Retete de pe vremea bunicii

Redactia
Din nou despre par. De data asta, ca sa fie sanatos si stralucitor.

Expus permanent agresiunilor din mediul ambiant - poluare, soare, praf, intemperii -, parul nostru oboseste si se ofileste. Cu toate ca in comert exista o multime de produse specifice, concepute anume ca sa-l intareasca si sa-l fortifice, noi va propunem cateva retete stravechi, care n-au dat gres niciodata.

Remediu fortifiant pe baza de oua si rom

Ingrediente: 2 sau 3 galbenusuri, 2 linguri de rom sau coniac, 1 lingurita de ulei de migdale sau de ricin. Bateti ouale si adaugati pe rand uleiul, apoi romul sau coniacul, amestecand pana ce obtineti o solutie onctuoasa.
Cum procedati: Inmuiati-va parul in apa, zvantati-l cu un prosop, apoi aplicati compozitia. Lasati sa actioneze 10 minute, apoi spalati-va cu apa calduta. Nu folositi apa fierbinte, galbenusurile se vor inchega si le veti scoate greu de pe par. Sfarsiti actiunea printr-un clatit abundent cu apa, in care puneti putin suc de lamaie sau otet. Eventualul miros care ramane pe par dispare repede.

Ingrijire cu maduva de vita

Iata o reteta pastrata intr-un almanah pentru sate, vechi de peste 50 de ani. Ce-i drept, pe vremea aceea nu existau vaci nebune!
Ingrediente: 40 g ceara alba, 60 g maduva de vita, 60 g ulei de masline parfumat cu esenta de cimbru (facultativ).
Cum procedati: Puneti sa se topeasca toate ingredientele intr-un vas smaltuit. Aplicati compozitia pe par si lasati-o toata noaptea, legandu-va la cap cu o punga de plastic, si peste ea cu o basma.

Crema cu miere si oua

Parul dvs. are nevoie de o infuzie de prospetime? Aplicati pe suvitele uscate un amestec compus dintr-o lingurita de miere si un galbenus de ou. Masati-l in par, lasati-l sa actioneze cel putin 10 minute, acoperindu-va capul cu un prosop incalzit. Spalati-va apoi parul, ca de obicei.

Un clasic in viata: otetul

Ati mai auzit aceasta recomandare, ca otetul este un "miracol" pentru sanatatea si stralucirea parului. O reluam pentru ca este de mare folos. Pentru a conferi parului dvs. stralucire, suplete si forta, adaugati totdeauna o lingurita de otet, in ultima apa de clatit. Reteta e asa de sigura, incat a aparut pe piata "otetul de stralucire", compus din otet de cidru si rozmarin.

Ca sa reziste coafura

Natura mai firava a parului impune uneori folosirea gelului si a spray-ului pentru coafat si fixat. Bunicile noastre isi umezeau parul cu bere indoita cu apa, inainte de a-l pune pe bigudiuri. Rezistenta asigurata!
O alta solutie consta in a dizolva o bucata de zahar intr-un bol cu apa si in ungerea parului, inainte de a fi pus pe bigudiuri, cu acest lichid. Parul va fi putin lipicios, dar nu mai mult decat este atunci cand e imbalsamat cu fixative puternice. Important este sa nu aplicati procedeul acesta vara. Riscati ca zaharul sa se topeasca si sa atrageti roiuri de albine sau muste deasupra capului.