Gheorghe Ciuhandu

Ion Longin Popescu
Gheorghe Ciuhandu - Primarul Timisoarei, candidatul PNTCD la functia de presedinte al Romaniei.

"Azi in Timisoara, maine-n toata tara!"

O noutate in politica romaneasca: primari care candideaza la functia suprema in stat! Din lipsa de personalitati credibile, partidele apeleaza la solutii extreme, mizand pe capitalul de imagine al unor "fruntasi" ai urbelor romanesti. E drept, fenomenul a cuprins doar partidele de opozitie si a devenit una din tintele de atac ale partidului de guvernamant. Psd ataca, dar suntem siguri ca ar proceda la fel daca ar avea primari de talia unui Basescu sau Ciuhandu.
Opozitia intra, asadar, in lupta cu cele mai valoroase rezerve si pare a avea destui sorti de izbanda. Daca Traian Basescu sare din mers pe caii Aliantei, deja aflati in galop, Gheorghe Ciuhandu abia si-a pus saua: cu gesturi meticuloase si chibzuite, ca un veritabil banatean. Ajuns tarziu in fruntea Pntcd, intr-un moment in care partidul arata ca o gramada de cioburi, timisoreanul este cel dintai lider care, prin domiciliul si functia lui ex-centrica, muta decizia politica de la Bucuresti in provincie, din fieful politicianismului balcanic si gregar, in miezul cel mai european al Romaniei de ieri si de azi. De altfel, din punct de vedere spiritual si moral, Timisoara apartine "provinciei" doar in masura in care Bucurestiul este capitala coruptiei, a neocomunismului si a neosecurismului cu staif, a venalitatii si inculturii imbogatitilor de revolutie, a institutiilor care au patronat sistematic jaful la drumul mare, de-a lungul si de-a latul tarii. Insa cand vine vorba de morala, de lupta impotriva coruptiei, de reforma accelerata, de protejare a patrimoniului economic, cultural si istoric, de ocrotire a spiritului european in viata de zi cu zi, atunci Timisoara este fara indoiala adevarata capitala a Romaniei. A acelei Romanii existente doar in visele ultimilor 15 ani din viata noastra.
Intamplator sau nu, Gheorghe Ciuhandu, revolutionar coborat direct din celebrul balcon al Operei timisorene, unde, la 20 decembrie 1989, s-a strigat pentru prima data "jos comunismul", intra in lupta politica avand puternicul atu al credibilitatii. Doctor in inginerie seismica, conferentiar (in limba germana) la Politehnica, vorbitor fluent si de engleza si franceza, autor a peste 50 de lucrari stiintifice, cu specializari la Budapesta, Graz si Mnchen, Ciuhandu are un nume greu in vestul tarii. Este primar si pentru bogati si pentru saraci si crede ca poate fi la fel de bine un presedinte al tuturor romanilor in fotoliul de la Cotroceni. Nu stiu ce sanse are sa ajunga acolo, a intrat cam tarziu in atentia publicului, dar prezenta sa in miezul dezbaterilor din campania electorala actuala aduce aer proaspat, speranta si coerenta. Daca, in doua legislaturi, a reusit sa faca din Timisoara un loc in care ti-ai dori sa traiesti si in care nu mai sunt terenuri pentru marile companii straine care ar vrea sa construiasca noi si noi fabrici; daca a transformat acest oras intr-un spatiu din care a disparut somajul si in care fiii locului, chiar si cei emigrati in America, se intorc in loc sa plece, Ciuhandu este sigur ca, schimband ceea ce este de schimbat, poate sa faca acelasi lucru pentru intreaga Romanie. Chiar daca nu va castiga, imaginea sa curata va atarna greu pe piata electorala; spiritul european ii este intrinsec si nu se teme de nici una din prevederile Constitutiei, pe care spune ca "in mod natural" nu le-ar putea incalca.

"Daca ar fi fost eliminata nomenclatura comunista
din viata politica, macar pentru zece ani,
alta ar fi fata Romaniei in prezent!"


