Retete de pe vremea bunicii

Redactia
Sfaturi pentru un par sanatos si frumos

Daca exista un domeniu in care sfaturile bunicii fac cu adevarat minuni, acela priveste ingrijirea parului. Piata de cosmetice e inundata astazi de sampoane cu ou, de fixative cu amidon si lamaie, o intreaga gama de produse pe baza de extracte naturale din plante, fructe, legume, pentru par uscat sau gras, obosit, vatamat sau atacat de matreata. Intr-un cuvant - o confirmare suprema pentru bunicile noastre, ale caror retete au devenit baza de fabricatie a industriei frumusetii. Un motiv in plus sa le cautam in caietele legate cu panglicute, asa cum au fost concepute, in urma cu ani si ani.

Berea

Utilizata de peste decenii, datorita bogatiei sale in vitamine, berea face parul frumos, fiind in plus si un excelent fixativ. Reteta consta in a ne turna berea in cap, peste parul spalat, clatit si zvantat cu prosopul, inainte de a-l usca sau de a-l coafa. La fel de eficienta este si o cura interna cu drojdie de bere sau 2-3 linguri de bere, amestecate in sampon. Dau firului consistenta.
Indicata pentru lubrifierea si hidratarea parului uscat, berea este si o excelenta lotiune coafanta pentru parul gras. Mult mai buna decat spuma de coafat, care usuca prea tare parul, astupandu-i porii. Procedeul este acelasi: turnati bere, direct din sticla sau cu ajutorul unei cescute, pe parul spalat si clatit. Mirosul dispare rapid, imediat dupa uscare.

Sampon cu maioneza

Ca galbenusul de ou este un aliment ideal pentru par se stie. Maioneza este insa cu mult mai buna, pentru ca reprezinta un vitalizant excelent. E suficient sa o ungeti pe parul umed si sa o lasati sa actioneze intre 15 minute si o ora, inainte de a clati.

Pentru par uscat:

Masca cu avocado

Pulpa de avocado (se gaseste la piata) constituie un ingredient ideal pentru a compune o crema de ingrijire a parului uscat. Radeti pulpa legumei si amestecati-o cu un galbenus de ou. Aplicati compozitia pe parul nespalat si uscat.

Masca cu untdelemn de masline si rozmarin

Amestecati 50 ml de untdelemn de masline cu 25 de picaturi de ulei aromat esential de rozmarin. Masati bine compozitia in par, insistand si asupra varfurilor, apoi inveliti-va capul cu un prosop cald. Lasati masca sa actioneze o ora, apoi spalati-va normal, cu sampon.

Pentru par gras:

Masaj cu tarate de grau

Dati prin rasnita de cafea 2 lingurite de tarate de grau, pentru a obtine o pulbere fina. Masati-va pielea capului cu ea, vreme de cateva minute, inainte de a va spala. Tarata absoarbe excesul de sebum. Parul devine suplu, matasos, usor de coafat.

Frectii cu lamaie
Stoarceti sucul de la doua lamai, adaugati un litru de apa plata sau distilata si clatiti-va parul cu ea. O varianta la fel de buna: varsati peste sucul de lamaie o jumatate de litru de alcool de 45 de grade, aplicati-l cu un tampon de vata, carare de carare, si lasati-l sa actioneze 5 minute, inainte de a va spala pe cap.

Cataplasma cu argila
Argila este o materie puternic absorbanta. Aplicata pe par sub forma de cataplasme, ea absoarbe grasimea. Aplicati cataplasme de argila o data pe saptamana, procedand in modul urmator: amestecati praf de argila (se gaseste in farmacii) cu apa amestecata cu putina sare marina, pana obtineti o pasta. Aplicati-o pe par, masandu-l. Lasati sa actioneze un sfert de ora, apoi clatiti-va abundent, adaugand in apa cateva picaturi de otet. Acest tratament inlocuieste cu succes spalatul cu sampon.

Sampon sec cu talc
Sunteti grabite, n-aveti timp sa va spalati pe cap, desi mergeti la o intalnire importanta? Intr-o asemenea situatie de urgenta, apelati la samponul sec. Pudrati-va tot parul cu talc parfumat. Masati-l usor, ca sa patrunda in profunzime, apoi periati-va parul, pana la disparitia totala a pudrei. Efect garantat!

Masaj cu uleiuri esentiale

Sa combati parul gras cu masaje uleioase poate parea o ineptie! Si totusi... uleiurile esentiale de rozmarin, lamaie sau eucalipt (faceti diferenta intre uleiurile aromate esentiale si cele preparate industrial, cu alcool. E specificat pe sticlute) adaugate in samponul dvs. obisnuit (2-3 picaturi ajung) sunt benefice pentru parul gras. Frecati-va bine radacinile parului cand aplicati samponul.



Cosmetica naturista

Alifie pentru buze, cu portocale

In anotimpul rece, va protejeaza buzele impotriva frigului si a vantului. Vara si toamna, le hidrateaza si le apara de efectele nocive ale soarelui. Pastrati-o permanent la indemana.
Ingrediente: 1 lingura de ceara de albine rasa, 1 lingura de vaselina, 1 lingura de lanolina, 1 lingurita de miere lichida, 3-4 picaturi de ulei aromat de portocala.
Mod de preparare:

Dati bucata de ceara (se cumpara de la apicultori) pe razatoarea mare, pana obtineti echivalentul unei linguri bine umplute.
Puneti ceara rasa intr-un bol de sticla sau de ceramica si asezati-l pe un vas cu aburi (bain-marie). Adaugati vaselina si lanolina.
Puneti sa se topeasca ingredientele la foc mic, amestecand. Cand s-au topit, adaugati mierea si amestecati. Apoi varsati uleiul aromat de portocala. Amestecati repede si luati vasul de pe foc.
Continuati sa amestecati energic compozitia, ca sa devina neteda. Puneti-o in recipiente mici si lasati-o sa se raceasca. Cand pomada se incheaga, inchideti ermetic vasele. Alifia de buze poate fi pastrata sase luni.