Dubla sarbatoare la Teatrul "Nottara"

Silvia Kerim
La drept vorbind, nici nu stiu cu care sa incep.

Si totusi - sa incep cu premiera, una mult asteptata, fiind vorba despre o piesa care a facut valuri in lumea teatrala romaneasca inca din clipa primei reprezentatii de prin anii 40-41. Este vorba despre Capul de ratoi, scrisa de George Ciprian - pe numele sau adevarat Gheorghe Constantinescu (1883-1968). Actor ca formatie, provenit dintr-o familie de oameni sarmani, coleg de scoala cu marele actor Gh. Storin si cu acel genial, unic in felul lui, scriitor Urmuz, el a starnit rumoare inca de la premiera primei sale piese - Omul cu martoaga, care face o cariera remarcabila, fiind jucata, decenii de-a randul, in mai multe teatre ale tarii.
Cat priveste Capul de ratoi, piesa este o vivisectie sociala, efectuata de un autor inzestrat cu un brici necrutator, cu care diseca tarele societatii burgheze, atat de evidente si azi, in vremea binecunoscutei noastre tranzitii. Prin anii 60, piesa a cunoscut o punere in scena de-a dreptul antologica. Ea s-a jucat in vremea cand la directia Teatrului de Comedie se afla Radu Beligan, marele actor care a figurat in fruntea distributiei, "secondat" fiind de "viitorimea" de aur a teatrului romanesc: Mircea Albulescu, Dinica, Moraru, Vasilica Tastaman.
Cu un astfel de precedent, cu atat mai curajos ne apare demersul Teatrului "Nottara", respectiv al tanarului si foarte talentatului regizor Razvan Dinca, care, ajutat de o distributie excelenta - Emil Hossu, George Alexandru, Cristian Sofron, Ion Haiduc, Valeriu Preda, Victoria Cocias, Petrica Popa, Lucian Ghimisi, Sorin Cocis, Gabriel Rauta -, ca si de un decor ingenios (Lia Dogaru) si de o muzica evocatoare (George Marcu), a izbutit sa realizeze cu claritate mesajul - atat de contemporan - al piesei: fuga de realitate este imposibila intr-o societate bazata pe minciuna si ipocrizie. Iluziile devin dogma si se razbuna. Naivii sunt invinsi de o societate politicianista. Asadar, o adevarata sarbatoare a spiritului acest spectacol!
O sarbatoare in sarbatoare s-a dovedit a fi si aniversarea a 50 de ani de teatru, petrecuti pe mereu aceeasi scena a Teatrului "Nottara", de catre minunatul actor Petrica Popa. Fiu al unui profesor de limba si literatura romana, Petrica Popa a nutrit de mic o pasiune devoratoare pentru teatru. De aceea, s-a inscris si a absolvit Institutul de Arta din Timisoara. A fost descoperit - la timp! - de marele regizor Ion Sahighian, mentor al mai multor generatii de actori de prima marime. Asa a ajuns Petrica Popa la Teatrul Armatei - coleg cu George Vraca -, teatru care se va numi mai apoi... "Nottara". Joaca tot felul de roluri in care straluceste bogatul sau talent. Face film si televiziune. Are parte de multe premii si de aplauzele publicului de toate varstele. In seara premierei cu Capul de ratoi - preludiul l-a constituit, asadar, sarbatorirea lui Petrica Popa - cel care a implinit de curand si 75 de ani de rodnica viata. La multi ani, iubite maestre! Primiti urarile noastre de sanatate, sa aveti parte de multe bucurii si de multe roluri, cu toata dragostea,