Intrebati-ne, va raspundem

Redactia
"Am 46 de ani si semnele varstei incep sa se vada".

"M-am laudat multa vreme cu un ten perfect, mostenit de la mama, dar am implinit recent 46 de ani si semnele varstei incep sa se vada. Am riduri atat in jurul gurii, cat si la ochi. Astept un sfat salvator."
Aneta Bejan - Brasov
Si cand e vorba de frumusete, e mai usor sa previi decat sa combati. In general, varsta de la care femeile trebuie sa inceapa sa-si ingrijeasca obrazul este in jur de 25-30 de ani. Industria cosmetica a facut insa progrese uriase, asa ca exista solutii si pentru "semnele varstei". Cam scumpe, ce-i drept, dar foarte eficiente. In cazul dvs., primul ajutor sunt cremele care contin silicon si retinol (gama Roc, produsa in Franta - "Retin Ox-Correxion"), cremele bogate in vitamine (gama Orange, de provenienta americana, care ofera creme cu vitamina C), cremele de revitalizare celulara (gama Skincode, de provenienta elvetiana). Aplicate corect, in maximum o luna de zile, rezultatele sunt vizibile. In privinta cutelor din jurul buzelor: evitati rujurile stridente, fluide, care se scurg in santurile din piele. Aplicati un contur de buze deschis si un gloss (ruj cu luciu) de culoare apropiata. Masuri intensive: pentru ridurile din jurul ochilor se recomanda creme cu vitamina A (se pot aplica numai toamna si iarna, cand nu e soare puternic, fiindca irita pielea), precum si injectii cu botulina (pornind de la 200 de euro), care trebuie repetate la sase luni.

"Transpir ingrozitor, imi curge si pe fata sudoare"

"Multa vreme am transpirat numai noaptea, din cand in cand. De la o vreme, imi transpira insa tot corpul, ba imi curge si pe fata sudoare, de parca as face efort. Exista solutii?"
Eugenia Lotreanu - Galati
Conform ultimelor statistici, numai in Europa, sufera de transpiratie permanenta peste 20 de milioane de indivizi. Cauzele nu au fost pe deplin lamurite, dar e sigur ca principalii agenti sunt stresul, nervozitatea, angoasele. Primul ajutor consta in folosirea servetelelor parfumate (de exemplu "Nivea"), menite sa atenueze mirosul neplacut. Deodorantele pe baza de alcool (nu uscate) pot fi folosite si ele, din cand in cand (Rexona, Clarins etc.). Alcoolul limiteaza activitatea bacteriilor care produc mirosul. Dar pentru a combate definitiv transpiratia, e nevoie sa beti un litru de ceai de salvie pe zi (in dozaje mai slabe, ca sa nu provoace dureri de stomac) si un pahar de apa cu doua lingurite de otet de mere. Cand faceti baie, turnati in apa si o cana din acelasi otet. Limitati consumul de cafea, alcool, sare si condimente iuti. Masuri intensive: adresati-va unui medic dermatolog, care sa va alcatuiasca un tratament personalizat, pentru zonele mai afectate ale corpului. De obicei, se recomanda preparate care contin combinatii de aluminiu. Reduce drastic formarea transpiratiei.

"Din cauza cearcanelor, par in permanenta bolnava"

"As face orice, ca sa scap de dungile vinete pe care le am sub ochi. Nici unul din remediile probate n-a avut efectul scontat. Din cauza cearcanelor, par in permanenta bolnava. Va rog mult sa-mi dati un sfat de folos."
Saron Stanescu - Craiova
Cine traieste permanent in stare de stres, doarme putin si nu bea suficiente lichide (sub 2 litri pe zi) provoaca o proasta alimentare a epidermei cu substante hranitoare. Pielea subtire din jurul ochilor face ca vasele de sange sa se vada usor. Cearcanele pot fi si rezultatul lipsei de fier (daca va hraniti strict vegetarian) sau o mostenire genetica. Primul ajutor: folositi o crema speciala de ochi, puternic hidratanta, si cand va machiati, folositi pentru cearcane un fard deschis si lucios sau un creion corector ("concealer") de culoare verzuie. Solutii de durata: beti multe lichide si dormiti suficient. Aplicati pe ochi tampoane cu apa minerala. Pentru ingrijire, folositi creme de ochi pentru barbati, sunt mai puternice, fiind concepute pentru o piele mai groasa (Biotherm, Shiseido). Tratament intensiv: apelati la un cabinet de cosmetica, pentru o cura cu oxigen si ampule de colagen. Mancati peste, legume bogate in fier si, din cand in cand, carne rosie.



Cosmetica naturista

Ulei de baie cu lamaie sau portocala

Cateva lingurite de ulei parfumat adaugate in apa din baie
dau o senzatie placuta, de relaxare si inviorare.
Desi in compozitia lui intra lapte si oua,
se conserva mai bine de un an, la temperatura obisnuita.
Agitati bine flaconul inainte de folosire

Ingrediente (pentru o jumatate de litru de ulei de baie): 250 ml ulei pentru copii (Baby Oil), 2 oua, 4 lingurite de spumant de baie, 125 ml vodca, 4 lingurite de miere lichida, 125 ml lapte integral (nedegresat), ulei aromat (esential) de lamaie sau portocala.
Mod de preparare:
Varsati baby-oil-ul intr-un mixer.
Adaugati ouale, cu atentie, ca sa nu scape nici o coaja inauntru.
Adaugati spuma de baie, vodca si mierea lichida.
Turnati laptele si adaugati 15-20 de picaturi de ulei esential de lamaie sau portocala.
Mixati compozitia 30 de secunde. Veti obtine un amestec usor spumos.
Cu ajutorul unei palnii, turnati uleiul de baie intr-o sticla pe care o inchideti bine cu dop.