Terapii orientale: Surasul Interior (2)

Rodica Demian
Lectia de afectiune adresata organismului nostru continua. Bizara in aparenta, ea duce la rezultate de exceptie cand e practicata cu consecventa, ajutandu-ne sa transformam stresul cotidian in energie vitala. Intre sentimente si organism exista o legatura puternica, pe care inteleptii chinezi o activeaza prin zambet. Adresat de obicei altora, zambetul poate fi intors catre interior. Un izvor de bucurie si sanatate.

Tehnici De Aplicare
Coborarea surasului in organe
Partea din fata a corpului


Ochii. Descretiti-va fruntea. Imaginati-va ca intalniti o persoana pe care o iubiti sau ca priviti o priveliste extrem de frumoasa. In privirile dvs. rasar bucuria si un zambet. Cu ochii inchisi, incercati sa vi-l imaginati cat mai bine. Cat e de luminos! Incercati sa simtiti energia declansata de zambet, in ochi. Este o energie care aduce lumina si pacea. Toate exercitiile care urmeaza pornesc de la aceasta lumina adunata in ochi prin suras si care trebuie apoi condusa in intreg organismul.

Obrazul. Lasati energia zambetului sa porneasca din ochi catre un punct aflat la mijloc, intre sprancene. Faceti-o apoi sa coboare spre nas, apoi in obraji. Incercati sa simtiti cum zambetul imaginar va intinde pielea obrajilor, penetrand in profunzimea muschilor faciali. Zambetul va incalzeste acum intreg obrazul. Conduceti-l spre buze, simtiti cum colturile gurii vi se intind. Lasati-l sa patrunda in limba. Lipiti-va varful limbii de bolta gurii si lasati-o in aceasta pozitie, pana la sfarsitul programului. Ca efect, doua dintre canalele de energie care ne strabat corpul vor fi activate. Acum mutati energia zambetului in maxilare. Simtiti cum scapa de tensiunile care se acumuleaza in ele.

Gatul. Trimiteti zambetul catre gat, o zona extrem de tensionata a corpului. Cu toate ca este stramt, gatul este locul de trecere pentru majoritatea sistemelor organismului. Aerul, hrana, sangele, hormonii si semnalele sistemului nervos circula in sus si in jos prin el. Cand suntem stresati, sistemul se deregleaza, activitatile se ingramadesc si se blocheaza in gat, ceea ce produce rigiditate. Faceti asemenea maestrilor taoisti, care isi imagineaza ca au un gat de broasca testoasa. El se retrage incet in carapace si se elibereaza de chinul de a tine intruna capul drept. Coborati surasul in gat si imaginati-va cum energia lui calda si luminoasa inlatura toate tensiunile. Gatul este o poarta foarte importanta de protectie a organismului.

Timusul. Acum energia surasului trebuie sa coboare in timus, casa iubirii (in medicina chineza), a focului, locul energiei de vindecare, lacasul energiei universale chi. Prezenta surasului il destinde, il mangaie, il face sa creasca asemenea unui boboc de floare. Imaginati-va cum se desface, cum izbucneste ca un nufar in soare, raspandind in jur energia vindecatoare, aflata intre petalele lui.

Inima. Lasati caldura surasului sa va curga in inima, asemenea unui elixir. Imaginati-va cum coboara spre ea si o incalzeste. Inima are nevoie de multa lumina si energie, are nevoie sa se stie iubita, pentru ca, la randu-i, sa poata iubi. Nici un alt organ nu trudeste cat inima. Ea este locul dragostei, al compasiunii, al respectului si onestitatii, dar si al bucuriei si multumirii. Stand cu ochii inchisi, incercati sa simtiti cum inima infloreste, si ea, progresiv, cum se deschide in fata surasului dvs., cum imprastie in toate organele energie vitala. Mai greu la inceput, prin perseverenta si exercitiu cotidian veti ajunge sa simtiti efectiv cum inima dvs. tresalta in clipa cand ii adresati zambetul. La fel ca in practicile de autosugestie, subconstientul ne ajuta sa comunicam cu toate organele. Preia gandurile pe care le adresam. Intr-un articol publicat in revista "Formula As", se vorbea despre capacitatea de optimizare a eului nostru interior, despre efectul de exceptie pe care il are un gand pozitiv, de tipul "ma simt bine, ma simt foarte bine, sunt fericit"... Daca este adevarat, si studiile psiho-medicale o dovedesc -, de ce sa nu aiba un efect la fel de puternic un sentiment personal de afectiune, adresat inimii? Multumiti-i, deci, pentru munca ei neoprita de a pompa sangele cu o presiune constanta, menita sa-l faca sa circule in intregul corp.

