Copiii apara natura: prima cruciada s-a incheiat

Bogdana Tihon Buliga
Ideea de a antrena elevii in curatarea Parcurilor Nationale s-a soldat cu rezultate de exceptie!

In numarul 626 al revistei "Formula As" va informam despre initiativa cu totul deosebita a unei asociatii cu profil ecologic, care s-a gandit sa antreneze copiii prin activitati inventive, in actiunea de curatire a Parcurilor Nationale. Acum, frumoasa poveste pusa la cale de Ecosophia si partenerii ei (Regia Nationala a Padurilor, Rebu, Carpatcement, Tvr 2 si "Formula As") a ajuns la final. In calitate de participanti la acest proiect ecologic plin de bune urmari, revista noastra a solicitat opinia unuia dintre fondatorii proiectului, d-na Anca Oprea, directoarea Gradinii Zoologice din Bucuresti.

"A fost extraordinar!"

"Va spun sincer, am pornit in acest proiect cu tot sufletul, plini de energie si pofta de a face un lucru frumos, dar parca nu ne asteptam la asa o minune. Informarea si organizarea s-au facut printr-o extraordinar de buna colaborare cu directiile silvice. Stiam ca silvicultorii sunt oameni extraordinari, pasionati de meseria lor, dar parca nu-i credeam atat de saritori si de inimosi. Sa-i vedeti, barbati impunatori, solizi, cum ne asteptau, chiar daca ajungeam in miez de noapte, ascultau despre ce era vorba si le scaparau ochii mai ceva decat copiilor, parca ar fi intrat si ei in joc. La fel de surprinzatoare au fost numarul mare al copiilor participanti, felul in care s-au comportat, entuziasmul, inteligenta lor, totul a fost la superlativ. Incercati numai sa va imaginati un bobocel din clasa I, alergand imbujorat, cu un sac mai mare decat el in spate, razand incantat ca a ajutat, ca a facut curat!... Joaca este intr-adevar liantul, poate motivul principal pentru care copiii sunt atat de entuziasti in ceea ce fac, dar sunt sigura ca ei inteleg dincolo de joaca si ca vor aplica mai departe lucrurile pe care le invata la evenimente de acest gen. Stiti cat de tandri erau cu florile, in timp ce adunau sticlele de plastic dintre ele?! Se intreceau sa le vada, dar nici unul nu le rupea. Am mai constatat un lucru foarte imbucurator: este clar ca si in scoli a inceput sa se inteleaga importanta educatiei ecologice. La fiecare etapa, a fost cel putin o echipa care era foarte temeinic pregatita, copiii aveau cunostinte serioase de mediu, ne aduceau materiale informative de la cercurile de ecologie pe care le organizau in scolile lor. Iar daca dedicatia si implicarea emotionala deosebita sunt oarecum normale la copii, entuziasmul profesorilor m-a surprins si m-a incantat deopotriva. Nici acum nu mai contenesc cu telefoanele, ne intreaba cand mai organizam ceva, sa nu cumva sa uitam sa-i invitam. Ce mai, a fost extraordinar!
Urmatorul eveniment organizat de noi? Va fi in preajma Craciunului, nu pot da multe amanunte, pentru ca am vrea sa fie o surpriza. Bineinteles insa ca va fi legat de copii si de Mos Craciun. Cu siguranta, vom relua vara urmatoare proiectul "Impreuna pentru natura", poate ii vom mai modifica continutul, pentru diversitate, dar el va exista. Impactul a fost neasteptat chiar si pentru noi, deci se poate, se poate chiar si mai bine."

D-na Mireta Condescu, invatatoare,
conducatoarea grupului de copii din
Calimanesti-Cozia, castigatorii concursului


"Am fost siguri de victorie"

"Eu am considerat intotdeauna ca rolul unui dascal nu este numai acela de a parcurge materia, de a urmari o programa scolara. El trebuie sa aiba o contributie foarte mare la educatia copiilor, iar respectul pentru natura e parte a acestei educatii. Copiii trebuie sa-si dea seama ca au si ei rolul lor in pastrarea unei planete sanatoase, trebuie sa inteleaga ca ingrijirea naturii incepe cu muscata din fereastra, cu gargarita de pe firul de iarba, chiar cu igiena propriului corp. Notiunea de "daunator" este inventata de om si tot omul trebuie sa o elimine din viata lui. Impreuna cu colega mea, Amalia Cheran, ma ocup de multa vreme de un cerc de ecologie. Avem un trecut ecologic bogat, am iesit de multe ori la curatenie in Parcul National Cozia, am ingrijit monumentele istorice, am ajutat la adunarea sticlelor, hartiilor, fierului vechi si multe alte activitati. Sunt copii energici, inimosi, care iubesc natura, copii care au puterea de a-i convinge si pe altii de importanta ecologiei. Cei mai mici sunt si cei mai implicati afectiv, ei iau totul cat se poate de serios. Daca cei mari se mai jeneaza sa-si dojeneasca prietenii cand ii vad ca arunca o hartie pe jos, cei mici nu ezita nici o clipa.
Trebuie sa va spun ca echipei noastre i-a fost foarte usor sa castige, am fost mai tot timpul siguri de victo-rie, tocmai pentru ca probele de concurs au semanat cu activitatile noastre ecologice obisnuite. Ne laudam cu copiii nostri, i-am felicitat in careul scolii, la statia de radioficare a orasului, in presa locala. Ei isi merita cu prisosinta laudele si asteapta cu nerabdare alte provocari."

