Melancoliile toamnei, o fatalitate?

Ilie Tudor
Calendarul toamnei nu contine doar sarbatori, ci si probleme de sanatate. Cand racim, luam aspirina. Dar cand ne imbolnavim de melancolie si de tristete, la ce medicamente sa apelam? Un posibil raspuns la aceasta intrebare aflati in sfaturile pe care vi le oferim

Cantate de poeti cu suspine, melancoliile toamnei fac parte din peisajul autumnal, la fel ca brumele si frunzele moarte. Legatura indestructibila dintre natura si om face ca toate schimbarile petrecute in universul care ne inconjoara sa fie resimtite, mai puternic sau mai usor, si de trupul si sufletul nostru. Aceleasi energii pe care le simtim inundandu-ne primavara, atunci cand natura se reinnoieste, ne parasesc pe masura ce toamna se instaleaza. Desi prezent pe cerul din ce in ce mai albastru, soarele isi pierde caldura, ziua scade si noaptea creste, natura se stinge si intra in agonie sub ochii nostri. Dupa ce explozia de aur si de arama a padurilor se transforma in frunze moarte, lasand in urma un peisaj de trunchiuri golase, sufocate de ceturi si ploi, cenusiul de dincolo de sticla ferestrei ni se muta in suflet si... anotimpul melancoliilor si al depresiilor a inceput. Si, din pacate, si anotimpul bolilor toamnei, care castiga usor teren cand tonusul psihic scade. Ceea ce stiinta recunoaste cu greutate pare sa fie adevarat: intre sufletul si fizicul omenesc exista o legatura indestructibila, atat boala, cat si sanatatea, fiind guvernate de zona de lumina sau umbra care ne invaluie sentimentele. Nu incape nici o indoiala: daca vrem sa biruim in lupta cu melancoliile si depresiile anotimpului umed si intunecos, trebuie sa ocrotim in sufletul si psihicul nostru seninul dupa care tanjim. Mai precis: sa ne mentinem tonusul psihic la cote maxime.
Mai multa lumina - Cercetari de ultima ora arata ca starea noastra de vioiciune si efervescenta launtrica este direct proportionala cu cantitatea de lumina cu care intram in contact. S-a constatat chiar ca la nivelul pielii exista niste celule fotoreceptoare care, atunci cand intra in contact cu lumina, determina secretia unor neurotransmitatori care ne fac activi, energici si optimisti. Asadar, nu ratati nici o dimineata insorita, bucurati-va de auriul luminii de octombrie, iar atunci cand este innorat, puneti un bec mai puternic in camera si bucurati-va de cat mai multa lumina. Lumina este cel mai simplu si rapid tonic psihic in zilele de toamna.
Intensificati efortul fizic - Inca de la primele zile mai reci si cu cer acoperit, organismul tinde oarecum sa intre in hibernare si odata cu el si sufletul, care devine mai morocanos si mai sensibil. Totusi, sa ne amintim ca specia umana nu are intiparit in codul sau genetic hibernarea, asa ca este timpul sa trecem la treaba! Cele 10-20 de genuflexiuni matinale si micile exercitii de inviorare nu trebuie sa lipseasca in nici o zi, duminica este obligatorie o plimbare de jumatate de ora in pas cat mai rapid, iar daca aveti ocazia sa faceti o curatire exemplara a gradinitei de langa bloc sau a celei din fata casei de la tara, nu lasati pe altii sa va fure acest privilegiu. Odata cu punerea in miscare a corpului, cu siguranta se vor mobiliza si resursele psihice, care altfel raman in stare de amortire.
Energizati-va cu alimente-medicament - Daca simtiti o usoara stare de moleseala, daca aveti o durere difuza de cap sau pur si simplu o cronica lipsa de chef, nu este neaparat nevoie sa faceti o analiza psihologica amanuntita pentru a va reveni rapid. Este foarte posibil ca pur si simplu organismul dvs. sa nu aiba energie de o calitate corespunzatoare, situatie in care si psihicul este in mod reflex tras in jos. Cum rezolvam aceasta situatie? Simplu, apeland zilnic la cateva energizante naturale cum ar fi: polenul si mierea de albine, miezul proaspat de nuca, semintele de floarea-soarelui, stafidele, condimentele fierbinti (ghimbir, scortisoara, cuisoare, nucsoara, chilly), hreanul, radacina de telina, sucurile de lamaie facute cu tot cu coaja, drojdia de bere. Aceste alimente-medicament au ca efect, in timp, marirea si mai ales armonizarea energiei psihice, care - se pare - este intr-o directa legatura cu ceea ce mancam. Si inca un secret: conteaza la fel de mult si felul in care o facem. Transformati hranirea intr-un mic ritual: nu va grabiti niciodata, mestecati si savurati indelung fiecare inghititura, bucurati-va de subtila savoare a alimentelor naturale, sanatoase.
