Victoria lui Basescu, hotarata de tineri

Horia Turcanu
Cruciada adolescentilor

Dupa ce ani de zile, batalia politica i-a lasat somnorosi si indiferenti, tinerii din Romania au participat decisiv la victoria lui Traian Basescu. O activare surprinzatoare, care ne da temeiul sa privim cu incredere spre viitor

"Nu pot ei fura, cat poti tu vota!"

Luni, 13 decembrie 2004, orele 21.00, Piata Constitutiei din Bucuresti: Mii de oameni s-au adunat in fata Casei Poporului sa celebreze victoria in alegeri a noului presedinte al tarii, Traian Basescu. Majoritatea sunt tineri, incredibil de tineri si bucurosi. Baloane, steaguri si jachete portocalii incendiaza noaptea de iarna. Lasere lumineaza cerul. O trupa de hip-hop striga in difuzoare "Romania, trezeste-te!". Grupuri de tineri continua sa vina de pe marile bulevarde, pentru a-si sarbatori victoria. Victoria lui Basescu este si victoria lor. Si nu doar victoria tinerilor din Bucuresti, ci victoria tinerilor din toata tara. Inainte ca rezultatul voturilor sa fie stiut, ei au iesit pe strada la Timisoara, la Cluj, la Deva, ca sa sustina public candidatura in alegeri a liderului D.A. Si dorinta lor s-a implinit. O efervescenta, o energie, o vibratie formidabila domina marea piata din Capitala, asa cum nu s-a mai intamplat demult. Poate de 15 ani. Toti il asteapta pe Basescu, omul care a reusit sa-i scoata din amorteala si indiferenta. "Nu pot ei fura, cat poti tu vota!" Dincolo de sloganul acesta, menit sa curete straturile de neincredere si de blazare care pusesera stapanire pe tineri, ceva anume din mesajul lui Traian Basescu i-a convins ca el ar putea fi "omul lor", acela care sa determine, in sfarsit, plecarea Romaniei pe alt drum. Un drum al legii, al cinstei, al democratiei reale, pe care il asteptau demult. Pentru prima data dupa Revolutie, tinerii au iesit la vot intr-o maniera hotaratoare, determinand cu adevarat rezultatul alegerilor. Prezenti la locul evenimentului, am vrut sa aflam chiar de la ei motivul acestei implicari exemplare si cauzele profunde care le-au motivat optiunile.
1. De ce ati votat cu Traian Basescu?
2. Ce asteptati de la noul presedinte al Romaniei?


Adrian Dobos, arheolog

"Ce astept de la Basescu?
Totul! Si in primul rand,
sa rezolve problema coruptiei"


L-am votat pe Basescu pentru ca el este mai aproape de convingerile mele politice. Dupa parerea mea, pana acum, Romania nu a reusit sa iasa cu adevarat de sub influenta comunistilor, desi unii au crezut ca da. Eu cred ca Romania postrevolutionara a fost condusa de urmasii fostului partid comunist, dintre care face parte si Adrian Nastase. El nu-si da seama ca lumea se schimba inevitabil si ca aceia carora el se adreseaza si care sunt dispusi sa se lase pacaliti sunt din ce in ce mai putini. Deci, pot sa spun ca am votat asa din motive "ideologice", si acum sunt fericit ca am facut-o.

Ce astept de la Basescu? Totul! In primul rand, sper sa rezolve problema coruptiei, care a devenit sufocanta si care ameninta de-a dreptul integritatea statului. Nu vorbesc despre coruptia nasilor de tren si nici de aceea a micului functionar de la primarie, ci despre coruptia aceea care pirateaza bugetele statului roman. Banii aceia destinati pana acum clientilor puterii ar putea ajunge in bugetele (ministerelor) culturii sau invatamantului.

Mirela Ionita,
absolventa Istorie, secretara


"Furatul voturilor m-a scarbit!"

