Targ de Mos Nicolae la Muzeul Taranului

Sanda Anghelescu
De pe acum ne simtim gata sa intampinam Sfintele Sarbatori. Postul, inceput la 15 noiembrie, ne pregateste - sufleteste si trupeste - pentru Sfanta Sarbatoare a Craciunului.

Dar pana atunci, o seama de alte sarbatori ne aduc bucuria in case: Sfanta Ecaterina (25 noiembrie), Sfantul Andrei - ocrotitorul Romaniei (30 noiembrie) sau Sfantul Nicolae, cel plin de daruri (6 decembrie). Si, asa cum ne-a obisnuit pana acum, Muzeul Taranului Roman (Sos. Kiseleff nr. 3, Bucuresti) isi deschide larg portile, si anul acesta, pentru a lasa Frumosul sa patrunda in viata noastra.
Intre 3 si 5 decembrie, de la orele 10-18, ne vom intalni zilnic, la Targul de Sfantul Nicolae, cu atmosfera de Sarbatoare a satului romanesc. Prezenta lui Grigore Lese - care-si lanseaza noul Cd cu cantece de Craciun ("Asteptand Craciunul") si cea a corului de la Seminarul Teologic ne vor incanta inimile cu zeci de colinde care, de sute de ani, sunt transmise din generatie in generatie, anuntand Nasterea Domnului.
Pentru copii, avem de ales numeroase daruri, de la traditionala turta dulce la jucarii de tot felul; pentru cei trecuti de varsta copilariei, mesterii artizani au pregatit o sumedenie de obiecte traditionale, realizate cu gust si daruire, obiecte ce n-ar trebui sa lipseasca din casele noastre. Vase de lemn, masute frumos sculptate, scaune, linguri, vase de ceramica si lut (cine nu a gustat o mancare gatita intr-o oala de lut are acum prilejul s-o faca si nu va regreta!) vor da bucatariilor noastre o nota rustica, de mare autenticitate.
Scoarte, covoare, tesaturi, cergi sau costume populare si obiecte populare de podoaba ne vor innobila interiorul si garderoba. Cei care iubesc icoanele populare au acum prilejul sa-si imbogateasca colectiile cu noi achizitii: cruci pictate, icoane si iconite, troite. Nu sunt uitati nici iubitorii cantecului doinit. Fluierele, cavalele, cimpoaiele abia asteapta sa fie "incercate". Si daca, in sfarsit, nu veti gasi darul visat printre obiectele populare, studentii si absolventii de la Arte Plastice va ofera o foarte bogata si atractiva gama de posibile daruri pline de culoare si fantezie. Vom retrai din plin, in aceste zile, bucuria targurilor traditionale, cu care ne-au obisnuit talentatii si inimosii organizatori de astfel de petreceri de la Muzeul Taranului Roman.