Terapia cu zapada

Ilie Tudor
Nu radeti! Este un medicament excelent!

De cand televiziunea a transformat-o in personaj negativ, zapada ne-a devenit tuturor antipatica: ea este cea care blocheaza drumurile, cea care aduce cortegiul de boli ale iernii, care ne anunta ca mai este mult pana la primavara. Efectul ei pozitiv face parte mai degraba din amintirile pierdute ale copilariei, cand zapada era un miracol. Dar de fapt ce este oare zapada? Banala zapada de care ne temem si pe care o calcam in picioare indiferenti? Ei bine, banala numai in aparenta, ea ascunde multe mistere, dincolo de vraja pe care o tese in peisaj. Prilej de reflectie, simbol al unei puritati arhetipale, zapada mai are o virtute foarte putin cunoscuta - aceea de medicament. Un medicament cu totul special, despre care vom vorbi in continuare:

Proprietatile terapeutice ale zapezii

Daca ne gandim, este un subtitlu putin neobisnuit, care ar fi putut suna chiar socant, daca ar fi avut o formulare de genul: "Calitatile vindecatoare ale zapezii si ale frigului". Cum ar putea fi zapada si frigul, coautori ai unui intreg cortegiu de boli care abunda in sezonul rece - factori de vindecare? Simplu, dozandu-i corect, asa incat sa creasca rezistenta organismului. Expunerea controlata la frig, procedurile efectuate o perioada corespunzatoare de timp cu zapada sunt mijloace exceptionale de calire si revigorare, care ne pot aduce o adevarata imunitate la boli, cu conditia sa stim cum si cand sa apelam la ele. Apoi, zapada, prin efectul sau termic, este un puternic antiinflamator, calmant al usturimii si al mancarimilor, vasoconstrictor si tonic pentru piele. In alternanta cu caldura si cu efortul fizic, zapada este un excelent reglator al circulatiei periferice, precum si un stimulent imunitar redutabil. Apa rezultata din topirea zapezii are calitatile apei de ploaie, fiind indicata pentru intretinerea pielii si a parului, precum si pentru tratarea anumitor afectiuni ale acestora.

Cele mai eficiente proceduri cu zapada

Calcatul pe zapada

Este o metoda de vindecare frecvent recomandata de catre parintele medicinii naturiste - preotul german Sebastien Kneipp - pacientilor sai cu o mare sensibilitate la bolile specifice sezonului rece. Modul de aplicare a acestei metode este foarte simplu: ne scoatem ghetele si sosetele, dupa care pasim vreme de 30-40 de secunde prin zapada desculti. La sfarsitul acestui interval de timp, ne incaltam la loc, dupa care vom merge cateva sute de metri in pas alert, ruland bine talpa pe sol, pentru a pune sangele in miscare. Primul efect il vom simti in maximum 10 minute: picioarele se vor incalzi foarte tare si o caldura extrem de placuta se va raspandi in tot corpul, concomitent cu o senzatie de inviorare si de tonus fizic. Repetand de 2-3 ori pe saptamana aceasta procedura, a carei durata o vom mari progresiv la 3 minute (dar nu mai mult!), vor aparea si efectele terapeutice specifice. Calcatul prin zapada este o excelenta metoda de prevenire a cistitelor si infectiilor urinare (inclusiv formele recidivante sau cronicizate), a anexitelor si metro-anexitelor, a puseelor reumatice, a insuficientei circulatorii la nivelul talpilor, a bolilor vasculare la nivelul picioarelor. Mai ales persoanele care sufera de frig in timpul iernii si au mai tot timpul picioarele reci vor beneficia din plin de aceasta procedura, care mai este indicata si pentru prevenirea crizelor de sciatica, a carceilor, a deranjamentelor digestive care apar din cauza frigului.

Frecatul mainilor cu zapada

Procedeul se aseamana foarte bine cu cel prezentat anterior: se freaca mainile cu zapada vreme de 1-2 minute, dupa care se pun manusi calduroase si se fac miscari cu degetele si incheieturile mainii pentru punerea in miscare a sangelui. In cateva minute, palmele si degetele se vor incalzi puternic si isi vor recapata sensibilitatea partial pierduta in contact cu zapada rece. Este un tratament pentru imbunatatirea circulatiei si cresterea rezistentei la frig la nivelul mainilor, pentru imbunatatirea reflexelor atunci cand este ger afara, pentru prevenirea degeraturilor. De asemenea, mareste imunitatea la nivelul pielii palmelor, fiind un bun adjuvant in combaterea anumitor infectii si eczeme, mai ales daca dupa revenirea de la frig se face tratamentul specific, care va avea o eficienta mult mai mare. Procedeul va fi completat cu aplicarea unui unguent gras pe maini, la persoanele la care pielea se usuca si tinde sa se crape, in contact cu frigul.