L-am votat pe Basescu in primul rand pentru ca mi s-a parut un om mai cinstit decat Nastase. Nu prea ma intereseaza politica, dar de data aceasta am zis ca poate ar trebui sa ma intereseze. Eu am terminat Istoria cu o medie destul de mare, si acum, in loc sa lucrez in domeniul meu, sunt obligata sa fac pe secretara la o firma. Salariile in cercetare sau ca profesor sunt mizerabile si nu se poate trai. L-am ascultat pe Basescu vorbind si mi s-a parut mai onest si mai direct. Nastase are o privire si un fel de a vorbi care nu mi-au inspirat incredere deloc. M-am gandit ca poate se schimba ceva cu adevarat si-apoi a fost si chestia cu furatul voturilor la primul tur, care m-a scarbit. Am vazut cu ochii mei un autocar cu votanti calatori.

Astept masuri care sa scoata din umilinta invatamantul romanesc si in general pe cetateanul roman de rand. Saracia este o umilinta, si nici o intrare in Europa nu o va putea spala. Politicienii ar trebui sa tina mai intai cu cetatenii. Nastase zicea: "V-am bagat in Nato, am eliminat vizele, am facut nu stiu ce". Ce folos, daca unii trebuie sa plece in Spania la cules de capsuni? Am avut sentimentul, ascultandu-l pe Basescu, ca el priveste oamenii ca pe niste oameni, nu ca pe niste cifre statistice. Lui Nastase, in ciuda mesajului populist, cum se zice, nu parea sa-i pese cu adevarat.

Radu Mihai, student la Constructii

"Astept sa se tina de cuvant cu tot ce-a promis,
fara nici o exceptie"


Am votat cu Basescu pentru ca mi se pare mai potrivit in vremurile noastre decat Nastase. Vrea sa schimbe ceva si asta se vede in atitudine, in felul de a se comporta, in felul de a vorbi si de a actiona. Abordeaza lucrurile altfel, pare mai dinamic, mai hotarat, mai de-al nostru asa (rade), mai tanar. Nastase se vede ca e din vechea garda si ca se bate pentru ai lui. Eu la primul tur nu m-am dus sa votez. Am zis ca nu conteaza un vot in plus sau in minus, dar m-am prins ca asa fac multi de-ai nostri si asa castiga Nastase. Eu nu pot sa pricep cum e posibil ca toti batranii amarati de la tara, adica cei mai saraci oameni din Romania, sa voteze disciplinat si orbeste cu cei mai bogati si mai corupti dintre bogatii oraselor! Sunt manipulati! Sunt pacaliti! Si-aici - fara suparare -, si voi, presa, sunteti vinovati, ca nu le explicati mai bine ce se petrece.

Astept de la Basescu sa se tina de cuvant cu tot ce a promis, fara nici o exceptie. Daca nu se va tine de cuvant, inseamna ca nu e cu nimic diferit de cei care tocmai au pierdut puterea. Habar n-am cum va face sa elimine coruptia la nivel mare. Banuiesc ca sunt unii care au ajuns foarte bogati si foarte puternici si sunt greu de urnit. Daca nici Basescu nu va reusi sa-i dea la o parte, atunci nu stiu cine va reusi vreodata. Eu personal astept ca Romania sa devina cu adevarat parte a Europei, nu numai cu numele, dar si ca nivel de trai. As vrea ca atunci cand termin scoala, nu numai sa muncesc la o calitate europeana, dar sa fiu si platit cu bani europeni. Asta astept de la Basescu.

Radu, student la Drept, anul 4

"Pare un tip vertical si curajos,
chiar daca a facut si unele erori"


