"Portretul lui Dorian Gray" - pe scena si in fotografii

Silvia Kerim
Teatru - fotografie


De curand, Teatrul "Odeon" a lansat o noua premiera, un spectacol care a starnit, chiar de la inceputul auriu al acestei toamne, multe si rodnice controverse. Este vorba despre adaptarea pentru scena a romanului lui Oscar Wilde, Portretul lui Dorian Gray (mai exact: dramatizare si punere in scena Dragos Galgotiu). Sa spunem, cu putine cuvinte, cate ceva despre autorul acestei carti, care a facut inconjurul lumii - ca si multe alte scrieri ale genialului britanic. La drept vorbind, Wilde este un irlandez - fiu al unui chirurg bogat, nascut la Dublin in 1856 si mort la Paris, in mizerie si uitare, in 1900. Autor al unor opere literare - printre care si capodopera Printul fericit, ori al unor piese jucate decenii de-a randul, pe mai toate scenele lumii, drame precum Evantaiul doamnei Windermere, Ce inseamna sa fii onest, ca si al piesei scrise la Paris - Salomeea, in care a triumfat insasi Sarah Bernard, Oscar Wilde, superbul, elegantul, rafinatul scriitor, a avut doua mari "defecte" pentru care societatea britanica l-a condamnat amarnic: o inteligenta scaparatoare, sarcastica, si... curajul suprem pentru acele vremuri de a-si asuma homosexualitatea. O problema la fel de spinoasa si astazi, si care cerea din partea regizorului Dragos Galgotiu solutii scenice adecvate. Spectacolul iese din matca obisnuitului, socheaza adesea prin rezolvarile lui, de unde si numeroasele comentarii ale publicului si specialistilor. Frumoase si inspirate ca intotdeauna - costumele Doinei Levinta, decorurile lui Andrei Both si coregrafia lui Razvan Mazilu.

***

Inedita ca idee si reusita prin calitate este expozitia Mihaelei Marin, care cuprinde fotografii din premiera de la Teatrul "Odeon" - scene din spectacol si portrete fotografice ale unor personaje din piesa, realizate de artista cu un mare talent pictural. Expozitia a fost vernisata de curand, la Libraria "Carturesti" (un focar de cultura unicat in felul lui - aflat in inima Bucurestilor, peste drum de Cinematograful "Patria". Un loc unde tineri dornici de lectura, de muzica, de lansari de carte gasesc un spatiu binevenit, sorbind din cesti de portelan alb cele mai bune ceaiuri ale lumii...).
Fotografiile Mihaelei Marin dovedesc un "ochi de pictor" care stie sa surprinda reactiile tainice ale sufletului omenesc, "fixand" pe pelicula o tresarire plina de inteles, o privire scapata de sub control. Argumentul forte al artistei este folosirea luminii (atat de cultivata de marii pictori), cea care da contur figurilor omenesti, individualizandu-le. Cu admirabilele ei portrete, expozitia se constituie, de fapt, intr-un superb comentariu in imagine fotografica al "Portretului lui Dorian Gray"...
Starnita de harul artistei, i-am pus cateva intrebari si am aflat ca dorul si darul de a face poze i-au fost starnite de celebra carte "Alchimistul" a lui Coehlo. A urmat timp de un an cursuri despre Arta vizuala la Paris. Acolo a invatat Fotografia de la A la Z. Iubeste Frumosul. Pictorii preferati? Van Gogh, Degas, Renoir, Dali, Picasso, Velasquez. Ii plac filmele realizate de regizori precum Lars van Trier si Greenaway. Asculta muzica lui Chopin... "Fac totul cu mult suflet", spune Mihaela Marin.
Da, cu mult suflet si cu un foarte mare talent!