Caliti-va organismul - Am vorbit, nu o data, despre efectul fizic pe care il are folosirea zilnica a apei reci pentru un scurt dus, efectuarea respiratiilor profunde sau a exercitiilor in aer liber. Ei bine, aceste activitati au si un efect extraordinar de tonic asupra psihicului. Poate nu sunteti o persoana foarte consecventa sau poate nu aveti timp, dar chiar si facute de 2-3 ori pe saptamana, aceste mici exercitii de calire vor avea un efect pozitiv asupra starii dvs. de spirit. De ce? Pentru ca la nivel subconstient veti inregistra faptul ca, in sfarsit, aveti cu adevarat grija de dvs., ca va alimentati fiinta cu o energie binefacatoare, ca faceti incontinuu ceva bun pentru dvs.
Faceti-va daruri - Aici este vorba in primul rand de a privi altfel notiunea de cadou. Pentru a ne bucura sufletul prins de mohoreala zilelor ploioase de toamna, putem, ce-i drept, sa ne cumparam o haina noua ori ciocolata preferata, gesturi menite sa ne scape de frustrari. Vom vedea insa ca efectul stenic al acestui tip de daruri nu dureaza prea mult. In schimb, daca ne facem cadou, de doua ori pe saptamana, cate o priveliste frumoasa, daca ne mobilizam sa daruim corpului nostru cate o portie buna de gimnastica pentru a-i remodela formele, daca ne facem cadou cate un spectacol bun ori cateva ore de citit, atunci vom avea o stare de bine mult mai indelungata. Pentru a ne mari tonusul psihic, haideti, deci, sa ne gasim niste daruri consistente si cu bataie ceva mai lunga, asa incat sa avem constiinta ca in permanenta facem ceva pentru a ajunge la starea de bine.
Inchideti televizorul - Adica apasati pur si simplu pe butonul rosu al telecomenzii, dupa care, pentru mai multa siguranta, scoateti aparatul din priza. O data ce ati facut aceasta operatiune, ganditi-va cat de mult timp ati castigat si ce veti face cu el. Daca va simtiti surmenati, atunci inseamna ca aveti nevoie de relaxare si de un pic de liniste, daca simtiti ca aveti nevoie de divertisment, atunci este timpul sa-l gasiti cu adevarat. Cum? Amintindu-va (pentru ca multi dintre noi au uitat) ca in toata tara s-a deschis stagiunea teatrala, ca inca mai exista multe concerte cu muzica buna, ca si un film vizionat in comunitate, la un cinematograf, inseamna mult mai mult decat monotonia orelor de uitat la televizor, cu traditionalul butonat al telecomenzii, pentru a evita noianul de calupuri publicitare repetate obsesiv. Statisticile arata ca peste 50% din timpul liber al concetatenilor nostri este consumat pe uitatul la televizor, iar consecintele se vad imediat: aparitia si agravarea sentimentului de insingurare, scaderea nivelului intelectual, cresterea frecventei cazurilor de insomnie, depresie, anxietate.
Cultivati camaraderia - Conform parerii psihologilor, prietenia este cel mai rapid mijloc de a scapa de sacaitorul si deprimantul sentiment al singuratatii, care se exacerbeaza mai ales acum, in zilele tarzii de toamna. Cautati-va vechii prieteni, inscrieti-va intr-un club sau intr-o asociatie in care sa aveti contact cu cat mai multi oameni. Relatiile umane lipsite de interese materiale ori de tensiunile si angoasele care mai apar in relatiile de familie sau de cuplu sunt un mijloc eficient si durabil de a va bucura sufletul. Or, bucuria si dragostea sunt cele mai puternice energii care anima fiinta umana, mai puternice decat cenusiul unor zile de toamna sau decat intunecimea noptilor iernii care se apropie.
Dezvoltati-va simtul umorului - Este un sfat extrem de pretios pentru o toamna tarzie, dublata de nelinistile venirii iernii si, din pacate, pentru destul de multi dintre noi, de nesiguranta zilei de maine. Oricum, fiind si o toamna electorala, fara acest ingredient, viata cu siguranta nu vi se va parea la fel de luminoasa. Nu uitati ca pentru psihic, simtul umorului are exact acelasi rol pe care il are pentru corp sistemul imunitar. Asa cum celulele specializate si anticorpii ne apara de invaziile microbilor, la fel glumele si perspectiva comica asupra tensiunilor psihice la care suntem supusi zilnic ne apara de leziunile sufletesti pe care acestea altfel le-ar produce. Regasiti-va macar din cand in cand prietenii si amicii care va binedispun si cu care puteti schimba ultimele impresii si bancuri, faceti-va o lista cu comediile pe care inca nu le-ati vazut si pe care le-ati putea vedea, nu pierdeti nici o ocazie de a face (chiar si launtric) o adnotare nostima la o situatie cu o aparenta serioasa. Umorul este mult mai mult decat un mijloc de divertisment, el ofera o alta perspectiva, extrem de pretioasa, asupra vietii.
