Bebelusii subacvatici. Uite cine inoata!

Ion Longin Popescu
Despre puterea apei asupra copiilor sanatosi si handicapati. La clubul "Micii campioni" din Capitala, Georgeta Sultana, specialist de recunoastere internationala, face adevarate minuni.

In urma cu sase ani, familia Ilie din Bucuresti traia fericirea nasterii fiului lor Vladut. Dar numai pentru cateva minute, deoarece medicii de la Spitalul Municipal le-au dat vestea cumplita ca nou-nascutul, venit pe lume prematur, nu avea sanse de supravietuire. Era, spuneau ei, un ghem de probleme medicale, un "complex de factori letali". Singura care a mai avut un licar de speranta a fost asistenta de natologie Georgeta Sultana. A luat micutul contorsionat (avea, printre altele, membrele rasucite, coloana stramba etc.) si, dupa ce l-a botezat si cu numele Constantin, asa cum il cheama pe sotul sau, l-a scufundat pur si simplu intr-un bazin cu apa, unde a inceput un masaj special, urmat de o terapie de lunga durata. Zi dupa zi, ignorand scepticismul unora, Georgeta Sultana a readus zambetul pe fata parintilor disperati. Astazi, dupa o operatie recenta in Elvetia, Vladut Constantin este un baietel normal, asteptand cu emotie toamna viitoare, cand va merge la scoala. Inviat practic din morti, el are o personalitate puternica, o lejeritate neobisnuita in miscarile fizice, este vesel, se joaca mult, este neinfricat si plin de incredere in fortele lui.
Cine este, va puteti intreba, salvatoarea lui si a atator altor copii cu probleme neuromotorii? Fondatoare a Clubului "Micii Campioni", Georgeta Sultana face parte dintre angajatii la stat, dar in comparatie cu multi dintre ei, dupa 1989, nu s-a multumit sa-si duca viata ca o simpla asistenta de maternitate. Ea a intuit ca poate face mult mai mult pentru sutele de copii pe care i-a asistat la nastere, citind in diverse reviste frantuzesti despre activitatea federatiei de activitati acvatice din Franta, Fael. Asa a ajuns sa inteleaga rolul apei in cresterea sanatoasa a copiilor, atat nascuti normali, cat si cu handicap. A avut noroc cu colegi si sefi intelegatori, care au incurajat-o sa persevereze, si a ajuns sa se perfectioneze in repetate etape in Franta. A obtinut recunoasterea Fael si a fost declarata "Animator Federal pentru activitati de adaptare a copiilor mici la mediul acvatic". Este singura romanca detinatoare a unei astfel de calificari. In plus, sub auspiciile Asociatiei romane de masaj terapeutic si ale Clinicii Shiatsu din Iowa, Sua, a urmat cursuri la Bucuresti, reusind sa-si adauge in palmares calificari in recuperare medicala si reintegrare sociala. Pe scurt, d-na Sultana este prima asistenta din Romania care pune in practica o filosofie ce functioneaza cu succes in Franta, de peste 30 de ani: "Bebe nageur, bebe bonheur" (Bebelusul inotator este un bebelus fericit). Iar daca Clubul "Micii Campioni", deschis recent in Bucuresti, este primul de acest fel din tara, mai este un drum lung, dar plin de sperante, pana sa ajungem la nivelul Frantei, unde functioneaza 230 de astfel de centre si unde exista 27.000 de familii care au aderat la aceasta activitate. Piscina si facilitatile construite de familia Sultana au fost inaugurate luna trecuta, in prezenta presedintelui Fael, Claude Devatine, si sunt de nivel tehnic occidental, cu o suprafata de 24 m.p. (intregul club avand 127 m.p.). Pentru mai multe detalii, i-am solicitat Georgetei Sultana un scurt interviu.

"Activitatea acvatica este o forma
de comunicare cu nou-nascutul"


- Care este varsta ideala a copilului integrat in activitatile acvatice la Clubul "Micii Campioni"?
- Zero ani. Noi lucram cu copii abia nascuti, utilizand o combinatie de trei metode traditionale: masaj, kinetoterapie si hidroterapie. Practic, activitatea acvatica atat de prematura este o forma de comunicare. Ar fi trebuit sa spun ca, de fapt, incepem comunicarea cu fatul inca nenascut, cand pregatim mama pentru o nastere mult mai usoara. Inainte de a implini sase luni, bebelusul "tine legatura" cu omul in fazele sale primare, dar daca nu este stimulat, dupa aceasta varsta pierde totul, inclusiv abilitatea de a-si tine respiratia sub apa. De fapt, noi mizam pe asa-numitul reflex de scafandru, pe care-l au numai nou-nascutii.