D-l Ion Dumitru, director general
al Regiei Nationale a Padurilor,
partener al evenimentului


"E foarte important ca astfel de activitati
sa se faca in primul rand cu copii"


"Noi am primit cu mare entuziasm propunerea Asociatiei "Ecosophia" de a sponsoriza acest proiect, mai ales ca protectia mediului este o activitate prioritara a Regiei. Acum, Parcurile Nationale sunt sub autoritatea noastra, iar alegerea de a organiza aceste concursuri in Parcuri si Rezervatii ne-a onorat. Iar ecourile au fost extraordinare. Fiecare etapa a fost monitorizata de Directia Silvica din locul de desfasurare. Regia Nationala a Padurilor a pus la dispozitie anumite mijloace logistice, insa organizatorii si televiziunea au dinamizat, de fapt, intregul concurs. Ideea lor a fost extraordinara, pentru ca este foarte important ca astfel de activitati sa se faca in primul rand cu copii. Am convingerea ca tot ceea ce invata ei acum, obiceiurile pe care si le insusesc la aceasta varsta, vor avea repercusiuni asupra intregii lor vieti. Daca ei vor avea de mici o atitudine pozitiva fata de natura, daca vor dori si vor intelege nevoia extraordinara pentru o natura curata, un aer respirabil, atunci vor actiona toata viata in acest spirit si, la randul lor, ii vor invata si pe altii sa procedeze la fel. Se stie foarte bine ca cea mai buna "investitie" sunt copiii, de aceea noi vom continua sa sprijinim astfel de actiuni. Chiar vrem sa incepem un proiect asemanator cu acesta, dar in care sa implicam deopotriva copii si parinti, si asa, incet, incet, intreaga populatie va intelege de ce este absolut obligatoriu sa respectam natura."
Iata castigatorii: locul Iii - "Acvila Regala", Scoala generala Salasu de Sus, jud. Hunedoara; locul Ii - "Ursul Brun", Scoala "Ion Cioranescu", Moroieni, jud. Dambovita; locul I - "Prietenii Naturii", Scoala Calimanesti, Cozia, jud. Valcea.


Opinii... "verzi"

Cu cine votam pentru un mediu curat?

Soarta mediului, in programele electorale
ale partidelor: promisiuni-garla,
activitate debila, perspective zero

