Mancaruri pentru zile reci

Redactia
Spaghete cu morcovi si seminte de pin

Ingrediente (pentru 4 portii): 400 g spaghete, sare, 500 g morcovi, 1 legatura praz, 20 g unt, 1/8 l zeama concentrata de legume (Knorr+apa), 100 ml frisca nebatuta (sau smantana subtire), piper, 1 legatura patrunjel verde, 2 linguri seminte de pin rumenite.
Mod de preparare:

Se fierb spaghetele al dente in apa cu sare si se lasa sa se scurga.
Se curata morcovii, se spala, se taie felii subtiri (pe lung) si se calesc circa 5 minute in untul incins. Se adauga prazul curatat taiat rondele, se dunstuieste si el cateva minute, se sting cu zeama concentrata de legume si se lasa sa fiarba, incet, alte 5 minute. Se adauga frisca nebatuta sau smantana, se lasa sa dea in clocot, se condimenteaza si se iau de pe foc.
Se incorporeaza spaghetele scurse, se adauga semintele de pin prajite intr-o tigaie fara grasime si patrunjelul verde tocat si se servesc presarate - eventual - cu cascaval ras.

Coltunasi cu branza

Ingrediente (pentru 4 portii): 500 g faina, 6 oua mijlocii, 1 lingurita sare, 200 g cascaval, 2 cepe, 60 g unt.
Mod de preparare:

Se cerne faina intr-un castron, se adauga ouale si sarea si se amesteca bine cu mixerul, adaugand cate putina apa (200-250 ml), pana ce aluatul incepe sa faca basici, dupa care se lasa sa se odihneasca 15 minute. Se rade cascavalul, iar ceapa curatata si taiata rondele subtiri se prajeste in untul incins.
Se pune pe foc o oala mare cu apa sarata, si cand incepe sa fiarba apa, se introduc coltunasii facuti din aluat sau pur si simplu zdrentele (aluatul dat pe razatoarea pentru varza) si se lasa sa dea intr-un clocot. Se scot cu lingura de spuma, se tin cateva clipe intr-un vas cu apa calduta si se lasa intr-o sita sa se scurga.
Se incalzeste (in cuptor) o forma termorezistenta, se aseaza in ea mai multe straturi alternative de coltunasi (sau zdrente) si cascaval ras si deasupra se intinde un strat de ceapa prajita. Un sfat util: ceapa poate fi inlocuita cu pesmet rumenit in unt. In acest caz, coltunasii (zdrentele) se pot incalzi, eventual, la cuptor.

Peste pane cu migdale

Ingrediente (pentru 4 portii): 800 g fileuri de peste (merluciu, cod, salau etc.), 1/2 lamaie, 4 linguri faina, 2 oua, 60 g migdale macinate, 30 g migdale taiate felii, 60 g pesmet, 1 ardei iute rosu (uscat), sare, piper proaspat macinat, 2 linguri unt topit, o lamaie pentru ornat.
Mod de preparare:

Se spala fileurile de peste, se zvanta intr-un stergar si se stropesc cu zeama de lamaie (jumatate stoarsa).
In 3 farfurii adanci, se pun separat: faina, ouale batute si pesmetul amestecat cu migdalele macinate, cu cele taiate felii si cu ardeiul iute taiat marunt.
Fileurile sarate si piperate se dau prin faina, ou si pesmet si se prajesc la foc potrivit circa 2-3 minute pe fiecare parte, in untul incins.
Lamaia intreaga spalata si stearsa se taie felii, cu care se garnisesc fileurile de peste.

Papricas de vitel cu placintele de cartofi

Ingrediente (pentru 4 portii): Pentru placintele - 1 kg cartofi fierti de o zi, 1 lingurita sare, piper proaspat macinat, 2 linguri unt topit, 2 linguri lapte. Pentru papricas: 750 g file de vitel (sau de pui), 200 g ciuperci, 1 ceapa, 50 g unt sau margarina, 2 linguri faina, 1/4 l zeama concentrata de carne de vita (Knorr+apa), 125 g smantana, 1/8 l vin alb sec, putina zeama de lamaie, 1 lingurita piper rosu (boabe).
Mod de preparare:
- Se curata cartofii reci de coaja, se dau pe razatoarea mare, se sareaza si se pipereaza.
Se incinge putin unt intr-o tigaie, se pun cartofii rasi - cu o lingura - in untul incins, se apasa putin si se formeaza placintele cam cat palma. Se stropesc cu putin lapte, se pune un capac direct peste ele si se prajesc, la foc mic, circa 15 minute. Se intorc, se mai prajesc alte 5 minute, se scot din tigaie si se lasa sa stea la cald in cuptorul incins la 80-100gr.. Se procedeaza la fel si cu cartofii ramasi. Papricasul:
Carnea zvantata se taie feliute sau fasii subtiri (cu un cutit ascutit).
Se curata ciupercile si se taie felii, iar ceapa curatata se toaca marunt.
Se incinge grasimea si se prajesc, pe rand, bucatile de carne, intorcandu-le pe toate partile. Se adauga ciupercile si apoi ceapa si se prajesc si ele cateva minute. Se rastoarna carnea cu legumele intr-o cratita, se presara cu faina, se toarna peste ele zeama concentrata de carne, smantana si apoi vinul, se amesteca, si dupa ce dau in clocot, se lasa sa fiarba, la foc potrivit, circa 5 minute. Se condimenteaza papricasul cu sare, piper si zeama de lamaie, se presara cu boabele de piper zdrobite si se serveste cu placintelele de cartofi.


Dulciuri

Placinta cu dovleac

Ingrediente: 1 kg faina, 400 g zahar, 1 ceasca cu lapte, drojdie cat o nuca, 3 linguri smantana, 4 oua (din care unul pentru uns), 1 castron cu dovleac ras, 375 g unt + unt pentru tava, zahar vanilat, coaja rasa de lamaie, mirodenii.
Mod de preparare:

Se dilueaza drojdia in laptele amestecat cu smantana.
Se freaca spuma untul cu zaharul, dupa care se adauga ouale si drojdia diluata. Se amesteca bine, se incorporeaza faina si mirodeniile si se framanta un aluat care se lasa sa se odihneasca 15 minute.
Se intinde aluatul, se imbraca cu el o tava dreptunghiulara unsa cu unt, inclusiv peretii tavii. Se pune deasupra dovleacul ras amestecat cu zaharul vanilat si coaja de lamaie, se pliaza aluatul din parti peste umplutura, se unge cu ou si se coace 40 de minute la foc mic.