Sugestionati-va benefic subconstientul - O noua disciplina aflata in plina dezvoltare, crono-biologia, a constatat ca in perioada dintre echinoctiul de toamna si solstitiul de iarna, subconstientul fiecaruia dintre noi este cel mai sensibil la sugestii. Ca atare, el va inregistra si va transforma, cu timpul, intr-o stare psihica (buna sau rea) atat sugestiile pozitive, cat si pe cele negative. Tot ceea ce am prezentat pana acum ca indemn, de la consumul de alimente energizante pana la dezvoltarea camaraderiei si a simtului umorului, se constituie de fapt si intr-o uriasa sugestie pozitiva, pe care ne-o vom da in continuu si care va contracara sugestia mai putin placuta a zilelor umede si intunecate, a trecerii in hibernare a naturii. Suplimentar, ar fi util sa ne sugestionam pozitiv si constient. Cum? Pur si simplu, spunandu-ne in gand in momentele de relaxare sau de dinainte de a adormi (cand subconstientul este cel mai receptiv) formulari simple si directe cum ar fi: "Sunt fericit!", "Sunt calm, din ce in ce mai calm", "Sunt sanatos si de un optimism molipsitor" etc. Asociati acestor rostiri interioare si starea emotionala corespunzatoare, precum si imagini cat mai luminoase. Aplicati aceasta tehnica aparent simplista zilnic, vreme de macar patru saptamani, iar efectele tonice asupra psihicului va vor surprinde cu adevarat.

Planul B

Unii psihologi afirma ca tristetea, melancolia si chiar anumite forme de depresie nu sunt neaparat un inamic pe care trebuie sa-l inabusim prin toate mijloacele. La fel ca si durerea fizica, ele sunt de fapt un semnal ca ceva trebuie corectat in felul nostru de a fi si ca atare, trebuie sa le acceptam si sa descoperim cat mai repede mesajul pe care ele il ascund pentru noi. In aceasta decriptare a mesajelor propriului nostru suflet, toamna este de un real folos. De ce? Acest anotimp in care viata plantelor coboara in radacini, in care intreaga natura se intoarce in ea insasi, este o perioada in care tindem sa fim mai interiorizati, mai profunzi in gandire, mai aproape de noi insine. Iata in continuare un alt fel de a raspunde melancoliilor toamnei, fara a le nega, ci folosindu-le energia pentru a ne cunoaste propriul Sine, acel ceva pe care il numim Sufletul nostru. Aceasta pentru ca regasirea propriului nostru suflet, a esentei noastre ca oameni, este cheia pentru a ne face pe noi si pe cei din jur fericiti. Iata in continuare cateva demersuri in acest sens:
Cautati sa ramaneti singuri macar o zi - Terapia aceasta va avea in mod paradoxal un efect maxim, mai ales atunci cand va repugna singuratatea. Chiar asa: infruntati-va teama de singuratate si, daca aveti posibilitatea, izolati-va pentru o zi ori macar permiteti-va o ora de singuratate zilnica, in care sa va plimbati in parc sau pe strada. Aveti grija ca, atunci cand vreti sa fiti singuri, sa nu va uitati la televizor, sa amanati discutiile telefonice si alte contacte care v-ar putea perturba aceasta stare. Ce se va intampla in singuratate? Gandurile pana atunci oprite de permanenta interactiune cu ceilalti vor iesi la suprafata si veti ajunge sa va cunoasteti mai bine. Este posibil sa va confruntati cu dureri ascunse, sa descoperiti temeri pe care ati fi vrut sa le uitati sau poate sperante si aspiratii pe care ati ajuns sa le treceti cu vederea. Ele sunt parte din dvs. insiva si puteti sa le ignorati, dar uneori este mai eficient sa le infruntati, inainte ca ele sa ajunga sa va domine insidios si sa va anestezieze planul sufletesc.
Gasiti-va curajul de a plange si de a rade - Este un indemn care merge mana in mana cu cel de mai sus. Nu uitati un lucru: fara lacrimi de bucurie si de tristete, fara bucuria rasului si acea enigmatica eliberare produsa de plans, se cheama ca sufletul nostru nu traieste cu adevarat. Daca toamna va aduce aminte de dureri ascunse, nu ezitati sa lasati lacrimile sa curga, apoi cautati frumusetea luminii aurii a soarelui, a padurilor cu splendida lor podoaba multicolora, a stralucirii picurilor de ploaie care hranesc pamantul, si radeti. Daca nu reusiti din prima, perseverati - nu exista suflet mort, ci doar adormit.
Taceti - adica pur si simplu nu scoateti nici un cuvant macar o ora, daca nu va permiteti o perioada mai indelungata. Apoi, pentru a invata mai multe despre tacere, mergeti intr-o padure si simtiti pacea adanca dintre trunchiurile copacilor, pace adancita parca si mai mult de cate un glas de pasare sau de fosnetul frunzelor. Tacerea, atunci cand este adanca, este poate cel mai bun balsam pentru suflet si pentru minte.