S.O.S. - tenurile sensibile

Redactia
Intrebati-ne, va raspundem:

Vulnerabile in fata amenintarilor anotimpului friguros, tenurile sensibile au nevoie de o ingrijire deosebita. Motiv de ingrijorare pentru multe din cititoarele noastre, care ne solicita ajutor

"Vestitorii iernii mi se vad pe obraz"

"Nu e nevoie sa ma uit in calendar ca sa aflu ca vine iarna. Vestitorii ei mi se vad pe obraz: pete rosii, iritatii, edeme in contact cu ploaia sau umezeala. Astept un sfat de folos, pentru care va multumesc."
Claudia Arsene - Brasov
Adevarat! Apa nu este prietena cu tenurile sensibile. Nici umezeala. Dar nici majoritatea produselor cosmetice de import, in ciuda recomandarilor din prospect. De pilda, gelurile spumante, desi sunt din ce in ce mai blande, se clatesc tot cu apa, deci efectul este devastator. Aceeasi situatie si in cazul lotiunilor alcoolizate, care risca sa inflameze tenul. Solutia: lapte demachiant sau, pur si simplu, lapte de vaca, smantana sau chiar iaurt. La urma, stergeti-va fata cu un tampon inmuiat in ceai de nalba cald, in apa de roze sau glicerina. Folositi creme puternic hidratante.

"Am piele sensibila sau alergica?"

"Pentru mine, sfarsitul toamnei este un handicap greu de trecut. De cate ori ies afara din casa, pe ceata sau ploaie, pielea mi se umfla si mi se inroseste. Am piele sensibila sau alergica? Trebuie sa consult un dermatolog?"
Florica Mancas - Bistrita
Cele doua cazuri nu trebuie confundate. Pielea sensibila (sau reactiva) are tendinta sa "tina" si se inroseste usor. Pielea alergica face reactii numai in anumite imprejurari, in contact cu anumite substante (apa, produse de frumusete etc.). Reactia alergica se manifesta prin umflaturi intense. Asta nu inseamna ca o piele sensibila nu poate deveni alergica. Ba chiar usor! Structura ei este extrem de permeabila la agentii externi (vant, soare, apa), printre care pot aparea si substante alergene. Sfatul unui medic dermatolog v-ar fi de folos.

"Am tenul foarte, foarte sensibil.
Ce crema sa folosesc?"


"Am fata aproape tot timpul iritata si rosie, uneori chiar si de cosmeticele pe care le folosesc. Ma descurc greu in alegerea unui fond de ten sau a unui demachiant, dar cel mai dificil imi este sa-mi gasesc crema potrivita. Aproape tot ce cumpar imi dauneaza. Astept o solutie salvatoare."
Otilia Munce - Constanta
Pentru a gasi o crema de zi ideala pentru un ten sensibil, trebuie efectiv sa-ti cunosti si sa-ti "asculti" pielea. E inutil sa cumparati un produs pentru piele uscata, fiindca tenul sensibil reactioneaza negativ fata de substantele de supraprotectie. Mai bine alegeti un produs protector clasic. Optati pentru o formula mai bogata, cand e frig si cand stati mai mult in exterior. In rest, cum am spus, alegeti cremele hidratante, care apara pielea de iritatii.

"Unele produse cosmetice imi fac rau"

"In cazul meu, sensibilitatea tenului se manifesta la contactul cu anumite produse cosmetice. Am incercat sa le elimin, pe rand, dar nu-mi dau seama care din ele imi face cel mai rau. Puteti sa ma ajutati cu un sfat?"
Aranca Matei - Bucuresti
Intr-adevar, anumite produse cosmetice sunt prea agresive pentru tenurile sensibile. Chiar daca nu reactioneaza de la inceput, in timp, pielea se irita. De pilda, e vorba despre produsele de gomaj, care contin particule exfoliante sau mastile cu argila, care usuca epiderma. Produsele de ingrijire a fetei pe baza de acizi de fructe, care accelereaza refacerea celulara, sunt si ele prea agresive. Pielea le suporta primele zile, apoi reactioneaza violent. Prudenta si fata de gelurile bazate pe alcool, fiindca provoaca inrosiri violente. In general, evitati schimbarea prea brutala a produselor cu care v-ati obisnuit pielea, oricat de atragatoare vi s-ar parea.

"In cazul unui ten deosebit de sensibil,
se recomanda o crema de noapte?"


"Ca sa evit iritatiile, inrosirile si edemele, folosesc cu parcimonie produsele de frumusete. Totusi, uneori am senzatia ca fata mea are nevoie de o crema de noapte. Ce ma sfatuiti, sa folosesc sau nu?"
Areta Crisan - Braila
Seara, o crema usor hidratanta sau crema de peste zi nu poate sa va faca rau. Dar nu exagerati. Tenurile sensibile se simt mult mai bine cand nu sunt inundate de produse cosmetice. O pulverizare cu apa termala (se gaseste si la noi) e un tratament simplu si eficace. In timp, pielea sensibila isi poate schimba compozitia, devenind... ten normal. Nu exista reguli in aceasta privinta, dar e bine sa observati din vreme daca apar schimbari. Odata cu ele, trebuie schimbate si produsele de ingrijire.



Clubul dietelor de slabit

Reteta cu miere

Se slabesc 4 kg in 9 zile

Sunt o cititoare fidela a revistei dvs. si as dori sa ma alatur si eu "Clubului dietelor de slabit", trimitandu-va o reteta cu ajutorul careia, in noua zile, veti slabi 4 kg, garantat.
Astfel, timp de noua zile, trebuie sa aveti trei mese regulate pe zi: micul dejun, pranzul, cina. Intre mese nu mai trebuie sa mancati nimic, dar puteti bea apa minerala sau ceaiuri, de preferat cele diuretice.
O data sau de doua ori pe zi trebuie sa inlocuiti una dintre mese cu o lingura sau doua de miere, astfel: in prima zi se va inlocui micul dejun; a doua zi: pranzul; a treia zi: cina; a patra zi: micul dejun si cina; a cincea zi: pranzul si cina; a sasea zi: micul dejun si cina; a saptea zi: micul dejun; a opta zi: pranzul, si a noua zi: cina.
In timpul acestei retete de slabit, puteti manca orice fel de fructe, legume, ba chiar si paine, atata timp cat acest lucru se va face la mesele care nu trebuie inlocuite cu miere. Bafta!

Ionela - Bucuresti