Un dar de Craciun, Povestea neamului nostru

Sanda Anghelescu
In ciuda frigului si-a ploilor, a vremii inchise si a cerului cenusiu, au inceput de pe acum, cu infrigurare, pregatirile pentru mult asteptatul Craciun. Copiii trimit scrisori cu ce-ar dori sa primeasca, invata pe de rost noi poezii, numai bune sa fie spuse Mosului care, in sania lui trasa de reni, va veni, ca-n fiecare an, cu tolba vesnic plina de daruri.

Tot in asteptarea lui, magazinele s-au umplut de minunatii: jucarii de tot felul, beteala sclipitoare, artificii, stelute si globuri colorate, prajituri, ciocolata, bomboane si multe, multe altele.
Si tot ca-n fiecare an, in aceste zile "fierbinti" ne-aducem aminte, mai mult ca oricand, de lumea cea fermecata a copilariei noastre, cu nelipsitele ei carti de povesti, de Zanele din Valea Cerbului, de Pacala, de Familia Roademult si alte intamplari si de cate si mai cate asemenea minuni, care ne purtau pe aripile nevazute ale gandului pana hat, departe, pe taramul lui Fat-Frumos, al Ilenei Cosanzene, al Zmeilor si al Zanelor.
In amintirea acestei lumi de neuitat si pentru a-i mai da o mana de ajutor lui Mos Craciun, editura bucuresteana "Panoptic" a publicat recent reeditarea unei frumoase carti de legende istorice romanesti, Povestea neamului nostru (volumul I), legende culese de scriitorul Florian Cristescu.
Aparuta pentru prima oara acum aproape un secol, odata cu nasterea Romaniei Mari, ea a stat de invatatura mai multor generatii de copii. Bunicii si parintii nostri au invatat din paginile acestei carti ce inseamna sa-si iubeasca tara, sa-si jertfeasca viata pentru apararea ei, au aflat cine le-au fost stramosii si cu ce fapte de vitejie au ramas acestia in istorie.
Spusa de-a lungul a sase seri, povestea incepe, asadar, cu legenda nasterii lui Romulus si Remus, cum au fost ei hraniti de o lupoaica si cum au devenit intemeietorii cetatii Roma, cum imparatul Traian al romanilor s-a luptat cu Decebal, "Zmeul Codrilor" din Carpati care, ca sa nu cada prizonier, si-a pus capat zilelor, impreuna cu toti generalii sai. Iar mai tarziu, prin "incuscrirea" romanilor cu dacii, a aparut pe lume - ne spune povestitorul - poporul roman...
In cea de-a doua, povestea continua cu navalirile popoarelor migratoare, aminteste despre cumplitele vremuri de bejenie, dar si despre minunatele intamplari din vremea fratilor Petru si Asan, despre inaltarea si caderea imparatiei romanilor macedoneni.
Si tot asa, seara de seara, sfatosul povestitor ne vorbeste despre moartea legendarului Gelu, dupa cum a descris-o poetul George Cosbuc, ii pomeneste pe la fel de legendarii intemeietori ai celor doua principate romanesti, Negru Voda - Tara Romaneasca si Dragos Voda - Moldova, ori pe neinvinsii domnitori Basarab, Vlaicu, Mircea cel Batran si Alexandru cel Bun.
Teribile sau pline de haz sunt povestile despre domnitorul Vlad Tepes, spaima turcilor, a hotilor si-a lenesilor, despre faptele lui de pomina si despre cum stia el sa imparta dreptatea.
Dar toate acestea si inca multe altele veti afla rasfoind paginile frumos ilustrate ale acestei carti. Din ele, veti afla minunata balada "Cantecul lui Oprisan" sau povestea intemeierii unor vestite manastiri, ramase pana astazi drept amintire: Tismana, Cozia, Bistrita, Moldovita sau Snagov.
"Cantecul Manastirii Argesului" inchide volumul, nu inainte de a ni se spune cum, intr-un pilduitor gest regal, sotia lui Neagoe Basarab, Doamna Despina, si-a daruit bijuteriile pentru a putea fi inaltata Manastirea Curtea de Arges.
Prezentarea ireprosabila a primelor 500 de exemplare de lux, in format A4 cu coperte cartonate, ridica valoarea bibliofila a volumului prin calitatea hartiei chamois, a tipariturii sepia, cu caractere elegante, si in special a ilustratiilor lui A. Murnu, aparute conform originalului.
Cei care doresc sa-si procure acest elegant si pretios volum pot contacta direct editura (tel. 0724/24.84.03, e-mail: cgliic@yahoo.com), bucurandu-se de o reducere de 20-30%, in raport cu cantitatea de carti comandata. Pretul in librarie este de 459.000 lei.