Bucatarie rapida

Redactia
Rosii la cuptor cu branza telemea

Ingrediente (pentru 4 portii): 250 g rosii marunte, 4 catei de usturoi, 2 linguri ulei de masline, 2 linguri otet aromat, 1 lingurita zahar, 200 g branza telemea, 75 g salata verde, piper proaspat macinat.
Mod de preparare:

Se spala rosiile si se aseaza intr-o forma plata, termorezistenta. Se adauga usturoiul curatat, uleiul de masline, otetul, zaharul si sarea si se dau la cuptorul incalzit la 200. Se coc rosiile circa 25 de minute, pana cand incep sa se crape si sa se rumeneasca.
Intre timp, se alege salata, se spala si se imparte pe 4 farfurii. Peste ea se aseaza branza telemea taiata in patru felii si deasupra se toarna rosiile impreuna cu zeama lasata la copt. Se presara cu piperul proaspat macinat si se servesc imediat.

Supa de cartofi si
telina cu seminte de dovleac


Ingrediente (pentru 4 portii): 500 g cartofi, 500 g radacina de telina, 30 g unt, sare, piper, 1/2 l zeama concentrata de legume (Knorr+apa), 50 g seminte de dovleac (curatate), 1 legatura patrunjel verde, 30 g parmezan (cascaval uscat), 4 linguri ulei de masline, 80 g jambon (zvantat).
Mod de preparare:

Se curata de coaja cartofii si telina, se spala, se taie cubulete si se dunstuiesc in untul incins. Se sting cu putina zeama de legume si 700 ml de apa, se condimenteaza si se lasa sa fiarba incet, aproximativ 20 de minute.
Se prajesc - fara grasime - semintele de dovleac, se scot din tigaie, se lasa putin sa se raceasca si se maruntesc in mixer, impreuna cu frunzulitele de patrunjel, parmezanul rupt bucatele si uleiul.
Cartofii si telina se paseaza impreuna cu zeama in care au fiert, iar jambonul se taie fasii. Supa-crema se serveste fierbinte, impreuna cu fasiile de sunca si sosul din seminte de dovleac.

Salsa de ciuperci cu vin

Ingrediente (pentru 4 portii): 2 rosii, 2 cepe rosii, 2 ardei iuti verzi, 300 g ciuperci marunte, 1 legatura patrunjel verde (eventual hasmatuchi), 2 lingurite zahar, 1 lingurita sare, 40 ml vin demisec, 1 lamaie, 4 felii de paine prajita, 20 g unt.
Mod de preparare:

Se oparesc rosiile cu apa clocotita, se curata de pielita si se taie cubulete (dupa ce s-au presat intre palme, ca sa iasa semintele). Ciupercile curatate se taie felii subtiri. Ceapa se toaca marunt, ardeii iuti se curata de nervuri si seminte si se taie bucatele, iar patrunjelul se toaca marunt. Se amesteca ingredientele astfel pregatite cu sarea, zaharul, vinul si zeama de lamaie si se lasa sa se patrunda cel putin 30 de minute si se servesc pe feliile de paine prajita unse cu unt (sau alaturi).

Budinca de taietei cu sunca

Ingrediente (pentru 4 portii): 400 g taietei cu ou, sare, 250 g sunca de Praga (taiata felii ceva mai groase), 1 legatura patrunjel verde (tocat), 80 g unt moale, 2 linguri pesmet, 2 oua, 150 g smantana acrisoara, piper, nucsoara.
Mod de preparare:

Se fierb taieteii al dente in apa cu sare, se baga sub un jet de apa rece, se lasa sa se scurga bine si se amesteca cu sunca taiata cubulete si cu patrunjelul verde tocat.
Se unge o forma termorezistenta cu 10 g de unt si se presara cu pesmet.
Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se amesteca cu untul ramas si pe urma cu smantana, dupa care se incorporeaza albusurile batute spuma si la sfarsit taieteii.
Se condimenteaza bine, se rastoarna in forma unsa cu unt si se dau circa 30 de minute la cuptorul incins la 200.



Dulciuri

Prajitura cu pere,
prune si lichior de oua


Ingrediente (pentru 24 de bucati): 100 g ciocolata amaruie, 200 g alune fara coaja, 250 g unt moale sau margarina, 200 g zahar, 4 oua, 350 g faina, 1 plic praf de copt, 1/4 l lichior de oua, grasime si putina faina pentru tava, 4 pere coapte, 750 g prune.
Cuvertura - 1/2 l suc de struguri, 2 pachete cuvertura rosie pentru tort (se gaseste in plicuri la toate raioanele cu dulciuri), 3-4 linguri zahar.
Mod de preparare:

Se taie bucatele mai mari ciocolata si alunele. Se freaca bine untul cu zaharul, pana ce devine spumos si se incorporeaza, pe rand, ouale, faina, praful de copt, lichiorul de oua, ciocolata si alunele.
Se intinde aluatul astfel obtinut in tava de aragaz, unsa si tapetata cu faina.
Se curata perele de coaja, se taie in patru, se indeparteaza partea lemnoasa si semintele si se taie inca o data in spalturi, iar prunele se spala, se rup in doua si li se scot samburii. Se aseaza fructele peste aluat si se coace prajitura circa 50 de minute in cuptorul incins la 175, dupa care se lasa sa se raceasca. Se amesteca sucul de struguri cu cuvertura din pliculete (este ca un fel de gelatina rosie; vezi modul de preparare de pe plic) si cu zaharul, se toarna peste prajitura si se lasa sa se raceasca. Prajitura se taie in 24 de bucati.