnus Maior", mic fermier local

"Noi suntem stapani in Rosia Montana"

"Pentru 2005, imi doresc sa vad, dupa sase-sapte ani de amanari, un studiu de impact asupra mediului, elaborat de Companie. Pe celelalte, de pana acum, le-am facut praf, aratand ca nu erau fezabile, nu asigurau protectia mediului si nu se incadrau in conceptul de dezvoltare durabila. De data asta, vreau sa vad cum cred dansii ca vor trece de exigentele Europei. Cred ca nimeni nu mai poate face nimic de capul lui in Romania. Cel putin asa ne incredinteaza noul presedinte, Traian Basescu, pe care, pana la proba contrarie, il credem pe cuvant. Noi, rosienii, ce sa zic: traim aici, nu ne e frica, nu avem de gand sa ne vindem proprietatile, ne pastem linistiti vacile, admiram peisajele si ne dezvoltam paralel cu ei. De aceea, transmitem mesajul, sa se auda pana la Cotroceni, dar si pana la Toronto: noi suntem stapani in Rosia Montana! Pana ce "Gold Corporation" va intelege acest lucru (despre noii guvernanti romani inca nu ne pronuntam), va pierde bani multi. In 2005, lupta noastra va fi foarte eficace, deoarece ne vom axa 90% din activitate in justitie. Suntem tari, avem un tonus bun, avem energie si un extraordinar sprijin national si international."

Stephanie Roth, jurnalista britanica

"Vremea cand companiile multinationale ingenuncheau populatia locala,
facandu-si de cap cu sprijinul unor oficiali corupti, a trecut!"


"Dupa cum se stie, "Gold Corporation" a vandut 10% din actiuni celei mai mari companii aurifere din lume, Newmont, din Sua. De fapt, "Gold Corporation" spera sa obtina acordul de mediu si apoi sa vanda intreaga companie americanilor. Dar ma intreb care guvern roman va da aprobare unei companii care s-a stabilit ca ani de zile a lucrat ilegal in Turcia? Fiindca in tara apropiata, "Newmont" a fost obligata sa-si inchida recent mina, deoarece Curtea Suprema din Ankara a constatat ca firma americana a lucrat cu o licenta de mediu ilegala. In plus, cinci directori ai aceleiasi companii au fost arestati in Indonezia, sub acuzatia de deversare criminala de cianuri in mare. In fine, sub presiunea localnicilor, pentru prima data in istoria mineritului, "Newmont" a trebuit sa renunte la extinderea minei de la Yanacocha, Peru. Asadar, imaginea "Newmont" in lume este cat se poate de deteriorata, astfel ca nu-i vad bine pe guvernantii romani care vor indrazni sa ignore acest aspect. Fie ca 2005 sa fie anul iluminarii la fata a domnilor de la Bucuresti, care trebuie sa inteleaga un lucru simplu: vremea cand companiile multinationale ingenuncheau populatia locala, facandu-si de cap cu sprijinul unor oficiali corupti, a trecut!"

Sorin Jurca, miner din Rosia Montana

"Decat sa plec din Rosia, mai bine mor!"

"Poate vi se pare nefiresc, dar cea mai mare dorinta a noastra, a celor care rezistam in Rosia Montana, este ca noul an 2005 sa ne aduca libertate! De sapte ani ne dorim libertate si nu o avem. Nu avem certitudinea zilei de maine. Stresul apasa greu in fiecare locuinta, scolile sunt aproape pustii, batranii lipsiti de putere plang rezemati de ziduri. De aceea, imi doresc mie si consatenilor mei ca toate aceste necazuri sa dispara, odata cu cei care le-au provocat. Suntem inca multi cei care nu mai suportam. Ma rog la Dumnezeu ca noii politicieni sa ne asculte glasul. Altminteri, sunt hotarat sa urmez vorba regretatului meu tata: "Decat sa plec din Rosia, mai bine sa mor!"."

Calin Copros, student

"Speranta noastra este la Justitie"

"Marea mea dorinta pentru 2005 este intrarea in legalitate la Rosia Montana! Compania aceasta a spulberat pacea sociala care era in comuna si cineva ar trebui sa plateasca pentru marele rau facut unor oameni simpli si nevinovati. Punand banii in fata, ne-au divizat, cu scopul de a pune definitiv stapanire pe sat. Am ajuns sa nu ne mai recunoastem intre noi, consateni de-o viata. Ne macina incertitudinea, ne doare sufletul ca s-ar putea sa se rupa si echilibrul foarte subtire care se mai pastreaza in prezent. Totusi, sunt optimist: dupa semnalele pe care le avem, Compania ar putea sa se recunoasca invinsa. De buna voie nu va face acest lucru, dar speranta noastra este la Justitie."

Stefania Simion, membra a organizatiei Patrir din Cluj-Napoca

"Vom promova proiecte alternative"

"Am impresia ca in 2005, lupta va fi mai aspra, pentru ca "Gold Corporation" va lansa, probabil, un nou proiect. Vor veni din nou comisii parlamentare care nu vor rezolva nimic, in timp ce programul ilegal de stramutare va continua. Vad in acelasi timp un nou scandal cu investitorii canadieni, care nu vor mai intelege in ce investesc, si probabil multi se vor retrage. In ceea ce ne priveste, suntem pregatiti pentru si mai multe procese, dar nu vom ignora intalnirile organizatiei noastre cu localnicii, pentru a le oferi detalii despre proiectele alternative pe care le vom promova. Suntem pregatiti sa oferim asistenta gratuita celor care vor sa inainteze proiecte in vederea finantarii din fonduri europene. Vom merge pana in panzele albe, cu legea de partea noastra."