O ecuatie grea: femeile si hormonii

Ilie Tudor
Daca in clipa cand va intalniti cu alesul inimii dvs., preaplinul de fericire va opreste inima-n loc si va inmoaie genunchii, ori daca explodati de indignare din pricina unui cuvant nedrept care v-a fost adresat de un sef, un lucru e sigur: nici unul, nici celalalt nu e de vina pentru faptul ca sentimentele va dau atat de tare in clocot. Cei ce va imping intr-un asemenea haos emotional sunt propriii dvs. hormoni. Prezenti cu duiumul pe traseul vaselor sanguine, va poarta permanent incotro vor ei. In tot ce faceti si ganditi, in tot ce va determina personalitatea, particularitatile fizice si spirituale, hormonii detin un rol esential. Ei hotarasc daca va place sa faceti dragoste sau va ies cosuri pe fata, daca debordati de energie sau suferiti de stres, daca invatati usor, dormiti bine, cantariti cateva kilograme in plus, daca va place cum arata parul dvs., daca faceti copii ori suferiti de celulita, daca aveti moralul ridicat si va pastrati tineretea, chiar si la o varsta mai inaintata. Toate astea sunt doar cateva argumente pentru care merita sa vorbim despre hormoni.

Clinica din padure

In California (S.U.A.) exista o clinica pe care nu o veti gasi niciodata mentionata in materiale publicitare. De ce? Pentru ca acest asezamant condus de doctorul Bernard Kinsey nu are nevoie de reclama, locurile la tratament fiind ocupate pe un an inainte, si pentru ca in aceasta institutie de sanatate cuvantul de ordine este discretia. Cu ce se ocupa clinica doctorului Kinsey? Cu tratamentele de echilibrare hormonala destinate femeilor. Sotiile oamenilor bogati si influenti, femeile cu o cariera de succes, vedetele obosite care au nevoie de o refacere rapida isi gasesc in acest asezamant, situat nu departe de Los Angeles, rezolvarea. Tratamentele, desi se bazeaza pe ultimele descoperiri in materie de endocrinologie, nu se fac cu medicamente chimice de ultima generatie, ci sunt surprinzator de apropiate de cele naturiste. De la hrana - bazata aproape exclusiv pe fructe si legume cat mai putin preparate - pana la orele petrecute in superbul parc care inconjoara stabilimentul, totul este orchestrat in asa fel incat echilibrarea hormonala sa se faca rapid, firesc si, mai ales, fara efecte adverse. Succesul acestui tip de tratamente combinate este exceptional. Aici se trateaza probleme din cele mai diverse, de la menopauza prematura si disfunctiile menstruale, la tulburarile de comportament sau problemele legate de viata intima. Dr. Kinsey afirma ca ceea ce face el este de fapt medicina viitorului: "Activitatea hormonala este la confluenta dintre psihic, sistemul nervos si trup. Cine va sti cu adevarat sa controleze in viitor hormonii va sti de fapt sa controleze orice boala si orice proces din organism". Cu ajutorul tratamentelor sale de echilibrare hormonala, dr. Kinsey obtine de pe acum adevarate performante in domeniul infrumusetarii, al redarii tineretii biologice, al maririi tonusului psihic, si chiar in domeniul atat de delicat al imbunatatirii vietii de cuplu. Cum se poate ajunge la aceste rezultate vom vedea in continuare, dar inainte de aceasta, vom afla mai multe despre felul in care acesti enigmatici hormoni influenteaza viata in complexitatea ei.

Echilibrul hormonal

Cercetarile facute in ultimele doua decenii, privind influenta hormonilor asupra vietii organice si emotionale a femeii, au dus la rezultate deopotriva uimitoare si... frustrante. Nu doar sanatatea, ci si forma corporala, dinamica fizica, starile sufletesti sau chiar modul de gandire sunt decisiv influentate de catre hormoni. Iata cateva mostre in acest sens: in foarte mare masura, forma specific feminina, cu talia ingusta si bazinul larg, cu sanii plini si cu pielea catifelata, este determinata de prezenta in mari cantitati a hormonului estrogen, supranumit si "hormonul frumusetii". Si tot acest hormon este cel care determina comportamentul feminin si senzual, in timp ce progesteronul actioneaza in sens contrar, fiind moderatorul dorintelor si cel care ocroteste organismul de o sumedenie de boli ginecologice. Apoi, mai exista hormonul tandretii (oxitocina), care determina un comportament plin de sensibilitate si afectivitate. Nu trebuie sa uitam in aceasta enumerare si testosteronul, hormonul masculinitatii, care este secretat si de femeie si care determina comportamentele impetuoase si pline de initiativa, dar si o forma atletica a corpului si o forta fizica mai mare. Iata, asadar, numai din aceasta foarte sumara enumerare, nu mai putin de patru hormoni, care, secretati in cantitati echilibrate, aduc fiecare o paleta intreaga de trairi emotionale, determina o forma armonioasa a corpului, alcatuiesc acel misterios tot numit "feminitate", care apare din primii ani de viata si se poate mentine pana la varstele cele mai inaintate. Secretia, in proportii echilibrate, a acestor hormoni, indiferent de varsta, inseamna o sanatate "de fier", o forma fizica si psihica de invidiat si, nu in ultimul rand, o stare daca nu de fericire, macar apropiata. Problema este ca acest echilibru hormonal este amenintat de o multime de factori, care adesea sunt prea putin cunoscuti de catre cele care ar trebui sa-i cunoasca, de unde si noianul de probleme cu care se confrunta tot mai multe dintre femeile zilelor noastre.

