George Ivascu - Alice Barb

Alice Manoiu
"Inceput de toamna cu muzica si poezie"

- A venit toamna, cad frunzele si cortina teatrelor se ridica pentru o noua stagiune. Cum a fost vara de care tocmai ne-am despartit?
G. I.: - Activa! Foarte activa, mai ales in ce-o priveste pe Alice, care a realizat in cadrul Festivalului Artelor, trei seri de recital la Ateneul Roman. Dar despre asta o sa va spuna ea. In ce ma priveste, eu am avut o sustinuta activitate pedagogica. La Facultatea de Teatru din Sibiu, am participat la selectia viitorilor studenti la actorie, zece talente pe care le voi pastori ca profesor. Sper sa am norocul unei serii reusite, asa cum a fost aceea pe care am dus-o la capat in vara. Bineinteles ca-mi continui activitatea si la Catedra de actorie din Academia de Teatru si Film din Bucuresti. Anul asta s-au prezentat la admitere o multime de candidati, bine pregatiti si motivati pentru aceasta profesie care, se stie, cere foarte multa munca, dar aduce bani extrem de putini. Dar optiunea tinerilor pentru arta e o dovada de normalizare a vietii noastre si o nota buna pentru generatia lor. De note bune avem nevoie si noi, profesorii. In stagiunea actuala, ma pregatesc pentru unul din cele mai dificile roluri incredintate mie pana acum. Il voi juca pe Mozart, in piesa Amadeus (de Peter Shaffer), montata la Tnb de sotia mea, Alice Barb. O mare provocare pentru mine!
A. B.: - Va fi o mare provocare pentru noi toti. Piesa nu s-a mai jucat in Romania de vreo 20 de ani. O aducem in scena intr-o noua viziune si cu o distributie tanara, mai apropiata de varsta reala a personajelor. Astfel, Salieri, marele rival al lui Mozart, e interpretat de Claudiu Bleont, apropiat - ca ani - de George. Cei doi actori isi reiau astfel buna colaborare, din spectacolul Legenda ultimului imparat, un spectacol montat de mine, reluat, si el, in stagiunea 2004-2005, dupa ce a participat la doua festivaluri nationale, la Timisoara si la Braila.
Cat despre prima editie a Festivalului Artelor din luna septembrie, am avut onoarea sa fiu invitata de directorul festivalului, d-l Ioan Holender, si de directorul Teatrului National, Dinu Sararu, sa realizez o suita de trei recitaluri de muzica si poezie. Am deschis la Ateneu recitalul cu o seara dedicata artei romanesti, la care si-au dat concursul tenorul Ionel Voineag- care a cantat lieduri pe muzica de Nicolae Bretan, Mihail Jora, Sabin Dragoi, si au recitat versuri de Eminescu, Vasile Alecsandri, Goga, Cosbuc actorii Florina Cercel si Marius Bodochi. Seara dedicata muzicii si poeziei franceze a beneficiat de concursul sopranei Leontina Vaduva si de actorii Ilinca Goia si Claudiu Bleont. Au fost recitate versuri de Verlaine, Hugo, Clement Marot si s-au cantat lieduri pe muzica lui Gabriel Faure, Debussy, George Enescu. Seara inchinata liricii germane a fost sustinuta de soprana Silvia Greenberg, care a cantat compozitii de Brahms, Schubert si Hugo Wolf, pe versuri de Goethe, Heine, Eduard Morike, interpretate de actorii Maia Morgenstern si Adrian Pintea. Aceasta ingemanare intre muzica si cuvantul rostit a reusit sa redea publicului o stare de gratie intelectuala de care ne era tuturor atat de dor.