Alegerile din America si razboaiele culturale

Dan Pavel
Alegerile prezidentiale din SUA au aratat profunzimea diviziunilor ideologice si culturale ale lumii actuale. Castigarea alegerilor din SUA de catre presedintele George Bush a provocat reactia ostila a cercurilor de stanga din lume, in special a socialistilor europeni si a jurnalistilor cu vederi multiculturaliste.

Hotararea americanilor de a continua lupta impotriva terorismului international are loc pe fondul molesirii europene. Tocmai acum s-a petrecut in Olanda un oribil asasinat, pus la cale de fundamentalistii islamici de acolo, care au legaturi stranse cu Osama bin Laden si reteaua terorista Al Quaida. Victima asasinatului a fost regizorul olandez Theo Van Gogh (descendent al familiei celebrului pictor Vincent Van Gogh). Olanda este considerata cea mai toleranta tara. Toleranta olandezilor (ca si a francezilor, germanilor, britanicilor etc.) a permis ca milioane de islamisti sa emigreze intr-o regiune a lumii in care beneficiaza de conditii de viata pe care nu le intalnesc in tarile de origine. Islamicii nu au probleme cu libertatea credintei, ei prospera in Europa Occidentala, fac afaceri, muncesc, isi fac case, isi cumpara masini si tot ce doresc, publica ziare si deschid posturi de radio si televiziune, se bucura de toate avantajele capitalismului si democratiei liberale occidentale. Cu toate acestea, o parte importanta a islamicilor uraste profund crestinatatea (occidentala sau orientala), democratia occidentala si capitalismul. Ei beneficiaza de avantajele libertatii de credinta religioasa si de expresie, dar lupta impotriva societatii si a ordinii constitutionale care permit libertatile individuale. De aici i s-a tras si regizorului olandez, care a facut un film despre modul in care sunt tratate femeile in Islam. Filmul arata statutul de sclavie detinut de femei in Islam, lipsa lor de drepturi, lipsirea lor de demnitate, iar infatisarea acestor adevaruri si nedreptati i-a atras condamnarea la moarte. Societatea olandeza este in stare de soc. Societatea europeana occidentala, de asemenea. Cu toate acestea, multi europeni tot nu inteleg de ce americanii au preferat sa-l realeaga pe Bush, cel pe care nimic nu-l poate impiedica (cu exceptia unui vot de neincredere din partea electoratului american) sa continue lupta impotriva intolerantilor fundamentalisti islamici. Spre deosebire de europenii pacifisti si socialisti, conservatorii americani au inteles ca in confruntarea cu terorismul islamic nu este posibila nici negocierea, nici compromisul, ci doar logica de tip "care pe care" (in teoria jocurilor, win-win). Figurile importante din fundamentalismul islamic sunt din familii extrem de bogate, nu lupta pentru prosperitatea propriilor societati, ci doar pentru distrugerea "lumii lui Satan", adica a crestinismului, iar in primul rand a celei mai puternice tari crestine, SUA. Dupa 11 septembrie 2001, Bush si consilierii sai politici, militari au inteles realitatea, spre deosebire de europeni, care au fost solidari cu americanii doar vreo trei-patru saptamani. Alegerile din 2 noiembrie 2004 au aratat ca si majoritatea americanilor au inteles acelasi lucru.
Stanga internationalista a lansat o inversunata propaganda anti-Bush. Un exemplu usor de verificat este filmul lui Michael Moore, "Fahrenheit, 11/9", care ruleaza si in Romania. Caracterul mincinos, rauvoitor, distorsionat si pervers al filmului a fost demonstrat de intelectualii onesti (le recomand celor interesati textele ganditorului politic si ziaristului britanic Cristopher Hitchens sau consideratiile unui alt britanic, Andrew Sullivan) sau de catre presa (vezi numarul din prestigioasa revista "Time"). Dar cati mai au azi la noi rabdarea sa citeasca, mai ales pe Internet, si intr-o limba straina? Chiar si cei care au acces la informatie si la comentariul pertinent tot nu pot renunta la vederile lor ideologice si doctrinare, la prejudecatile anticonservatoare si antiamericane. Un exemplu autohton este Adrian Severin, membru al Internationalei Socialiste, indiferent de partidul din care a facut parte (PD, PDSR sau PSD), care considera ca prin realegerea lui Bush ca presedinte al SUA "din punct de vedere cultural (ori ceea ce ne place sa numim modernitate), periferia a invins centrul. Din perspectiva nationalismului american emergent, America profunda - unilateralista si izolationista - a ingenuncheat America cosmopolita, multilaterala si universalista. Din perspectiva europeana, Rocco Buttiglione, comisarul care a pierdut la Bruxelles, a triumfat in SUA". Am indoieli serioase despre expertiza lui Severin cu privire la teoriile modernitatii, intelegerea SUA, a geopoliticii, mai ales dupa ce le-a demonstrat acum cativa ani celor de la "Academia Catavencu" cat de competent este cand se declara ingrijorat ca in Romania concentratia de hidrogen din apa este de doua ori mai mare decat cea de oxigen (H2O). In ciuda meritelor sale din varii domenii, Severin nu se indeparteaza in aceste randuri de linia pe care activistii Pcus si Pcr o invatau la scolile de partid (de tip "Stefan Gheorghiu"). Din fericire, nici chiar colegii de partid ai lui Severin (care altminteri au o intreaga istorie de atitudini anti-SUA si anti-NATO, culminand cu perioada razboiului impotriva dictaturii etnocratice a lui Milosevici) nu au tinut cont in anii din urma, de optiunile ideologice ale acestuia, devenind promotorii unei relatii speciale a Romaniei cu SUA, in particular cu administratia Bush, inclusiv in sustinerea misiunilor din Afganistan si Irak.
Nu intamplator a mentionat Severin cazul Buttiglione, care nominalizat fiind de premierul Berlusconi, urma sa intre in Comisia Europeana, dar a provocat un scandal in cercurile stangiste, dupa ce a declarat ca in calitate de crestin nu i se par tocmai in regula casatoriile dintre homosexuali. Pana la urma, din pricina presiunilor stangii europene, crestinul Buttiglione va fi scos de pe lista. Or, in SUA, presedintele Bush (ca un crestin practicant) s-a declarat impotriva legalizarii casatoriilor dintre homosexuali. Si a fost reales. Dupa ce a facut ravagii in America, ideologia corectitudinii politice ameninta sa distruga valorile Europei crestine, ba chiar a inceput sa fie luata in serios intr-o tara ca Romania. Din punctul de vedere al situarii pe harta mondiala a democratiilor consolidate, tara ai carei presedinti au fost Iliescu si Constantinescu este pe nicaieri. Este o aberatie sa vii cu ideile corectitudinii politice (cum s-a intamplat cu candidatul PNL-PD la presedintia Romaniei, Traian Basescu, cel care este de acord cu legalizarea in Romania a casatoriilor intre homosexuali - unul dintre motivele pentru care va pierde alegerile) intr-o tara care nu se poate inca lauda ca are stat de drept. Culmea este ca, desi alegerile din America vor influenta in anii care vin intreaga lume, ele nu vor avea nici o influenta asupra alegerilor din Romania, unde se bat social-liberalii lui Nastase si Voiculescu cu social-liberalii lui Stolojan (Tariceanu) si Basescu. Ele vor influenta insa Romania dupa alegeri, indiferent de castigatori.