TEST: Ce stiti si ce nu stiti despre alimentatia sanatoasa?

Rodica Demian
Nu mai reprezinta de multa vreme o noutate faptul ca in ziua de astazi sanatatea noastra depinde in primul rand de alimentatie, si nici faptul ca o alimentatie corecta inseamna 5 portii de legume si fructe pe zi, grasimi putine, fibre din belsug. Asta in mare, pentru ca detaliile sunt mai putin cunoscute. Cate fructe intra intr-o portie? Este inclus si sucul de fructe? Ce se-ntampla cu branza: este buna (contine calciu) sau rea (are multa grasime)?

In testul pe care vi-l prezentam mai jos, gasiti 14 intrebari referitoare la alimentatia corecta si 14 raspunsuri corecte. Indiferent de alegerea dvs., sunteti in castig: veti sti mai multe despre ce inseamna o viata sanatoasa si cat de important este sa stim Ce si Cum sa mancam.
1. Calciul este o binefacere pentru oase: 1000 mg pe zi pot preveni osteoporoza. Cate iaurturi (de 125 g) ar trebui consumate pentru a acoperi acest necesar?
a. 2
b. 5
c. 8
2. Care dintre combinatiile urmatoare este cea mai periculoasa pentru silueta?
a. Pateuri cu branza + limonada
b. Pateuri cu branza + apa
c. Pateuri cu branza + cafea
3. 5 portii de legume si fructe pe zi reprezinta baza unei alimentatii sanatoase. Dar cat de mare trebuie sa fie o portie de... zmeura, de pilda?
a. o ceasca
b. un pumn
c. o farfurie
4. Uneori, simtiti nevoia sa mancati ceva dulce, si pentru ca ciocolata sa nu se "depuna" pe solduri, alegeti o budinca dietetica. In comparatie cu ciocolata, aceasta contine:
a. mult mai putine calorii
b. ceva mai putine calorii
c. acelasi numar de calorii
5. Betacarotenul este un antioxidant care neutralizeaza moleculele nocive, prevenind astfel imbolnavirile grave (inclusiv cancerul). Din legume si fructe, ar trebui sa asimilati zilnic intre 2-4 mg. Transformate, acestea inseamna:
a. 250 g broccoli
b. 1 morcov, 450 g spanac congelat sau 500 g broccoli
c. 1/2 morcov sau 225 g spanac congelat
6. Mazarea o gasiti fie proaspata (in sezon), fie congelata sau la conserve. Care este cea mai sanatoasa?
a. cea proaspata
b. cea congelata
c. cea din conserva
7. La pranz, mancati o bucata de pizza de 200 g cu branza topita deasupra. Cate calorii contine si cat reprezinta ea din necesarul zilnic de grasimi?
a. 500 cal. si 50% din grasimi
b. 400 cal. si 40% din grasimi
c. 200 cal. si 20% din grasimi.
8. Acizii grasi Omega 3 sunt ultima "pasiune" a medicilor. Mentin arterele elastice, stopeaza inflamatiile si se pare ca ne feresc si de depresii. Oamenii de stiinta recomanda 9 g pe saptamana. Pe care le contin:
a. 350 g macrouri
b. 550 g ton
c. 875 g somon
9. Cu ajutorul carei formule calculati necesarul dvs. zilnic de calorii?
a. metabolismul bazal (1 cal./an de viata x 24) x indicele de efort
b. metabolismul bazal (1 cal./kg greutate corporala x 24) x indicele de efort
c. metabolismul bazal (1 cal./cm inaltime x 24) x indicele de efort (explicatii la raspunsuri)
10. Luati cina singur. Cu ce va ocupati in acest timp?
a. cititi ziarul
b. ascultati muzica clasica
c. va uitati la televizor
11. Se spune ca salata este sanatoasa. Pe care o preferati?
a. laptucile
b. salata creata
c. andivele
12. Cate mese - consistente si mai putin consistente - se recomanda (zilnic) pentru o silueta frumoasa?
a. 3 mese
b. 5 mese
c. 7 mese
13. Exista recomandarea ca femeile sa nu bea mai mult de 10 g de alcool pe zi. Ce reprezinta ele?
a. 1/8 l de vin
b. 1/4 l de vin
c. o sticla cu vin
14. La restaurant sunteti intrebati ce garnitura doriti. Gandindu-va la silueta, comandati:
a. cartofi
b. taietei
c. fasole verde