Plamanii. Aflati aproape de inima, va fi usor sa mutati energia dezvoltata in ea catre ei. Aduceti surasul in toate alveolele pulmonare. Multumiti-le pentru munca magnifica de a aproviziona corpul cu oxigen si de a elimina deseurile de gaze toxice. Incercati sa simtiti cum suprafata lor se destinde, devine mai fina, mai frumos colorata, mai umeda. Simtiti-i cum vibreaza de energie. E momentul acum sa patrundeti cu zambetul in adancimea plamanilor, sa va eliberati de tristete si de depresii. Umpleti-va plamanii cu parfumul sperantei, ascunsa in dragostea degajata de inima. Imaginati-va pur si simplu ca respirati bucurie, ca ea va patrunde in plamani prin suras.

Ficatul. Situat in partea dreapta a corpului, sub cavitatea toracica, ficatul are si el nevoie sa fie incurajat. Cand cedeaza ficatul, boala e prezenta in organism. In lupta cu cancerul, de exemplu, fortificarea ficatului este fundamentala, de aceea alimentatia joaca un rol decisiv. Multumiti-i, deci, pentru rolul complex pe care il indeplineste in digestie, pentru stocarea substantelor hranitoare, dar si pentru eliminarea substantelor toxice. Dupa primul suras, cand simtiti ca ficatul dvs. tresare si va raspunde, patrundeti adanc, in el. Ce se afla acolo? Furie, enervare, oboseala si stres? Incurajati-l din nou cu un zambet si ajutati-l sa primeasca in el stari pozitive: bucurie, frumusete si bunatate (o "emanatie" pe care inteleptii chinezi o pun pe seama ficatului). Aveti rabdare. Ficatul are mare nevoie de un suras. Imaginati-va exact cum arata si zambiti-i din toate puterile, ca unui prieten apropiat. In scurta vreme, starea noua, de bine, se va raspandi in intreg organismul. O benefica energie va va cuprinde, cu pretul unui suras.

Rinichii. Situati in interiorul partii inferioare a cavitatii toracice, inspre spate (de o parte si alta a coloanei vertebrale), rinichii sunt responsabilii principali cu curatirea organismului de toxine: filtreaza sangele, excretiile si deseurile toxice, mentinand echilibrul hidric. Vor deveni si ei mai sanatosi, mai curati si puternici, daca le veti adresa un suras. Localizati-i cu ochii inchisi si adresati-le, pe rand, multumirile dvs. Cu siguranta ca zambetul va ajunge si la glandele suprarenale, aflate in imediata apropiere, marile noastre furnizoare de adrenalina si alti hormoni. Va vor multumi pe loc, oferindu-va un supliment de energie. Mai zambiti inca o data si coborati (fara cablu) in profunzimea rinichilor. Incercati sa intuiti toata frica si spaima care salasluiesc in ei. Zambiti-le cu toata bucuria si dragostea, multumiti-le si lor pentru truda si ca sa va elibereze de nelinistile in care traiti.

Pancreasul si splina. Primul se afla deasupra taliei, spre centru-stanga. El este liferantul de insulina din corp, atat de necesar pentru a regla nivelul zaharului din sange si enzimele digestive. Stresul si alimentatia proasta il pun la grea incercare. Iata de ce are mare nevoie sa fie crutat, dar si inconjurat de afectiune. Identificati-i pozitia si trimiteti-va zambetul catre el. Faceti acelasi lucru cu splina, aflata in partea stanga, la marginea de jos a cosului pieptului. Trebuie sa ii fim recunoscatori pentru ca produce anticorpi impotriva unor boli redutabile. Mai modesta decat celelalte organe vitale, cand se supara ne da adesea de furca, asa ca e bine sa o imblanzim cu un suras. Si dupa ce simtiti ca cele doua organe dau semne de bine, patrundeti cu lumina surasului si in adancul lor, dorindu-le, asemenea unor prieteni, sanatate si bucurie.

