Sa traiti fara cianura!

Ion Longin Popescu
Traian Basescu pare a avea sanse mari de a ajunge presedintele Romaniei. Asemenea lui Popey Marinarul, care lua foc de indata ce infuleca o portie de spanac, d-l Pache Protobasescu se hraneste cu ardei iuti, cu chilli, ca un veritabil Speedy Gonzales.

Din pacate, un amanunt deloc neglijabil arunca o umbra de indoiala asupra capacitatii sale de a-si alege locotenentii si de a lua decizii benefice Aliantei Da: pozitia sa in favoarea proiectului Rosia Montana. Precum asiaticii care locuiesc in custi de sticla pline cu scorpioni sau vipere, Traian Basescu parca ar vrea si el sa intre in Cartea Recordurilor, acceptand sa bea impreuna cu directorul Gabriel Dumitrascu o ceasca de cafea cu cianura, preparata de compania Gold Corporation. Sfidandu-i pe specialistii din Ase si Academia Romana, ignorandu-si colegii de la Pnl, reducandu-l la tacere pe omul nr.1 din Pd, Emil Boc, d-l Basescu a batut o vreme campii cu gratie atunci cand vorbea de "marile beneficii" pentru tara, pe care le-ar aduce mineritul la Rosia Montana.
Dandu-si in cele din urma seama ca pozitia sa curioasa ar putea fi taxata drastic la urne, ceea ce ar antrena o pierdere pentru intreaga Alianta, recent el si-a nuantat declaratiile, fara insa a se dezice cu totul de cele spuse pana acum. A afirmat intr-un interviu ca este gata sa sustina orice proiect alternativ mineritului. Este limpede ca sfetnicul sau de taina in aceasta chestiune, Radu Berceanu (care in mod inexplicabil nu figureaza pe lista societatii civile intocmita de Coalitia pentru un Parlament Curat), i-a sugerat aceasta solutie de compromis. Numitul Berceanu stie prea bine ca Frank Timis a avut grija, si cu concursul sau de fost ministru al industriilor, sa excluda din start, prin planul de urbanism general, orice sansa de dezvoltare a unor proiecte alternative in zona. Practic, d-l Basescu se preface ca nu stie ca zona a fost deja "rezervata", prin contributia lui Radu Berceanu, a lui Razvan Theodorescu si a lui Dan Ioan Popescu, exclusiv exploatarii miniere.
D-l Basescu se bate in declaratii cu d-l Adrian Nastase, dar nu observa ca pierde puncte importante, acordandu-i primului-ministru un avantaj pe care nu-l merita, deoarece, dupa cum se stie, dincolo de vorbe frumoase, electorale, d-l Nastase n-a miscat un deget pentru a rezolva situatia din Apuseni. Astfel, speranta romanilor in schimbare ar putea fi subminata de chiar liderul schimbarii. Oamenii cinstiti din aceasta tara ar dori sa scape si de baronii locali, si de privatizarile fara licitatie, si de subjugarea statului de catre un partid politic atotputernic. Ar dori sa vada o conducere de tip european, cu coruptie mai putina si responsabilitate mai multa. Aliniindu-se unor interese straine, si de Alianta pe care o conduce, dar si de Romania, oare nu face d-l Basescu, fara sa vrea, jocul Psd? De ce n-ar adauga inspiratului slogan de pe panourile publicitare, "Sa traiti bine!", unul legat direct de Rosia Montana, cum ar fi: "Sa traiti fara cianura!"? D-l Traian Basescu ar trebui sa ia nota ca aceste zile sunt de-a dreptul istorice pentru cei care se opun exploatarilor miniere de pretutindeni: cea mai mare companie aurifera din lume, "Newmont" (partener de ultima ora al lui Gold Corporation la Rosia Montana), s-a retras (!) din proiectul minier din Yanacocha, Peru. In urma refuzului localnicilor de a accepta mina de aur din masivul Quilish, americanii atotputernici s-au recunoscut infranti. Spune Doug Hock, purtatorul de cuvant al "Newmont": "Am facut un pas inapoi si am analizat situatia, realizand ca nu am inteles adevarata profunzime a ingrijorarilor localnicilor din aceasta comunitate". Domnule Basescu, victoria societatii civile de la Yanacocha este un studiu de caz care evidentiaza ca oamenii conteaza. Cand veti intelege acest lucru, mai ales ca presedinte, veti fi obligat sa tineti seama si de opozitia localnicilor de la Rosia Montana, pe care i-ati ignorat cu consecventa, ascultand numai de glasul otravit al sfetnicilor care numai binele nu vi-l doresc. Nu ne-ar mira ca, pana sa iesiti dvs. din transa asta cu aurul care aduce "bunastare" in tara Motilor, chiar Newmont sa ajunga la concluzia ca si la Rosia Montana ar trebui facut pasul inapoi, deoarece ingrijorarea majoritatii localnicilor este la fel de "profunda" ca si la Yanacocha.