Dupa o monitorizare neoficiala, in cei trei ani si jumatate de deputatie, vicepresedintele Pd Emil Boc a luat cuvantul in plenul Camerei Deputatilor de peste 200 de ori! Carismaticul universitar, aranjat mereu la patru ace, cu "giaca e cravata", cum cere moda oficiala, avea mereu ceva de spus. Ceva de sanctionat, iute si necrutator, exact si intotdeauna argumentat. Aparitia sa, in anul 2000, pe scena politica, i-a socat pe multi dintre adormitii cu abonament din Parlament, carora le-a tulburat siesta, cu o impetuozitate rebela, ca un amnar ce aprinde iasca din prima lovitura.
Nascut in 1966 in comuna clujeana Margau, premiantul cu sapte coronite puse una peste alta a plecat direct de la coada vacii spre capitala Ardealului. A urmat la Cluj liceul si doua facultati inrudite, Istorie-Filosofie si Drept, setea sa de invatatura nefiind potolita nici astazi, cand isi pregateste lucrarea pentru al doilea doctorat, in Drept Constitutional, dupa obtinerea titlului de doctor in Stiinte Politice, in urma cu cativa ani. Toba de teorie, Boc a intrat in politica cu un scop bine definit: acela de a-si pune in practica invatatura acumulata. Un coleg de la universitate i-a spus fara menajamente: "Daca nu face politica un doctor in politica, atunci cine? Daca nu acum, la treizeci si cinci de ani, atunci cand"?. A luat aminte si s-a lansat in cucerirea redutei din... mintea sa: politica in folosul exclusiv al societatii. Asa citise in carti, asa grait-au marii politologi ai lumii, cu care se infratise prin biblioteci. Dar in primele clipe ale carierei de parlamentar, a fost tentat "sa dea pagina", sa vada unde scrie ca deputatii pot vota in lipsa?, unde se face vorbire ca poti citi ziarul in timpul dezbaterii unei legi?, ca leafa mare e batuta in cuie, indiferent de activitatea depusa, ca tara conteaza prea putin in fata intereselor personale si de grup? Din fericire, a reusit sa treaca iute peste confuzia initiala. Cuvantul lui, asa cum se stie, avea sa taie in stanga si-n dreapta, fara complexe, fara anestezie. Era cuvantul unui om liber. Din stirpea rara a celor doriti cu ardoare de orice partid care se respecta. Si, dupa cum s-a vazut, si de cei 70.000 de clujeni care l-au votat ca primar.
"Romanii nu mai pot fi pacaliti.
Societatea civila a evoluat mai
repede decat societatea politica"
- Tonul polemic, convivialitatea, lipsa lui "aa..." si "ii..." din interventiile dvs. televizate v-au definit in fata publicului drept unul dintre cei mai activi alesi ai neamului. Ce v-a deranjat cel mai mult in Parlamentul Romaniei?
- In primul rand, m-a frapat imobilismul si conservatorismul. Lipsa dorintei de reformare a clasei politice, a sistemului parlamentar. Am observat o discrepanta majora intre ceea ce citisem in cartile de specialitate si ceea ce gasisem in practica, in sistemul politic in ansamblu. Daca in carti se vorbeste intotdeauna despre faptul ca un parlamentar trebuie sa fie un slujitor al interesului public, sa aiba ca prioritare interesele generale, si nu interesele private, in realitatea politica romaneasca am gasit exact inversul situatiei din carti. Adica, ceea ce predomina erau interesele de grup si personale, nu cele publice. De asemenea, m-a surprins rezistenta la modernitate, refuzul schimbarii. Imi amintesc cata lupta a trebuit sa dam pana sa se voteze legea accesului la informatiile de interes public sau la modificarea legii cu privire la declasificarea informatiilor. Ne-am batut cu secretomania si tentatia usilor inchise, din mentalitatea multor deputati si senatori, din toate partidele politice.