Dezechilibrul hormonal

In ultimele decenii, cercetatorii au remarcat la tot mai multe femei concentratii de hormoni masculini (testosteron) mult mai ridicate decat normalul. Consecinta: aparitia hirsutismului (firele de par inestetice), disparitia la multe femei a formelor specific feminine (moda manechinelor plate si uscative este o consecinta a acestui fenomen), cresterea apetitului alimentar si chiar a inclinatiei spre viciu si violenta. Apoi, incapacitatea de a gestiona stresul psihic, la care sunt supuse tot mai mult femeile zilelor noastre, a dus la anomalii si in secretia altor hormoni, intre care cel mai important este estrogenul. Consecinta: aparitia menopauzei premature, a osteoporozei, tulburarile de ciclu menstrual, retentia de apa in tesuturi, proliferarea celulitei, ingrasarea necontrolata. De fapt, coplesitoarea majoritate a problemelor de estetica a corpului, de sanatate ori emotionale din viata unei femei au la baza si sunt mentinute de un dezechilibru hormonal. Vestea buna este, insa, ca pe de alta parte, o reechilibrare hormonala va duce la stoparea rapida sau chiar la eliminarea acestor probleme. Merita sa stim mai multe despre acest subiect, nu-i asa? Insa, inainte de a vedea care sunt modalitatile concrete pentru a atinge acest deziderat al echilibrarii hormonale, sa mai vedem care sunt grupele de risc pentru aceste probleme endocrine.

La cine apar dezechilibrele hormonale?

Exista anumite categorii de femei care sunt mult mai predispuse decat altele la dezordini endocrine si care trebuie sa faca un efort suplimentar pentru a contrabalansa aceasta tendinta. La loc de frunte se afla femeile care obisnuiesc sa recurga la medicamente, cum ar fi anticonceptionalele, antibioticele puternice (luate si atunci cand nu este cazul), pilulele minune pentru slabit, antiinflamatoarele din familia cortizonului, anabolizantele, hormonii de sinteza pentru infrumusetare (pentru cresterea sanilor, prevenirea formarii ridurilor etc.). Apoi, foarte expuse sunt femeile sedentare si cele care fumeaza, consuma regulat (chiar daca nu in cantitati mari) alcool sau cafea. O grupa de risc cu o reprezentare consistenta la nivelul tarii noastre este cea a femeilor supraactive, care indeplinesc de fapt functia de cap al familiei, sustinand financiar casa, rezolvand practic toate problemele gospodaresti si ingrijindu-se de copii. Daca sedentarismul, alaturi de excesele alimentare, genereaza o supraproductie de hormoni feminini (avand ca rezultat ingrasarea, labilitatea emotionala, starile de depresie), supraactivitatea duce la supraproductie de hormoni masculini (avand ca rezultat asprirea caracterului si a trasaturilor, estomparea formelor feminine ale corpului, adoptarea unui comportament dur si pragmatic). Acelasi rezultat apare la femeile obligate sa faca fata unui stres psihic continuu la serviciu si, eventual, acasa, care au functii de raspundere, care au trecut sau trec prin drama unui divort. De fapt, pe termen scurt mai ales, echilibrul hormonal este foarte strans legat de gradul de armonie a planului emotional, in timp ce pe termene lungi, o importanta foarte mare o capata si alimentatia, alaturi de stilul de viata. Actionand asupra tuturor acestor factori, se realizeaza si mult dorita echilibrare hormonala, asa cum vom vedea in continuare.

11 sfaturi pentru o echilibrare
hormonala rapida si eficienta


Feriti-va de produsele care afecteaza echilibrul endocrin - ne referim aici in primul rand la aditivii (E-urile) pentru ameliorarea gustului, aromei si a gradului de afanare, la zaharul alb si dulciurile care il contin, la carne (mai ales din crescatorii) si la margarina. Toate perturba pe termen lung raportul dintre estrogen si progesteron, producand in timp ingrasarea, retentia apei in tesuturi, diferite boli ginecologice.

Hraniti-va cu alimente estrogene - acestea sunt telina, mararul, uleiul virgin de masline si de floarea-soarelui, soia, germenii de grau, mierea, maslinele, condimentele ca feniculul, anasonul si chimenul. Aceste alimente prelungesc tineretea biologica, ajuta la pastrarea fermitatii sanilor si la cresterea lor, previn osteoporoza si previn tulburarile de la debutul menopauzei.

Nu! fumatului si consumului de alcool - primul dintre ele inhiba formarea de hormoni feminini, produce hirsutismul (dezvoltarea firelor de par inestetice), imbatraneste si favorizeaza ridarea pielii. Cel de-al doilea, adica alcoolul, chiar consumat in cantitati mici, dar regulat, favorizeaza ingrasarea, marirea cantitatii de tesut adipos, accelereaza procesele de imbatranire.

