Zvon de Suedia la Bucuresti

Dia Radu
"Strune electrice, clovni si acrobatii ametitoare, dans inovator, jazz rafinat, surprinzatoare dramaturgie contemporana...", cam asa ne prezinta Ambasada Suediei evenimentul cultural suedez inceput pe 2 octombrie.

Timp de doua saptamani, bucurestenii, timisorenii si brasovenii vor fi norocosii care vor avea ocazia sa cunoasca o noua imagine a Suediei, dincolo de etichetele si de numele cu care ne-am obisnuit (Ingmar Bergman, August Strindberg, Abba). Pentru ca intalnirea cu ceea ce inseamna cultura suedeza contemporana sa fie o experienta de neuitat si un adevarat cadou oferit romanilor, organizatorii au inclus in program evenimente culturale diverse: expozitii de fotografie, concerte de muzica contemporana, jazz si etno, seri de dans contemporan, teatru si circ, spectacole-lectura cu piese de teatru jucate la Gteborg, Uppsala sau Stockholm. Pana pe 15 octombrie, cultura suedeza va fi invitata de onoare la teatrele "Bulandra", "Odeon", "Act", "New Gallery", la "Laptaria lui Enache", la sala "ArCuB", la Festivalul de Jazz Bucuresti, precum si la Galeria "H.arta" din Timisoara.
Tot sub numele Zvon de Suedia sunt reunite si cateva prelegeri si ateliere dedicate stabilirii de noi contacte intre artistii romani si suedezi. Formatii muzicale, trupe de dans si teatru vor incerca sa atraga interesul pentru cultura suedeza contemporana, bazandu-se mai ales pe reprezentatii experiment - o imagine cu totul noua asupra Suediei si artei suedeze. Cei interesati de spectacolele care se desfasoara zilele acestea pot afla mai multe informatii, precum si programul complet al festivalului accesand site-urile oficiale ale Ambasadei Suediei si Institutului Suedez. Artistii scandinavi ii asteapta in salile de spectacol pe toti cei dornici sa lase la o parte prejudecatile, cutumele si banalul.