La Muzeul "Antipa" din Bucuresti a avut loc recent o dezbatere publica pe o chestiune acuta, ce ne priveste pe toti, indiferent de simpatii politice: "Cu cine votam pentru un mediu curat?". La provocarea lansata de fundatia "Terra Mileniul Iii" s-au incumetat sa raspunda doar cinci formatiuni politice din cele 13 vizate: Partidul Ecologist Roman, Alianta D.A. (Pnl+Pd), Pntcd, Prm si Uniunea pentru Reconstructia Romaniei. Desi confirmasera participarea, Uniunea Psd+Pur si Partidul Noua Generatie nu au izbutit sa razbeasca pana la adresa cu pricina... Este de presupus ca dificultatea nu consta in prezentarea componentei de mediu a programelor electorale (spatiu tocmai bun pentru generalitati entuziaste si declaratii de bune intentii), ci in faptul ca organizatorii solicitasera ca partidele invitate sa-si precizeze pozitia fata de patru probleme concrete: exploatatia aurifera Rosia Montana, complexul nuclear Cernavoda, autostrada Bechtel si canalul Bistroe. Teme grele, la care, daca nu poti raspunde, mai bine absentezi... Dar chiar si majoritatea celor prezenti au preferat sa expedieze subiectele delicate. Spre exemplu, reprezentantul Pntcd (d-l prof. Gh. Baran) a repetat aceeasi sintagma lipsita de echivoc, in cazul autostrazii Bechtel si a reactorului 2 de la Cernavoda: "Nici nu se pune problema sa nu se faca". Faptul ca marea majoritate a tarilor dezvoltate incearca sa se descotoroseasca de problematica zestre nucleara dobandita in ultima jumatate de secol 20 nu pare sa ii puna pe ganduri pe lobby-istii energiei atomice de la noi. Eludand aceleasi criterii de eficienta, care demonstreaza ca in Romania se produce energie cu consumuri de patru ori mai mari decat in tarile Ue, reprezentantul Aliantei D.A. (d-l Ion Sandu) afirma ca reactorul 2 de la Cernavoda este "o necesitate extraordinara". Pozitie la care, tacit, au consimtit si reprezentantii Urr (d-l Liviu Floarea) si Per (d-l Octavian Ciobota).
In cazul Rosia Montana, parerile au fost mai nuantate. Opozitie fatisa fata de proiect au avut Per ("Ne-am dus pe jos, ne-au luat jandarmii, n-am facut insa nimic, pentru ca noi suntem partid neparlamentar. Ati citit in vreun ziar ca Per s-a dus si a demonstrat? Nimeni nu stie nimic. Cand e vorba sa nu se stie, atunci nu se stie!") si Prm, care a introdus in 2002 o motiune simpla in Parlamentul Romaniei, respinsa "din dezinteresul colegilor de la alte partide" (d-na Constanta Po-pa). Pntcd este impotriva, acest partid preferand solutia "concesionarii catre o firma mare de turism, care sa faca hoteluri, restaurante etc. si sa prezerveze siturile arheologice". Alianta D.A. are o atitudine rezervata ("Nu discutam Rosia Montana in absenta studiului de impact"), in timp ce doar Urr pare sa nu vada impedimente majore ("Daca "Rosia Montana Gold Corporation" isi asuma responsabilitatea, nu e nici o problema").
In privinta canalului Bistroe, a existat insa unanimitate, singura diferenta fiind de tonalitate: sumbra ("Este un dezastru" - Alianta D.A.), belicoasa ("Am cerut sanctiuni internationale impotriva Ucrainei, care a dat dovada de un comportament politic aberant" - Prm) si resemnata ("Jocurile sunt facute" - Pntcd). Atitudinea transanta, de bloc, are si o explicatie mai terestra, caci in vizor este un actor strain de jocurile interne, iar eventualele comisioane de contract nu pot starni pofte mioritice.
In rest, intentiile partidelor in materie de mediu sunt... zero. S-a vorbit de impaduriri, de protectia malurilor, de fondul cinegetic, de acquis-ul comunitar, de monitorizarea poluarii, de statii de epurare, de edu-catia in scoli s.a.m.d.
Pentru a transa decisiv disputa, intre viziunea politicianista si cea a organizatiilor nonguvernamentale asupra problematicilor de mediu, a luat cuvantul d-l Ioan Oltean, fost ministru al mediului si actual presedinte al comisiei de mediu din Camera Deputatilor, care a inceput prin a defini atitudinea acestor organizatii ca "idealista", in contrast cu "reprezentantii formatiunilor politice, care gandesc o politica de mediu tinand cont de realitati absolut incontestabile". A evocat apoi greaua mostenire de dinainte de 1989, nivelul scazut de educatie ecologica si putinatatea resurselor financiare actuale. Uitand insa repede premisele de la care a plecat, Domnia sa si-a ingaduit un exercitiu de sinceritate: "In Romania, problematica de mediu nu a fost niciodata privita cu seriozitate, nici de catre guvern, si nici de catre societatea civila.(...) Nu am avut preocupari din partea guvernelor pentru rezolvarea problematicii de mediu". Altfel, Ong-urile pot fi un partener interesant de discutii ("Din 1997 am propus dialog permanent intre autoritati si societatea civila, informatia de mediu este informatie de interes public, nu e secreta, si ea nu poate sa nu fie cunoscuta de societatea civila") dar, finalmente, trebuie sa-si cunoasca lungul nasului. Asa ca...
...nu i-a ramas Laviniei Andrei (presedinta Fundatiei "Terra Mileniul Iii") decat sa traga o concluzie trista, dar adevarata: "Eu plec de la intalnirea aceasta cu sentimentul ca nu prea avem la ce sa ne asteptam. Mediul va fi intotdeauna ultimul pe lista, desi tot vorbim despre dezvoltare durabila, de integrarea politicilor de mediu in toate sectoarele economiei, ca doar asa ne cere si Uniunea Europeana, nu?".
Poate ca locul desfasurarii dezbaterii - Muzeul Antipa, un muzeu bogat in insecte si animale impaiate - i-a predispus pe politicieni sa priveasca mediul natural ca pe o specie rara, dar pe cale de disparitie. Si cand te gandesti ca primul punct aflat pe lista negocierilor de aderare europeana e mediul...
Cristian Grecu