Consumati vitamina E - pe care o gasim in cantitati mari in catina si in uleiul de catina, in masline si in uleiul de masline, in soia, in nuci si in semintele de floarea-soarelui. Aceasta vitamina este un excelent tonic al glandelor sexuale, prelungind tineretea, prevenind menopauza prematura si infertilitatea.

Evitati antinconceptionalele si pilulele chimice de slabit - si pentru a va da singure seama de ce este necesar acest lucru, cititi de pe prospectul acestor medicamente lista de reactii adverse.

Mancati pe perioada menstrelor, exclusiv vegetarian - nu doar ca acestea vor dura mai putin si vor fi insotite de mai putine crampe si hemoragii, dar veti evita si probleme cum ar fi: retentia de apa, apetitul necontrolat, irascibilitatea, aparitia unor probleme ginecologice, cum ar fi chistul ovarian, nodulii mamari, fibromul etc.

Feriti-va de radiatiile electromagnetice - adica nu dormiti in camere cu aparate electrice in functiune, evitati sa purtati celularul in zona bazinului (in special a ovarelor), nu pierdeti serile in preajma aparent inofensivului televizor. Studii recente arata ca expunerea indelungata la aceste radiatii perturba activitatea hormonala.

Folositi plantele medicinale feminizante - au efecte similare anumitor hormoni (dar fara efecte adverse), favorizand dezvoltarea caracterelor corporale feminine, impiedicand aparitia osteoporozei si a menopauzei premature, prevenind hirsutismul. Plante din aceasta categorie sunt inflorescentele de salcie, semintele de marar, semintele de fenicul si, mai ales, radacina de lemn-dulce, careia i-am acordat un spatiu special in acest articol.

Evitati certurile si limbajul agresiv - un studiu facut de o universitate suedeza arata ca in timpul unei aparent banale dispute pe un ton mai ridicat, in organism are loc o adevarata furtuna hormonala. Nivelul testosteronului (hormonul combativitatii si agresivitatii) creste brusc, pentru ca jumatate de ora mai tarziu sa scada rapid, producand o stare de sfarseala si de depresie nervoasa. Repetarea acestui "tratament" are ca efect asupra femeii nu doar modificari nedorite de comportament, ci si tulburari de dinamica sexuala (intre care frigiditatea este pe primul loc), iar in timp, chiar modificari corporale, in sensul masculinizarii excesive.

Cultivati placerea de a avea grija de dvs. - rezervati-va macar o zi pe saptamana pentru a va ingriji pielea si tenul, pentru a face un minimum de gimnastica de intretinere, pentru va relaxa si infrumuseta prin orice alta metoda. Dincolo de efectul imediat, concret al acestor demersuri, acestea vor contribui la mentinerea unui echilibru psihic care va avea pe termen lung un efect excelent asupra activitatii hormonale.

Beneficiati de efectul terapeutic al atingerilor si mangaierilor - cercetari clinice au aratat ca mangaierile, indiferent daca sunt daruite sau primite, duc la o crestere rapida in corp a nivelului de estrogen si de oxitocina, adica cei doi hormoni ai feminitatii, care induc un comportament tandru si afectuos. Mai mult, aceste atingeri favorizeaza dobandirea si mentinerea unei stari de calm, (re)dobandirea echilibrului sufletesc.



5 exercitii cotidiene impotriva nervozitatii

•  Asezati-va confortabil, inchideti ochii si concentrati-va asupra corpului, in special asupra zonelor tensionate, care va fac probleme. Imaginati-va ca se relaxeaza si ca durerile trec.

• Inspirati incet pe nas, lasand aerul sa patrunda mai intai in abdomen, pana ce se umfla. Cand expirati, dati aerul afara pe gura.

• Incordati-va succesiv degetele de la picioare si muschii gambelor, apoi relaxati-le. Faceti la fel cu toate grupele musculare ale corpului, abdomen, fese, brate, antebrate, piept etc. pana ajungeti la fata.

• Ridicati-va in picioare, respirati de 4-5 ori profund, apoi intindeti-va cat puteti, cu bratele ridicate in sus.

• Coborati bratele foarte incet in jos, apropiind cat mai mult omoplatii.




Un sfat

• Va simtiti iritate, dormiti prost, va supara ciclul? Faceti o cura de magneziu. Acest oligoelement stabilizeaza dispozitia si potoleste accesele de emotivitate.



Ca sa nu va ingrasati inaintea ciclului menstrual

Diminuati...

• consumul de sare, care favorizeaza retentia apei in organism. Eliminati alimentele sarate, precum branza, mezelurile, biscuitii si grisinele.

• zaharurile rapide, care se afla in prajituri, ciocolata, Coca-Cola si alte bauturi acide.


Preferati...

• cerealele complete: fulgii de porumb, ovaz, orez etc., consumati la micul dejun. Se asimileaza cel mai incet.

• legumele verzi: de preferinta fierte. Excesul de cruditati provoaca balonari intestinale.

• fructele: mai ales sub forma de compot.