Chinezarii si alte fudulii

N. C. Munteanu
Aproape un sfert de milion de dolari a platit un chinez pentru numarul de telefon mobil 133 3333 3333, vandut recent la o licitatie. Explicatia? La chinezi numarul trei e considerat purtator de noroc.

Insa si mai norocos este socotit numarul 8. Opt suna in chinezeste aproape identic cu cuvantul "noroc"! Si asta n-a ramas fara urmari asupra miscarii... olimpice. Prin urmare, s-a stabilit inca de pe acum, ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing, din 2008, va avea loc la ora opt, in seara zilei de opt august, luna a opta, adica in ziua in care pe stampilele postei va aparea numarul magic 08.08.08! Sa fie intr-un ceas bun!
Pana atunci, chinezii trebuie sa rezolve o problema grea. Turistii care au vizitat China cred, iar localnicii sunt de aceeasi parere, ca Beijing are cele mai infecte toalete publice. Aproape la fel de infecte ca cele din Romania, ca sa va faceti o idee. Cum toaletele publice "sunt un indicator al nivelului de dezvoltare a unei tari, al nivelului de civilizatie materiala si spirituala", chinezii sunt hotarati sa rezolve radical problema. Si pentru ca atunci cand isi pun ceva in cap trec si la treaba - economia de piata obliga -, incepand din 2001, chinezii au alocat 200 de milioane yuani, cam 24 milioane de dolari, pentru renovarea si construirea a 700 de toalete publice, care vor fi gata inaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice din 2008. Si ca sa vedeti ca problema e serioasa, in luna noiembrie, Organizatia Mondiala a Toaletelor Publice, cu sediul in Singapore, si-a tinut summit-ul anual la Beijing. Cu acest prilej, chinezii au organizat o expozitie de design a toaletelor publice si au prezentat si un film intitulat "Toaletele publice din Pekin", pentru a le arata participantilor la summit, vreo patru sute de urbanisti, arhitecti, experti in sanatate si igiena publica, progresele inregistrate. In China viitorul arata bine! In orice caz, curatel.
Si rusii au o problema. Spre deosebire de chinezi, care sunt din ce in ce mai multi, rusii sunt din ce in ce mai putini. Rusia are mari probleme demografice. In fiecare an, populatia scade cu noua milioane de persoane. Cauza sau cauzele: rusii emigreaza, isi ineaca amarul in vodca, mor de tineri si nu prea fac copii. Si cum viitorul Rusiei ingrijoreaza conducatorii, s-a ajuns la concluzia ca, pentru a ameliora o situatie demografica mai mult decat catastrofala, o solutie buna ar fi facilitarea imigratiei. Cu alte cuvinte, proletari din toate tarile, cautati-va fericirea si viitorul in Rusia! Problema e - cine ar fi suficient de chinez sau de nebun sa emigreze in Rusia? In plus, emigrantii nici nu prea sunt bine vazuti de localnici, mai ales asiaticii si negrii, mai usor de vazut cand ai capul plin de bautura sau esti orbit de rasism. Drept care la Sankt Petersburg s-a simtit nevoia unui curs de supravietuire, prin care studentii straini sunt invatati cum sa nu-i excite pe rasistii mai nervosi, cum sa se apere in cazul unor tentative de asasinat. Si in general, cum sa-ti pastrezi cumpatul pe malurile Nevei daca esti negru sau asiatic. Cool!
In schimb, in Balcani se mananca bine, iar sarbii sunt in cautare de turisti cu bani. Pentru a atrage amatori de exotisme culinare, oficiul de turism din Serbia organizeaza in fiecare an un concurs international de bucate rare, la care sunt invitati bucatari renumiti din toata lumea, sa se exercite intr-o specialitate locala, cu ingrediente aduse de acasa. Cum in Serbia fuduliile sunt socotite o delicatesa, anul acesta a venit randul fuduliilor de taur si de mistret. Pentru anul viitor, exotismul va fi dus pana in panzele albe, in meniu fiind incluse fuduliile de camila, ma rog, de camiloi, de strut si de cangur. Daca data viitoare va fi invitat si un bucatar de-al nostru, le-am putea rupe gura cu o specialitate damboviteana, fudulii de ministru al agriculturii. Cu garnitura de alice.