- Ce sanse exista ca toate acestea sa se schimbe intr-un viitor apropiat?
- Cred ca salvarea va veni de la Uniunea Europeana. Presiunile de pana acum au impins deja cat de cat lucrurile inainte. Sunt convins ca fara acea monitorizare a Ue n-am fi facut pasii putini pe care i-am facut in directia transparentei institutiilor statului, in favoarea interesului public. Sunt deja structuri de putere care nu se pot misca singure, daca nu vine un imbold dinspre Bruxelles. Uniunea Europeana ne-a spus clar, si cu ocazia recentului raport de tara, ca n-are nevoie sa importe din Romania coruptie, birocratie, spaga si conservatorism.
- Si totusi, clasa politica actuala este cea care ne va duce in Europa. Vi se pare drept?
- Este clar ca partidele care nu vor reusi sa ofere in campania electorala viitoare perspectiva unei noi clase politice, a unor noi politicieni si a schimbarii de mentalitate nu vor fi confirmate de electorat. Romanii nu mai pot fi pacaliti. Ei s-au saturat sa vada aceleasi figuri conservatoare, imobile, cu acelasi discurs incremenit in proiect. Societatea civila a evoluat mai repede decat societatea politica. Formatiunile politice care nu vin cu figuri noi, cu competente confirmate, care sa se fi afirmat in viata publica si care sa nu poata fi santajate si contestate vor fi sanctionate dur la urne. Este foarte important sa intri in politica pe usa din fata, ca un om care nu poate fi supus santajului. Ai o mare libertate de miscare si te poti bate pentru interesul public cu fruntea sus, pentru ca nu ti-e teama de nimeni, nu ai nimic de ascuns. Cred ca nu poti face politica in adevaratul inteles al cuvantului daca nu esti liber de orice constrangere economica, de orice presiune sau santaj. In momentul in care ai facut primul pas spre compromis, libertatea s-a dus.
- Ati fost si sunteti un om liber, domnule Boc?
- Am fost si sunt liber de orice compromis. Cu aceeasi libertate am castigat primaria Clujului si am dorit ca spatiul meu de gandire sa nu fie afectat de nici un fel de interes economic sau de vreo constrangere venita din alta parte. Sunt cadru didactic universitar si avocat, iar daca plec de la primarie, am din ce sa traiesc pe picioare proprii, la nivel modest, nu la nivel de baroni. Asta imi da libertatea de a fi un om al principiilor.
"Imi propun sa unesc, nu sa dezbin"
- Plecarea dvs. a fost regretata de multa lume. Oare erati prea periculos pentru mai marii Pd-ului, si de aceea ati fost "mazilit" la Cluj?
- Cand ai intrat in politica, ai intrat sa servesti interesul public. Este o conditie a omului politic sa serveasca interesele cetateanului, oriunde s-ar afla, la nivel national sau la nivel local. Pentru mine, venirea la Cluj in competitie electorala, si nu una usoara, a fost in primul rand o provocare. Un pas spre maturizarea mea politica. In acelasi timp, am dorit sa cunosc si problemele care stau la baza democratiei locale, pentru a avea o imagine completa asupra sistemului politic si administrativ din Romania. Pe de alta parte, a-ti servi propria comunitate este o cinste pentru orice politician adevarat. Cand esti ales prin vot uninominal si oamenii-si pun sperante in tine, ai satisfactia suprema ca om politic. Cu voturile de la Cluj-Napoca as fi putut obtine, intr-un sistem uninominal, aproape trei mandate de deputat. Dupa cum vedeti, plecarea in provincie nu mi-a slabit pozitia in fata alegatorilor, ci mi-a intarit-o. M-a votat pur si simplu un stadion de alegatori, de marimea celui care poarta numele Liei Manoliu. Numai asa iti dai seama ce responsabilitate imensa ai in spate, dar in acelasi timp, ce onoare sa servesti atata lume.
