Mihai Georgescu - Bere Gratis

Dia Radu
"Imi doresc un Craciun frumos si curat, asa cum am avut si in copilarie".

Dupa cinci discuri lansate cu succes si o serie intreaga de concerte prin tara, publicul iubitor de pop-rock le-a oferit un vot de incredere. In asteptarea sarbatorilor, solistul formatiei, Mihai Georgescu, face bilantul realizarilor
- Ce mai face formatia Bere Gratis? A scris scrisoare catre Mos Craciun?
- I-am scris o scrisoare de zece piese, trimisa "post restant", sa vedem cu ce ne rasplateste. La urma urmelor, exista intotdeauna o nota de plata care vine la final. Cred ca anul asta va fi o nota de plata frumoasa. Nu ne-am facut inca un bilant, dar daca l-am face, ne-am lua cu mainile de cap, de cat am muncit. Rezultatele sunt doua albume. Unul live, care s-a facut in urma concertului de la Teatrul National de la inceputul anului si care a devenit primul Dvd surround din Romania, "Electrophonica". Iar al doilea este un album propriu-zis, intitulat "Post Restant". Sunt foarte multumit de aceste doua discuri si de faptul ca formatia s-a omogenizat si, mai mult, si-a stabilizat locul castigat printre nume mari ale muzicii romanesti. S-au mai pus cateva caramizi bune la renumele grupului. Iar anul intreg, cu toata activitatea, a contribuit la aceasta ridicare. Cel mai mult s-a simtit lucrul acesta in concerte si, mai ales, la primul concert, care a fost si cel mai delicat, pentru ca s-a cantat pe bilete pentru prima oara si acestea s-au vandut foarte bine. Ba chiar ne-a dat un avant sa mai organizam astfel de evenimente.
- Numai fapte bune... Inteleg ca te pregatesti de o binemeritata vacanta?
- Nici vorba. Teoretic, ar trebui sa ma linistesc, dar presimt, si de fapt stiu, ca pana-n ziua de Craciun, voi avea o perioada extraordinar de agitata, pentru ca-mi cunosc calendarul cu concerte. Si de-abia astept sarbatorile, care sunt mereu frumoase, dar nu neaparat si linistite. Ma voi pregati probabil cu o zi inainte sau in ziua Craciunului. Fac parte dintre cumparatorii care nu se inghesuie cu o zi inainte in magazin. Prefer sa cumpar in tot timpul anului, din toate orasele in care ma plimb. Ceva vacanta va fi probabil intre 1 ianuarie si 7 ianuarie. Dar eu oricum am o portie mica de vacanta, in fiecare zi. Nu sunt genul care sa stea singur. Cand am momente libere, vreau sa ma bucur alaturi de oameni dragi. Mai ales ca sunt atat de multe lucruri pe care as vrea sa le povestesc si altora, incat ar fi pacat sa stau singur.
- Ce ti-ai dori totusi de Craciun?
- Nimic extravagant. Imi doresc un Craciun frumos si curat, asa cum am avut si in copilarie. Craciunul copilariei mele a fost mereu frumos, pentru ca era incarcat de caldura. Imi aduc aminte ca aveam enorm de multe ornamente de Craciun. Pana si fata de masa avea aranjament special de Craciun. Tineam post, ne spovedeam, ne pregateam pentru acest moment sfant. Si imi mai doresc un Craciun cu zapada pe varful bocancilor, cu fular la gat si cu miros de scortisoara si vanilie. Sunt traditionalist si nu-mi inchipui Craciunul petrecut in Cuba, Brazilia sau Miami. Cam asta as vrea. Ah... ar mai fi si ceva concret. Cum sunt de ceva timp colectionar de arme si munitii, mi-as dori sa-mi mai cumpar un pistol vechi sau poate niste sabii cavaleresti de pe vremea regelui, pe care deja le-am ochit. Mai am vreo cinci sabii (reale), o pusca (artizanala) si multe panoplii cu sabii si palose.
- Mai pastrezi traditiile Craciunului?
- Da, dar sper ca anul acesta sa fiu musafir, pentru ca pana acum, de sarbatori, ne-am strans mereu la mine. Ar fi frumos sa mergem undeva sa asistam la un Craciun real, cu toate traditiile specifice, undeva intr-un sat. Speram sa ne gasim timp sa participam la unul, tocmai la Campia Turzii, alaturi de Lelut Vasilescu si trupa Compact, desi accidentul oribil care l-a smuls dintre noi pe Teo Peter ne-a socat pe toti. Brad nu voi face, pentru ca nu prea am spatiu. Prefer sa pun braduti in miniatura si sa am in schimb oamenii dragi alaturi de mine. Astept cu nerabdare Craciunul. Vine ca o liniste dupa furtuna, dupa tot stresul care s-a acumulat de-a lungul anului. Cel mai frumos e ca toata lumea se intalneste cu cei dragi, cu cei pe care nu-i vezi in fiecare zi, dar alaturi de care te-ai straduit sa realizezi ceva bun. Am mostenit de la parintii mei, care au avut grija mereu sa pastreze spiritul Craciunului intact, ideea de a incerca sa faci lucruri cat mai bune si sa reflectezi la ceea ce ai facut, sa tragi o linie. Asta, neaparat de Craciun, caci revelionul e un mare chef, iar pentru mine, e zi de munca.
- Cum a fost primit noul album?
- Foarte bine. Multa lume ne-a spus: "Voi nu veti suna niciodata bine pe un disc live". Asta ne-a enervat si ambitionat in acelasi timp. Stim ca in concerte avem o energie aparte, pe care lumea o apreciaza, dar am tinut neaparat sa reusim s-o redam si pe disc. Asa am conceput acest album, care are un lucru aparte - inregistrarea in maniera live. Nu s-a lucrat in studio, ci am concertat fiecare piesa de mai multe ori si asa am inregistrat-o. El reda o stare, pe care speram sa o prinda si cei care il vor asculta, desi nu poate fi perceputa foarte rapid. O simti dupa ce intelegi mesajele, dupa ce asculti tot albumul.
- Erai un impatimit al fotbalului. Mai ai timp sa mergi pe stadion?
- Fiindca fumez foarte mult si nu prea pot sa ma las, ma straduiesc sa fac foarte mult sport. Dupa efort, am mereu o oboseala foarte placuta. Fac fotbal de doua ori pe saptamana, cu cativa prieteni foarte buni si cu Dan Bittman si Edi Petrosel, cu care formam impreuna un trio excelent si foarte consecvent. De ani buni de zile, ne tinem de acest obicei. Am sa incep sa fac si tenis in fiecare joi, alaturi de colegul meu de trupa, Robert.
- Ti-ai atins obiectivele pentru anul acesta? Esti multumit?
- Simt ca am facut un progres in toate domeniile: in cel spiritual, material, psihic. Am avut o stare de bine anul acesta, care a venit dupa multe realizari. Asta, in ciuda stresului si a nenumaratelor drumuri. Dar n-ar trebui sa ma plang. Artistii isi dau foc singuri ca sa iasa fum. Avem nevoie de flacara. Nu putem trai prea normal. Pana nu ne starnim, nu apar rezonante, unde, energii care ni se intorc inzecit si care ne dau starea aceea de bine. Si sentimental m-am schimbat. In sfarsit, ma simt acasa si in dragoste, am o relatie foarte frumoasa, care ma implineste. Tot ce pot sa spun e ca usa era deschisa, dar eu n-am vazut-o pana acum.

Foto: Nova Music