- La 15 ani de la Revolutie, primarul Timisoarei - ultimul mohican taranist, descendent direct din mantaua Seniorului Coposu - intra in cursa pentru presedintie. Ce urmariti prin aceasta candidatura, d-le Ciuhandu?
- In conjunctura politica actuala, am crezut ca este bine sa vina un mesaj de la Timisoara catre tara, un mesaj care sa aminteasca, la 15 ani de la Revolutie, ca idealurile de care s-a vorbit in balconul Operei, la 20 decembrie 1989, sunt inca actuale. Vestitul slogan "Azi in Timisoara, maine-n toata tara!" pare sa prinda iarasi viata, deoarece noi propunem intregii Romanii experienta avansata a orasului de pe Bega, in diminuarea coruptiei, in accelerarea reformei economice, in atragerea investitiilor straine de anvergura, in ridicarea nivelului de trai. La Timisoara se traieste in stil european. Acolo, si nu in alta parte, a spus d-l Verheugen: "Voi sunteti deja in Ue". Recent, la Bruxelles, conducerea Partidului Popular European, cea mai mare forta politica din Ue, la care Pntcd este afiliat, ne-a incurajat sa refacem partidul cu ajutorul tinerilor intelectuali, sa repunem pe firmamentul vietii politice adevarata ideologie crestin-democrata, fara de care nu este de conceput admiterea Romaniei la marea familie europeana.
- "Alta cale. Calea cea dreapta" - este sloganul sub care v-ati lansat zilele trecute candidatura. Cum arata presedintele care n-ar trebui sa se abata de la aceasta "cale"?
- Un om care nu a fost compromis, care este onest si moral. Un candidat al tuturor oamenilor cinstiti din tara. O "calauza" care n-a uitat de Proclamatia de la Timisoara, cu punctul ei 8, incomod pentru guvernantii de dupa 1989. Astazi, oamenii ne dau dreptate: daca ar fi fost eliminata nomenclatura comunista din viata politica, macar pentru zece ani, alta ar fi fata Romaniei in prezent! Privatizarile ar fi fost facute corect si la timpul lor, atunci cand fabricile si companiile furnizoare de servicii aveau o valoare incomparabil mai mare decat acum, iar tara n-ar fi fost jefuita nemilos de toti fostii nomenclaturisti, pentru a fi vanduta apoi pe doi arginti. Nu s-ar mai fi pus caruta in fata boilor si n-am fi ajuns codasii Europei, admonestati mereu ca elevii zurbagii din ultima banca. Cu potentialul economic din 1990, desigur privatizat imediat si restructurat pe criterii de eficienta, Romania ar fi putut intra prima in Ue.

"Mediului politic romaneasc
ii lipseste moralitatea"


- Care credeti ca este lipsa cea mai acuta a mediului politic din Romania si cum ati putea contribui, ca presedinte, la intarirea statului de drept?
- Mediului politic romanesc ii lipseste moralitatea. Actiunea politica este rareori sau deloc subordonata moralei. La fel, actiunea economica si sociala. Probabil si alti candidati vor aduce in discutie morala ca motor al revenirii la normal in aceasta tara, dar chestiunea este destul de delicata: cine sunt dansii, cat sunt de credibili? In ce masura viata si faptele dumnealor se incadreaza in sfera moralitatii? Lumea va spune: uite cine vorbeste! Dar nu despre mine.
- Cum va ganditi sa resuscitati doctrina crestin-democrata imprimata partidului de regretatul Senior Coposu si pierduta, pe drum, de urmasii sai?
- In stadiul ei actual, societatea romaneasca nu se poate dispensa de crestin-democratie. Nu ma refer la actiunile de mimetism politic ale unor personaje si formatiuni caricaturale, ci la actiunea cu adevarat morala, in spirit crestin si democratic, promovata de Pntcd. Spre deosebire de social-democratie, care absolutizeaza colectivismul, si de liberalism, care exacerbeaza interesul individual, crestin-democratia este o cale de mijloc, o cale dreapta as spune, avand omul responsabil in centrul actiunii sociale. Dintre doctrinele de azi, doctrina noastra este cea mai potrivita cu democratia de tip european. Eu insumi am o afiliere crestin-democrata care-mi vine ca o manusa; se potriveste cu educatia mea, cu mostenirea familiei mele, cu invatatura testamentara pe care mi-a lasat-o marele Coposu, atunci cand m-a indemnat sa candidez la primaria Timisoarei. Revenirea pe scena politica a Pntcd, renasterea lui din propria cenusa nu mai este dorinta utopica a cuiva, ci un fapt concret, aflat in desfasurare.
- Ati declarat ca aceasta renastere va conduce la intrarea partidului in Parlament. Pe ce va bazati?
- Pe maturizarea avansata a electoratului, pe dorinta milioanelor de romani de a vedea o clasa politica primenita, cinstita, daruita binelui public. Sondajele spun clar ca 75% din romani sunt nemultumiti de contraperformantele politicienilor de la guvernare si din opozitie. Conducerea partidului a fost schimbata din temelii, iar noua garnitura este formata din intelectuali tineri, de o moralitate neindoielnica. Printre ei, se numara viceprimarul si cei doi consilieri Pntcd din Timisoara, oameni sub 35 de ani, colaboratori apropiati si devotati doctrinei crestin-democrate. Secretarul general al partidului, Marius Anghel, are putin peste 30 de ani, iar vicepresedintii Viorel Sasca si Serban Bubenek nu sunt cu mult mai in varsta. Acest lucru atesta faptul ca ideile noastre nu sunt simple speculatii doctrinare, ele au un impact important in randul tinerilor carora nu le este indiferenta soarta tarii. E drept, nefiind in Parlament si neavand oligarhia financiara in spatele nostru, parcurgem un drum foarte dificil. Nu ne ramane decat dialogul direct cu oamenii, participarea sufleteasca intensa a voluntarilor simpatizanti.
- Permiteti o paranteza: ce avere aveti, tinand seama ca de peste opt ani detineti painea si cutitul intr-un mare oras?
- Gasiti declaratia pe Internet: un apartament de trei camere la bloc, in cartierul Circumvalatiunii, un automobil Daewoo Matiz, un loc de casa de 400 mp la Buzias, mostenit impreuna cu sora mea, o casa taraneasca de vacanta in satul sotiei de langa Turnu-Severin.

