Retete de pe vremea bunicii

Redactia
Sfaturi pentru toate tipurile de ten

Un obraz de trandafir: apa de flori

Usor de preparat in bucatarie, apa de flori inlocuieste perfect lotiunile tonice din comert. Nu e nevoie decat sa puneti apa la fiert (o cana) si sa aruncati in ibric un pumn de flori sau de plante proaspete sau uscate. Lasati-le sa se infuzeze 15 minute, apoi strecurati. Pusa in sticle, aceasta lotiune dureaza 15 zile.

• Pentru ten normal

Alegeti intre infuzia de petale de trandafir, patrunjel verde, flori de tei.

• Pentru ten sensibil

Apa de nalba, nu-ma-uita sau de violete.

• Pentru ten gras

Apa de lavanda, de rozmarin, de salvie, de cimbru.

• Pentru ten uscat

Apa de menta, de musetel sau de petale de crin alb.

Ajutoare pentru tenul sensibil

Masca cu pulpa de caisa

Vremea lor a trecut, dar se mai gasesc la vanzatorii din piete, importate din sud: caisele sau nectarinele dulci. Aveti nevoie numai de doua fructe, ca sa faceti o masca ideala pentru pielea sensibila. Bagati-le pulpa in mixer sau zdrobiti-o cu furculita si amestecati pasta obtinuta cu o lingurita de miere foarte dulce (de tei). Aplicati-o pe fata si gat, dupa ce v-ati curatat bine pielea. Lasati sa actioneze o jumatate de ora, apoi clatiti-va cu apa calduta.

Crema de piersici

Zdrobiti carnea unei piersici coapte. Preparati o pasta, adaugand cateva picaturi de infuzie de petale de trandafiri. Aplicati-o si lasati-o sa actioneze zece minute. Clatiti-va.

Ingrijirea tenului gras
Crema de castraveti


Ingrediente: o jumatate de castravete, un sfert de cana de infuzie rece de trandafiri, cateva picaturi de bitter suedez. Mod de preparare: bagati castravetele in mixer pentru a obtine o pasta. (Cat o ceasca de cafea.) Adaugati infuzia de trandafiri si picaturile de bitter. Amestecati, apoi aplicati compozitia pe fata. Lasati-o zece minute, clatiti-va cu apa rece.

Masca astringenta cu catina

Aveti pielea grasa, lucioasa, predispusa la puncte negre si cosuri? Alegeti fructe care au o actiune astringenta asupra epidermei. Vara se recomanda afinele si murele, iar toamna tarziu, fructele portocalii de catina, care se desprind de pe ramuri si se clatesc rapid, puse intr-o sita de plastic. Pasul urmator: zdrobiti fructele cu o lingura de lemn, amestecati-le cu o jumatate de pahar de iaurt natural si cu o lingurita de praf de argila ("Farmec" Cluj). Pasta obtinuta se intinde pe fata si gat si se lasa sa actioneze cel putin cincisprezece minute. Clatiti-va apoi cu apa rece.

Tenul mixt
Cataplasme cu mere si lapte


Pielea dvs. nu e nici grasa complet, nici uscata, ci si grasa si uscata, pe portiuni de obraz (nasul, barbia si fruntea sunt grase, obrajii uscati). Acest fenomen e numit piele mixta. Pentru a trata problemele legate de acest tip de piele, in vederea unei echilibrari, iata o reteta taraneasca din nordul Frantei. Curatati un mar, taiati-l bucati si fierbeti-l in lapte (o cana). Trageti vasul deoparte, scoateti fructele pe o farfurioara, zdrobiti-le si incorporati iarasi laptele fiert in ele (caldut), putin cate putin, ca la maioneza. Adaugati o lingurita de faina si o lingurita de ulei de masline. Cand preparatul devine omogen, aplicati-l, cat e cald, pe fata si gat. Lasati sa actioneze 20 de minute, apoi spalati-va cu apa minerala.