Organele genitale. Aflate la baza abdomenului, ele sunt numite de medicina chineza "palatul ovarelor" (cand e vorba despre femei) si "palatul spermei" (cand se refera la barbati). Si intr-un caz si in altul, datoria noastra este sa "incalzim" zonele respective cu lumina interioara a zambetului, sa o coboram, pe rand, in ovare, uter si vagin, respectiv in prostata si in testicule. Sa le multumim pentru energia sexuala pe care ne-o daruiesc, pentru ca participa atat de mult la sentimentul de implinire prin dragoste si ne ajuta sa facem copii. Aveti rabdare cu ele. Vizualizati-le pe fiecare in parte si proiectati asupra lor intreaga puterea surasului, asemenea unei raze de soare. Dupa cateva exercitii, veti fi rasplatiti pe deplin. Organele genitale se vor incarca de o benefica energie si, lucru extrem de important, va vor ajuta sa stapaniti si sa echilibrati pornirile sexuale necontrolate. Dvs. sunteti cei care trebuie sa isi controleze dorinta, si nu dorinta sa puna, tiranic, stapanire pe dvs. Multumiti-le organelor genitale pentru munca pe care o fac si gratie careia apartineti unui sex bine determinat. Energia sexuala este energia fundamentala a vietii.

Din nou, ochii. Odata incheiate "plecaciunile" in fata organelor aflate in partea din fata a corpului, intoarceti-va surasul de unde a plecat: la ochi. Acolo se afla izvorul lui si tot acolo trebuie sa se intoarca pentru a-si relua energia. De data asta, e randul sinelui dvs. sa fie onorat cu un suras. Chiar asa: suradeti-va cat mai total si mai stralucitor, pentru efortul si bunavointa cu care ati facut o calatorie atat de importanta in interiorul trupului dvs., un circuit de afectiune menit sa laude si sa reconforteze uriasa activitate pe care organele dvs. o depun ca sa va tina in viata, veseli si sanatosi. Si acum, o rasplata: in ziua cand exercitiile pe care le-am prezentat vor fi insusite corect, deschideti ochii si priviti-va in oglinda. Expresia dvs. obosita si deprimata a disparut. Locul ei a fost luat de un zambet iradiant, care urca spre ochi din adancuri si care va ramane intiparit pe obraz. Dovezile de afectiune v-au fost rasplatite cu energie vitala. Iubire dai, iubire primesti, iata elixirul sanatatii si al vietii traite cu bucurie plenara.


Din intelepciunea taoista

Sfaturi de urmat zi de zi

Mancati cumpatat

• Nu va supraalimentati niciodata pana in punctul de a va simti "indopati". E un atac impotriva vietii. Si, mai ales, nu va intindeti dupa o masa copioasa in pat. Plimbati-va. Miscarea usureaza digestia.

• Abtineti-va de la orice fel de mancare seara, inainte de a va culca.

• Mancati des si in cantitati mici. In felul acesta, va asigurati o digestie corecta si nu va supraincarcati cele cinci organe majore.

• La masa, incepeti cu alimentele fierbinti, continuati cu cele calde, iar daca nu exista si alimente reci, beti apa rece. Inainte de masa, inspirati totdeauna profund.


• Daca mancati prea mult, evitati sa beti multa apa si nu inghititi prea repede.

• Primavara, preferati alimentele condimentate, vara pe cele acide, toamna pe cele amare, iar iarna evitati alimentele sarate.

• Daca mancati pe saturate dupa o perioada de post, veti face o indigestie.

• Nu mancati fructe crude pe stomacul gol, pentru ca produc o incalzire daunatoare deasupra diafragmei.

• Legumele crude, consumate in exces, pot altera starea de sanatate.


Evitati excesele

• Mersul pe jos, cand dureaza prea mult, vatama tendoanele.

• Statul indelungat pe scaun e vatamator pentru piele.

• Statul indelung in picioare face rau oaselor.

• Statul intins, in pat, slabeste energia vitala.