"Ca presedinte, voi veghea ca guvernul sa
nu devina organ legislativ, iar justitia sa
nu fie calcata in picioare de puterea politica"


- Care este tinta electorala a Pntcd?
- Intreprinderile mici si mijlocii si producatorii agricoli. Ei sunt coloana vertebrala a unei economii sanatoase. Venim cu propunerea urbanizarii satelor, fara a le afecta fibra taraneasca traditionala. Pe langa productia agricola propriu-zisa, urmarim sa stimulam mestesugurile traditionale si micile industrii prelucratoare de lactate, cereale, carne, fructe si uleiuri, sa activam serviciile de consultanta, astazi destul de anemice. Nu putem ignora ca, la origini, partidul nostru a fost partidul unitatii nationale, dar si port-drapelul clasei taranesti. In fine, ca partid crestin, sustinem retrocedarea proprietatilor bisericesti fara de care Biserica Ortodoxa va fi mereu dependenta de mila statului. Pe de alta parte, sustinem reducerea aberantei fiscalitati de 95%, la o cota suportabila de 40%, precum si scaderea Tva cu trei procente. In domeniul sanatatii, propunem cresterea fondurilor de la 5% la 6,5-7% din Pib pana in 2007.
- La Timisoara ati fost ales si reales pentru certe abilitati manageriale. Cum vor functiona ele la Cotroceni? Nu exista riscul de a constata ca ceea ce a fost mult la primarie va fi putin la presedintie?
- Nu, cata vreme imi bazez demersurile pe principii. In primul rand, pe principiul subsidiaritatii. Adica, pe delegarea competentelor, dar si pe munca in echipa. Presedintele, dupa parerea mea, nu trebuie sa mai fie ca un profesor de dirigentie, care sta la catedra si pune note ipocrite la purtare guvernului sau parlamentului. Presedintele sta de veghe sus pe catarg, ii lasa pe matrozi sa lucreze fiecare la postul lui, fiecare cu raspunderea lui, dar el are raspunderea strategica fata de soarta vasului, fata de directia in care se indreapta acesta. Ca presedinte, voi veghea ca guvernul sa nu devina organ legislativ, iar justitia sa nu fie calcata in picioare de puterea politica. Voi urmari ca statul sa se retraga definitiv din activitatile economice, pentru a elimina o importanta sursa de coruptie si a-i conferi un statut demn de respect. In ciuda competentelor limitate de Constitutie, sunt constient ca voi purta pe umeri, daca as fi ales presedinte, soarta tarii. Si raspunderea in fata istoriei.
- V-a laudat d-l Verheugen. Credeti ca va rezolva Ue problemele Romaniei, ne va da bani suficienti, ne va acorda exceptari de la legile ei dure un timp cat mai indelungat?
- Ue nu este o institutie de binefacere si nu incurajeaza politica mainii intinse. Ue nu se poate substitui unui guvern national, deci nu rezolva problemele unei tari. Ea poate facilita, prin fondurile de dezvoltare si prin accesul liber la piata occidentala, propasirea economica si sociala. Alimentam o himera, crezand ca vom trai ca in Vest in cativa ani. Fara munca asidua, fara sacrificii cotidiene, nu ne va aduce nimeni fericirea.
- Ce sanse va acordati in competitia care a inceput atat de furtunos?
- Nu va pot oferi pronosticuri, stiu ca exista anumiti favoriti in aceasta cursa. Esentialul este ca, prin glasul meu, timisorenii se adreseaza din nou intregii tari, vazand cu disperare ca multe din idealurile Revolutiei au fost abandonate, iar smecheria si coruptia levantina au devenit institutii de stat.

Primarului Gheorghe Ciuhandu ii puteti scrie la e-mail: gciuhandu@likos.com