La inceputul lunii ianuarie 1929, marele actor Ion Manu inaugura emisiunea care urma sa raspandeasca veselia in inimile romanilor. Ea s-a chemat, intr-o prima versiune (de vreo... 11 minute), "Limba si moravuri, Cronica ritmata a Orei vesele, scrisa si comisa de Ion Manu"... Au urmat, apoi, 75 de ani, in care acest crampei de timp a plecat sub denumiri felurite, duminica de duminica, spre romanii saraci sau bogati care tocmai isi luau pranzul.
Dar sa-l ascultam pe Ion Vova, cel care, decenii de-a randul, a insufletit cu harul sau imaginativ, dar si regizoral aceste... minute devenite... ore vesele: "La inceputul anului 1929, conducatorii programului literar-artistic, respectiv profesorul Gheorghe Mugur, poetul Vasile Voiculescu si scriitorul Horia Furtuna, au simtit nevoia ca in programele transmise de radio sa se auda si vorbe sugubete, de duh, care aveau menirea de a descreti fruntile ascultatorilor... Asa s-a facut ca la 17 ianuarie 1929 crainica a anuntat: "Aici, Radio-Romania-Radio Bucuresti! Ascultati astazi, in premiera, emisiunea "Ora Vesela!"".
Pentru cei tineri si foarte tineri, sa spunem ca, in primele decenii ale secolului trecut, aceste emisiuni se transmiteau "pe viu", la fel ca si cele de "Teatru la microfon", si anume din incinta Liceului "Sfantul Sava". Sa mai spunem ca sub indrumarea unor mari regizori, precum Constantin Moruzan, Paul Stratilat, Mihai Zirra si Ion Vova, stralucitii actori ai scenei romanesti din acel timp au realizat la microfon creatii memorabile. Lista incepe cu Ion Manolescu, Mihai Popescu, Tanti Cocea, Niki Atanasiu, Gr. Vasiliu Birlic, Al. Giugaru, Radu Beligan etc. etc. "Sarind" peste timp, ea continua cu o alta pleiada de mari, foarte mari actori precum Marinus Moraru, Dem Radulescu, Octavian Cotescu. Precum si "perla coroanei Radioului si teatrului romanesc", Toma Caragiu... "Regina" tinerei generatii fiind, desigur, Emilia Popescu.
In ce priveste textele "Orei vesele", ele au beneficiat, la randul lor, de semnatura unor "clasici" precum: Mircea Stefanescu, Aurel Felea, Octavian Sava, George Mihalache, Mihai Maximilian, Grigore Pop, Octavian Iordachescu, Dan Mihaescu, Horia Serbanescu si altii. Din pacate, la capitolul "tanara generatie" nu se pot semnala, deocamdata, mari textieri.
Asadar... 75 de ani de veselie venita spre noi pe calea undelor!
Aceasta simpatica aniversare a prilejuit publicarea de catre Societatea Romana de Radiodifuziune - spre lauda ei - a volumului "Ora vesela", un fel de antologie a celor intamplate pe acest binecuvantat taram al rasului si surasului, cat si organizarea unui placut spectacol dedicat celor ce au slujit si slujesc, pe calea undelor, acest taram. Inca un gest ce trebuie aplaudat!
Animat de marii actori Stela Popescu si Alexandru Arsinel, ritmat de pretiosul Big Band al Radioului, condus cu insufletire de acelasi Ionel Tudor, spectacolul s-a constituit intr-un binevenit "Remember", la care au participat, pe calea undelor, si Margareta Paslaru (din America) precum si Mircea Crisan (din Germania). Spectacolul a fost mult gustat de public - format, in majoritate, din cei proveniti "din breasla". Tunete de aplauze si "bravo"-uri i-au rasplatit, printre altii, pe Nicu Constantin (care a avut o evolutie de mare clasa), pe Ileana Stana Ionescu si Misu Fotino, precum si pe cei doi, inimitabili, Nae Lazarescu si Vasile Muraru. La multi ani, asadar, tuturor celor ce ne fac sa mai si radem, intr-o lume plina de amaraciune.
Colea Rautu - 92!
...Si tot la inceputul lunii decembrie a acestui an, marele actor de teatru - dar, mai ales, de film - Colea Rautu a implinit, cu aceeasi voiosie si acelasi optimism, o varsta la care alti actori traiesc mai degraba o stare de resemnare, in fata lipsei de activitate, ba chiar in fata unui dusman deosebit de periculos care se cheama... Uitarea. Il asiguram, pe aceasta cale, ca nimeni nu a uitat harul cu care maestrul Colea - Colica, dupa cum ii spun prietenii - a aureolat importante filme romanesti. Si nici umorul hatru cu care si-a inzestrat unele personaje ce au beneficiat, in plus, si de fizicul, oarecum neobisnuit, dar cat de fermecator, cu care Dumnezeu l-a daruit. Sa ne traiti, asadar, scumpe maestre! Va dorim multi ani cu sanatate si voie buna!