Am votat cu Basescu pentru ca, desi a fost si el un membru al partidului comunist, are alta mentalitate, mai apropiata de ceea ce cred ca se potriveste Europei secolului al Xxi-lea. Poate faptul ca pe timpul comunismului a fost capitan de vas si a vazut cum stateau lucrurile in Occident l-a lamurit. Mi-au placut mai multe lucruri la el. Pare mai cinstit in primul rand. Cand au scos dosarul cu flota, el s-a pus la dispozitia organelor de cercetare, desi avea imunitate. Pe urma, mi-au placut curajul lui si felul in care a infruntat majoritatea pesedista din consiliul local, cand era primar. Mi-a placut faptul ca nu a cedat nici presiunilor, nici amenintarilor, si nici ofertelor care cu siguranta ca i s-au facut. Pe de-alta parte, sunt sigur ca, daca avea ceva pete negre, Psd-ul le-ar fi scos de mult ca sa-l distruga. Pare un tip vertical si curajos, chiar daca a mai facut si unele erori, dar mai ales cred ca Basescu a fost primul politician care a inteles ca ceva trebuie schimbat cu adevarat in sistemul politic din Romania. L-am votat pentru ca am impresia ca vrea cu adevarat si poate sa schimbe fundamental Romania.

Astept, in primul rand, reformarea sistemului de justitie din Romania, care este profund afectat de ceea ce s-a petrecut pana acum. Justitia ar trebui sa fie coloana vertebrala a unui stat democratic, cum pretindem noi ca este Romania, numai ca la noi imaginea justitiei este atat de rea, incat uneori ti-e si rusine sa spui ca esti judecator sau procuror. Oamenii se uita chioras la tine, pentru ca asteapta sa faci parte din grupul acela mafiot despre care citesc uneori in ziare. Acum, in Romania, pentru o anumita categorie, legata de lumea politica si a afacerilor, totul este posibil. La polul opus, oamenii obisnuiti, degeaba isi cauta dreptatea in justitie, pentru ca sistemul este aproape blocat, ineficient si sufocat de coruptie. Mi-a placut de Basescu, atunci cand a spus ca va face in asa fel ca niciodata, nimeni sa nu mai aiba curajul sa dea un telefon unui judecator sau unui politist sau unui procuror. Cand asta se va intampla cu adevarat, atunci Romania va fi cu adevarat alta tara.

Gabriel Nuta, lucrator in industria de aparare

""Prostii" au inceput sa-si dea seama
ca au si ei un cuvant de spus"


Basescu e cu siguranta mai sincer, mai putin corupt si mai putin legat de acea lume politica ce traieste de pe urma clientelei sale, de pe urma comisioanelor incasate si a traficului de influenta. Cea mai mare parte dintre cei care au fost la putere cred ca asa e normal, pentru ca asa au apucat pe timpul comunismului. Daca erai in comitetul central, erai un fel de semizeu. Asta au considerat si cei care au fost la putere in ultimii ani, ca sunt un fel de semizei, mai presus de toti ceilalti. Simplii cetateni sunt niste prosti pentru ei, sunt gloata care nu conteaza, pentru ca oricum ei ies la votare, orice ar face. Ei, de data asta s-a intamplat ceva. "Prostii" au inceput sa-si dea seama ca poate au si ei un cuvant de spus. L-am votat pe Basescu sperand ca poate, macar de data asta, in al 15-lea ceas (rade), romanii o sa-si dea seama ca sta in puterile lor sa schimbe totul. Si asa a fost! Stiu ca l-au votat mai mult orasenii si tinerii, dar poate ca de data asta, marea schimbare a venit cu adevarat.

Astept de la Basescu sa-si tina promisiunile si sa ne duca in Europa, fara sa mai dea spaga, asa cum a dat Adrian Nastase. La un moment dat, credeam ca totul e pierdut pentru noi, atunci cand am vazut ca pana si la europenii cei intransigenti merge cu chestii de-astea. Noi va mai dam sa faceti o autostrada din banii de la buget, voi mai incheiati un capitol de negocieri, noi mai cumparam o nava veche de razboi, voi va mai afirmati putin sprijinul pentru integrarea noastra. Lor poate nu le pasa cine e la putere in Romania, dar noua ne pasa, si cred ca Basescu, abia, va fi acela care va conduce negocieri adevarate cu Europa, din care nici noi sa nu iesim prea mototoliti. Tot romanul asteapta pana la urma sa traiasca mai bine, sa se schimbe ceva, sa simta ca lucrurile se misca. Astept de la Basescu sa le miste el, asa cum a promis.

Ancheta si fotografii realizate de
Horia Turcanu