- In ultimii ani, capitala spirituala a Transilvaniei a fost marginalizata, ocolita de investitii si proiecte straine ca un loc ciumat. Ce-i de facut?
- Ma simt obligat, ca primar, sa relansez Clujul pe harta tarii si pe harta Europei Centrale. Acest mare oras a pierdut, din nefericire, startul economic; a pierdut si statutul de capitala a Ardealului, fiind devansat de Timisoara, Sibiu si Brasov. Or, statutul acesta trebuie recastigat! Este provocarea vietii mele. Ne aflam la 150 km de Uniunea Europeana, iar aceasta pozitie trebuie sa-si arate avantajele cat mai curand. Pe langa organizarea unor servicii comunitare impecabile, ca semn al respectului pentru toti clujenii, avem in vedere atragerea de investitii straine si autohtone importante. Putem reduce somajul si crea locuri de munca mai bine platite. Provocarile sunt nenumarate. Din nefericire, in ultimii 12 ani, aici nu s-a construit nimic in domeniul locuintelor, nu s-au restaurat fatadele cladirilor vechi, nu s-a rezolvat problema traficului. In prezent, avem discutii avansate cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, cu Banca Mondiala, cu alte organisme financiare de prestigiu, in vederea finantarii unor proiecte ambitioase privind modernizarea transportului in comun, realizarea de parcari etajate, constructia de locuinte. Daca pana acum ne-au ocolit, hipermarketuri cunoscute din Bucuresti se afla deja in faza finala de negociere cu primaria, in vederea deschiderii unor unitati si in orasul nostru. Deschiderea primariei pentru proiecte care pot sterge praful asternut pe blazonul municipiului e totala, si nu concep sa-mi inchei mandatul in anonimat si cu fruntea plecata. Gata cu climatul circului si al dezbinarii, mergem pur si simplu pe o normalitate politica. Colaboram cu toate autoritatile statului, indiferent de culoarea politica a celor care conduc, pentru ca ma preocupa in primul rand servirea intereselor comunitatii.
- Spre deosebire de alte mari orase, Clujul are pe agenda si problema maghiara, agitata de fostul primar. S-au stins ecourile tensiunilor trecute?
- Pentru mine, Clujul e orasul tuturor locuitorilor lui, iar primaria are dorinta de a face ca fiecare roman, maghiar sau german, sa se simta la el acasa in acest oras. Toleranta este regula care ne guverneaza, pentru o convietuire decenta, intr-un oras european. Avem acest avantaj imens al multiculturalitatii, pe care pana acum nu l-am fructificat. Dimpotriva, multiculturalitatea a fost folosita ca premisa a dezbinarii. Este revoltator ca imensa bogatie culturala a Clujului nu a fost folosita in avantajul clujenilor, vreme de mai bine de un deceniu. Cu mainile curate, la vedere pe masa de dialog interetnic a primariei, imi propun sa unesc, si nu sa dezbin.
"Prin retragerea lui Stolojan,
Romania pierde sansa unui presedinte european"
- Cum comentati, in calitate de vicepresedinte al Pd, retragerea din cursa prezidentiala a lui Theodor Stolojan?
- Prin retragerea lui Stolojan, e clar ca Romania pierde sansa unui presedinte european, a unui presedinte de care aceasta tara avea nevoie. Viata publica insa nu este comoda si usoara, Alianta D.A. are in acest moment resursele sa castige alegerile parlamentare si prezidentiale, pentru ca are un program capabil sa raspunda nevoilor romanilor, iar pe de alta parte, dispretul cu care Psd-ul i-a tratat pe romani in ultimii patru ani de zile nu mai poate continua. Sunt convins ca votul din noiembrie va fi o intregire a victoriei Aliantei de la alegerile locale din iunie.
Fotografii de Nicu Dragos (2)
Primarului Emil Boc ii puteti scrie la e-mail: emilboc@primariaclujnapoca.ro sau telefona la 0264/592.301