""Micii campioni" devin lideri,
sunt cei mai buni in colectiv"


- Dupa ce ati lucrat in spatii inchiriate aveti, in sfarsit, un club modern, familial, apreciat si de presedintele federatiei franceze. Care sunt principalele succese la care conduce activitatea acvatica din acest club?
- Inotul, masajul, terapiile specifice si scufundarile practicate de noi conduc in primul rand la cresterea imunitatii copilului. Pe acelasi plan stau cresterea masei musculare si intarirea sistemului osos. In urma dezvoltarii aparatului respirator, ca urmare a inotului si scufundarilor zilnice, are loc o oxigenare mult mai buna a organismului, esentiala pentru dezvoltarea normala a nascutilor prematur. In fine, nou-nascutii cu handicap si cu risc neuromotor isi pastreaza reflexele primare, pe care le transforma in automatisme. Apa face uneori minuni.
- Cum caracterizati un copil trecut prin clubul dvs., in comparatie cu unul care nici macar nu stie sa inoate cand merge la scoala?
- Copiii mei devin lideri. Sunt sociabili si jucausi. Evaluarile periodice pe care le facem cu sprijinul medicilor de specialitate de la Spitalul Municipal arata ca "micii campioni" sunt cei mai buni in colectiv, au un grad crescut de inteligenta emotionala, se descurca de minune in situatii extreme, au imaginatie si reflexe bine dezvoltate, adesea transformate in automatisme. Articulatiile capata o mobilitate sporita, chiar la cei cu handicap locomotor, care isi construiesc un univers mult mai mobil decat al copiilor obisnuiti. Mediul acvatic stimuleaza curiozitatea copilului, conducandu-l spre o excelenta cunoastere de sine. Insasi bucuria de a face valuri si de a-i stropi pe ceilalti trebuie stimulata, dar numai ca un joc cu reguli. Aici intervin rolul animatorilor si raporturile afective care se stabilesc intre copil, animator si ceilalti copii din program.

"Terapia incepe in cada de acasa,
imediat dupa nastere"


- M-a surprins cat de rabdatori sunt animatorii dvs. Care este cea mai mare problema a lor cand se afla in piscina, cu bebelusii in brate?
- Prima problema care se pune in activitatile acvatice este aceea de a-l face pe copil cat mai repede posibil apt de colaborare si de solidaritate. Pare prea complicat, dar urmarim ca fiecare sa fie gata sa ajute si sa se lase ajutat. In al doilea rand, copilul nu trebuie coplesit, pretinzandu-i performante peste capacitatile sale fizice. Suntem multumiti daca, prin masaj si activitati acvatice, copiii nostri reusesc sa organizeze, fara sa-si dea seama, un grup de inot si scufundari in comun, situandu-si corpul si propriile miscari in ansamblul creat de miscarile celorlalti copii.
- Cum au fost primite de lumea medicala programele dvs. dedicate nou-nascutilor?
- Cu mult interes. Fiind o activitate de pionierat, Spitalul Municipal din Bucuresti mi-a acordat toata increderea, in timp ce specialistii din Europa, pe care i-am intalnit la nenumaratele congrese internationale de activitati acvatice, au fost placut surprinsi. La ei activitatile incep direct la piscina, mult mai tarziu, la 4 luni, pe cand eu incep terapia in mediul familial al copilului, in cada de acasa, imediat dupa nastere. Federatia franceza a fost in mod deosebit interesata de metoda, invitandu-ma la un congres pentru a-mi prezenta rezultatele. Astfel, noi am invatat de la ei enorm, dar am satisfactia ca si ei au invatat destule de la noi.
- Primiti noi membri in club? Cum se procedeaza?
- Capacitatea actuala a dotarilor si calificarea superioara a personalului ne permit sa primim si membri noi, pe baza de abonament lunar, semestrial sau anual. Informatii suplimentare pot fi descoperite pe site-ul nostru: www.miciicampioni.ro // e-mail: georgeta.sultana@mymail.ro tel: 0722.587.868