Raspunsurile

1. Raspunsul corect: C
Iaurtul, la fel ca laptele sau branza de vaci, contine 120 mg de calciu/100 g. Oasele au deci nevoie si de alti "aliati", cum ar fi branzeturile uscate (100 g de parmezan = 1210 mg de calciu!!!). Si apa minerala bogata in calciu sau legumele verzi (de ex. broccoli) au un continut ridicat de calciu, si anume, pana la 130 mg la 100 g.
2. Raspunsul corect: A
Zaharul din limonada si grasimile din pateuri formeaza o combinatie fatala. Hidratii de carbon rapid solubili stimuleaza productia de insulina, influentand lipogeneza (incorporarea grasimii in celulele adipoase). In acelasi timp este stopata de-a lungul catorva ore arderea grasimilor.
3. Raspunsul corect: B
Simplu de retinut: o portie inseamna un pumn. Maini mari - portii mai mari, maini mici - portii mai mici. Daca fructele sunt de la borcan (sticla), o portie este egala cu un pahar.
4. Raspunsul corect: C
Sunteti surprinsi? Cuvantul "dietetic" se refera nu numai la cantitatea de grasimi sau numarul de calorii, ci desemneaza o forma speciala de regim, de pilda pentru diabetici. In budinca dietetica, cantitatea de zahar este doar rareori mai mica, fiind "compensata" de catre producatori prin... grasimi.
5. Raspunsurile corecte: A si C
250 g broccoli, 1/2 de morcov si 225 g de spanac congelat sunt suficiente.
6. Raspunsul corect: B
Legumele proaspete sunt, fireste, imbatabile. Dar transportul si depozitarea "ucid" repede substantele nutritive - mai ales la fructele de padure, mazare, spanac.
In schimb, la congelare, substantele vitale intra doar intr-un "somn" profund. Un exemplu: 100 g de mazare proaspata contin 22 mg vitamina C. Tinuta 2 zile la frigider, o treime se pierde. Dar aceeasi cantitate de mazare congelata contine, si dupa cateva luni, 20 mg de vitamina C.
7. Raspunsul corect: A
Un adevarat soc: cu o felie de pizza cu branza ati acoperit deja un sfert din caloriile unei zile si jumatate din cantitatea de grasimi recomandata. Si mai rau se prezinta carnatii cu curry sau hamburger-ii cu cartofi prajiti: ambele acopera intregul necesar de grasimi al unei zile.
8. Raspunsurile corecte: A, B si C
In ceea ce priveste untura de peste, macrourile sunt campioane, urmate de ton si somon. Dar grasimi sanatoase exista si in uleiurile de plante - de nuca, de rapita si mai ales de in. Cine include 2 mese cu peste in meniul saptamanal si consuma uleiurile amintite mai sus poate sa doarma linistit.
9. Raspunsul corect: B
Metabolismul bazal indica consumul de calorii, presupunand ca dvs. stati toata ziua culcati in pat. Dar el este inmultit cu indicele de efort. Cei care sed la birou in fata computerului si seara in fata televizorului il inmultesc cu 1,4. Cei care se mai si misca pe parcursul zilei, cu 1,6. Pentru femeile casnice sau vanzatoarele din magazine care stau toata ziua in picioare, factorul este 1,8, iar persoanele care pe deasupra mai fac si sport pot adauga inca 0,3. Omul sportiv ajunge, astfel, la un indice de efort de 2,1.
10. Raspunsul cel mai sanatos: B
Daca in timpul cinei ascultati o muzica lenta, domoala, mancati mai incet si deci mai putin, au constatat cercetatorii americani. Ascultand muzica ritmata, saltareata, subiectii participanti la studiu consumau - pe minut - 5 portii, fara muzica - 4, iar cu muzica clasica - 3. Si la persoanele care mananca citind sau privind la televizor cina dureaza mai mult. Cel mai bine ar fi sa mancati pe liniste, concentrandu-va asupra continutului farfuriei, mestecand fiecare imbucatura cat mai mult.
11. Raspunsul corect: C
Toata lumea se da in vant dupa laptuca, desi ea contine - ca si salata creata, de altfel - 95% apa. 100 g de salata verde contine doar 1 g albumina, 1 g hidrati de carbon si 1,5 g fibre. In plus, nu este prea bogata, nici in vitamine, nici in substante vegetale secundare. Mult mai consistente sunt andivele, papadia sau spanacul. Ideal este sa le mancati alternativ, pentru a avea in farfurie toate biosubstantele necesare.
12. Raspunsul corect: A
Cu ceva timp in urma, se spunea ca mai multe mese mici (putin consistente) ar fi ideale. Astazi, ideea este ca pentru a slabi, este mai bine sa se renunte la mesele suplimentare (in afara celor 3 principale), pentru un repaus de insulina. Acest hormon responsabil cu ingrasarea sintetizeaza tesutul adipos si este produs dupa fiecare masa, pentru regularizarea glicemiei. Daca intre mese se face o pauza de circa 4 ore, organismul are suficient timp liber (fara insulina) pentru ca enzimele care descompun grasimile sa poata indeparta "surplusul" de pantec si solduri.
13. Raspunsul corect: A
Limita superioara recomandata: 1/8 l de vin sau 1/4 l de bere. Pana la aceasta limita, vinul este sanatos, mai cu seama vinul rosu, care contine de 10 ori mai multi polifenoli decat cel alb. Aceasta substanta coloranta actioneaza impotriva radicalilor liberi si protejeaza inima si circulatia sangelui de stresul oxidant. Un pahar cu vin rosu are 170 cal. - ceva mai mult decat o singura gogoasa.
14. Raspunsul corect: C
Pe podiumul invingatorului se afla fasolea verde, al carei index glicemic (27) se plaseaza mult mai jos decat al cartofilor si pastelor fainoase.