Frecatul corpului cu zapada

In Dobrogea, in Baragan, precum si in anumite sate de munte din Moldova, exista obiceiul ca de Anul Nou, copiii sa fie dezbracati si apoi frecati cu zapada intr-un troian, vreme de cateva secunde, dupa care erau inveliti si pusi langa soba, pentru a se incalzi. Este un procedeu ancestral de calire, consemnat de mai multi etnologi de la noi din tara, al carui scop era sa-i fereasca pe cei mici de raceli si de bolile de plamani, sa-i invioreze si sa le dea pofta de mancare, sa le risipeasca teama de frig si sa-i ajute sa se integreze in natura in orice anotimp.
In anumite sate din Basarabia, flacaii si fetele mergeau la revarsatul zorilor in cete separate si se frecau vreme de cateva minute cu zapada pe tot corpul, pentru a deveni "curati, frumosi si luminosi ca omatul", dupa care se imbracau calduros si porneau la goana pentru a se incalzi. Si maturii aplicau acest procedeu pentru a le creste puterea fizica, rezistenta la boli si a se "spala de oboseala si de necazurile de peste an". De fapt, prin aceasta metoda, destul de dura, dar si foarte eficienta, erau puse in valoare atat calitatile terapeutice, cat si cele magice ale zapezii, care era vazuta ca un agent purificator, capabil sa absoarba si sa elimine bolile, tensiunile sufletesti si necazurile. Din punct de vedere terapeutic, aceasta procedura este eficienta pentru prevenirea bronsitelor si a gripelor, pentru dinamizarea circulatiei periferice, pentru profilaxia reumatismului, a degeraturilor, precum si a majoritatii bolilor care se agraveaza la frig. De asemenea, frecatul cu zapada este eficient contra unor tulburari emotionale, cum ar fi depresiile pasagere sau cronicizate, starile de astenie, diferite fobii, atacurile de panica, crescand nu doar rezistenta fizica, ci si cea psihica.

Compresele cu zapada si gheata

Sunt recomandate in special pentru punerea in valoare a efectelor calmante, antiinflamatoare si anestezice ale zapezii si ghetii, la nivelul pielii. Modul de aplicare este simplu: o mana de zapada sau o bucata de gheata se pune pe zona afectata (eventual pe o folie de nailon), unde se tine 5-10 minute, dupa care se indeparteaza si se lasa zona sa se usuce. Daca este necesar, procedura se aplica dupa 10 minute din nou. De regula, aceasta aplicatie nu se face in aer liber, la frig, deoarece poate deveni dureroasa si poate produce degeraturi, hipotermie etc. Este recomandata pentru combaterea starilor de mancarime si/sau usturime, care apar in cazul unor afectiuni ale pielii, cum ar fi herpesul, erizipelul, diferite eczeme infectioase. De asemenea, este recomandata in cazul contuziilor (vanatailor), pentru a le limita extinderea, a entorselor (cand se tine zapada sau gheata intr-o punga de plastic, vreme de minimum o ora, pe zona afectata).

Spalaturile cu apa de zapada

Apa rezultata din zapada este un adevarat elixir pentru piele si pentru par, fiind extrem de pura, in mare parte demineralizata, si avand, de asemenea, o misterioasa compatibilitate cu tegumentele umane. Se obtine simplu, prin incalzirea pe calorifer sau pe soba a zapezii, intr-un vas de mare capacitate (intrucat din 10 litri de zapada mai afanata abia daca rezulta 1 litru de apa), si se foloseste imediat dupa topire.
Se fac spalari ale parului cu aceasta apa de zapada, incalzita si pusa intr-un lighean, pentru combaterea matretii, pentru a intari firul de par si a impiedica despicarea varfurilor sale, pentru a elimina descuamarea pielii capului. De asemenea, apa obtinuta din zapada este excelenta pentru clatirea parului dupa ce am folosit "sampoanele" naturale pe baza de galbenus de ou si tincturi de plante (la un galbenus de ou se pun 2 lingurite de tinctura de urzica si patru linguri de apa si se amesteca foarte bine). Aceste sampoane pe baza de galbenus de ou in combinatie cu apa de zapada spala foarte bine parul, impiedica formarea matretii si devitalizarea firelor.

Baile de soare pe zapada

Cateva zeci de minute petrecute in zapada intr-o zi cu soare puternic sunt un tonic extraordinar pentru corp si pentru psihic. Razele soarelui reflectate in zapada ii dubleaza sau chiar ii tripleaza acestuia luminozitatea, extraordinara baie de lumina astfel creata fiind receptata la nivelul ochilor si al pielii. Pentru a beneficia de efectele terapeutice ale acestei bai de soare trebuie sa ne dezvelim pentru 10-20 de minute chipul, gatul si mainile - un demers suficient pentru ca in corp sa creasca exponential productia de vitamina D, pentru ca fotoreceptorii de la nivelul pielii sa trimita semnale pozitive sistemului nervos central, care ne va induce o stare de tonus si optimism, pentru ca pielea expusa la soare sa inceapa sa capete un bronz cu adevarat consistent.
Este o procedura simpla, cu efecte benefice foarte rapide, dar de care nu trebuie sa abuzam, pentru a nu raci, pe de o parte, si pentru a nu capata arsuri solare serioase, pe de alta parte. De asemenea, ochii neprotejati pot suferi adevarate leziuni in contact cu excesul de lumina care apare prin reflectarea soarelui puternic in zapada. Protejati-i cu ochelari adecvati.

Precautii si contraindicatii
ale aplicatiilor cu zapada


Asa cum am aratat, zapada este un remediu puternic, care in doze mici si bine controlate face foarte mult bine. In exces, poate crea insa mari neplaceri si poate afecta grav sanatatea. De aceea, la aceste tratamente nu vor recurge persoanele care au boli acute, cum ar fi virozele respiratorii, bronsita, pneumonia, tulburari circulatorii grave, ori care sunt in convalescenta. De asemenea, persoanele foarte sensibile la frig vor face tratamentele cu zapada un timp foarte scurt, mai ales la inceput, pentru a nu ajunge la hipotermie.
Aplicatiile cu zapada direct pe piele nu se vor face niciodata in aer liber in zilele foarte geroase, mai ales daca este si vant, intrucat pericolul de a face degeraturi este foarte mare.