[sapou]Fiindca sunt atat de frumosi, cu boabele lor transformate
de soare in chihlimbar, si pentru ca au o savoare divina uitam,
adesea, ca strugurii sunt si o sursa exceptionala de sanatate.
Consumati dupa retete precise, ei pot deveni un medicament
natural de calibru greu[/sapou]Curele de struguri
Fruct biblic, pretuit de popoarele mesopotamiene, simbol al vietii, reprezentat permanent in picturile bisericesti, strugurele - rod magic al vitei-de-vie, are putere egala de a intari sanatatea, de a preveni neplacerile bolilor si de a tamadui. De mare efect, mai ales in bolile cronice, curele cu struguri sunt de intensitati diferite, asa incat sa nu solicite prea mult organismul si exercitandu-si, totusi, efectele terapeutice. Important este ca fructele folosite sa fie coapte si foarte bine spalate, pentru a inlatura chimicalele cu care au fost stropite.
Varianta I - intensa
Cura incepe cu o perioada de acomodare de 3 zile, timp in care se consuma, in paralel cu hrana obisnuita, si anumite cantitati de struguri: o jumatate de kilogram de struguri in prima zi, un kilogram in a doua zi, ajungandu-se pana la un kilogram si jumatate in cea de a treia. Pe langa efectul terapeutic, cura are si efect de slabit.
Dupa aceste zile, in care ne obisnuim digestia si metabolismul cu strugurii, urmeaza 5 zile (daca vreti sa slabiti drastic, pot fi si 10 zile) in care se consuma numai si numai struguri, ca atare sau sub forma de suc. Se consuma in fiecare zi minimum 1,5 kg de struguri, cantitatea maxima fiind de 3,4 kg de struguri pe zi. Singurul supliment care se permite pe parcursul curei sunt ceaiurile calde, neindulcite, de chimen, menta piperata ori cimbrisor, pentru a va incalzi corpul (care in aceasta perioada este mai sensibil la frig), a combate eventuala diaree sau crampele abdominale. Dupa ultima zi in care consumam numai struguri, ne reobisnuim gradat cu alimentele normale, consumand mai intai infuzii indulcite cu miere si alimente usoare (supe de legume calde, cartofi fierti), ajungand ca in 3-4 zile sa ne alimentam din nou normal.
Este o cura puternica, avand efecte detoxifiante si favorizand scaderea rapida in greutate. Este extrem de utila, asa cum vom vedea, in tratarea afectiunilor degenerative sau produse de intoxicarea lenta a organismului.
Varianta II - medie
Este simpla si ceva mai blanda: timp de doua zile pe saptamana nu se consuma nimic altceva decat struguri, 1,5-3 kg pe zi. Ziua de cura incepe si se termina intotdeauna la aceeasi ora. Este bine ca zilele de cura sa nu fie la o distanta prea mare una de cealalta, repausul de o zi intre ele fiind suficient (cele mai convenabile zile s-au dovedit a fi cele de vineri si duminica - cand programul este mai lejer). Timp de o luna, este recomandat sa aveti in fiecare saptamana doua astfel de zile de struguri. Veti vedea ca in aceasta perioada organismul va cere instinctiv alimente mai usoare si mai bogate in vitamine si minerale (fructe, legume, lactate proaspete), ceea ce va va ajuta sa slabiti armonios. In cazul in care apar probleme, cum ar fi usoara diaree sau crampele, puteti consuma in ziua de cura mici cantitati de ceai de chimen ori menta, neindulcite, la iesirea din cura introducand painea prajita, orezul, aperitivele uscate.
Varianta III - blanda
Inedit la aceasta cura este ca se pot consuma si alte alimente, in afara de struguri. Cantitatea de struguri creste gradat astfel: in prima zi se consuma o jumatate de kilogram de struguri, repartizati la cele trei mese principale (de exemplu, cate un ciorchine inainte de fiecare masa). A doua zi se va consuma cu o jumatate de kilogram mai mult, deci un kilogram de struguri repartizat la mesele principale. Se creste cu cate o jumatate de kilogram pe zi, asa incat in a 6-a zi se ajunge la 3 kilograme de struguri repartizati la cele trei mese principale. Se mentine aceasta cantitate timp de inca 3 zile (deci in zilele 7, 8, 9), dupa care se revine la alimentatia normala. Strugurii se consuma intotdeauna inainte de masa, fiind repartizati echilibrat, asa incat sa nu ajungem sa mancam la cina 2 kilograme de struguri, in timp ce in restul zilei ne-am delectat cu toate bunatatile in afara de struguri. Intre mese nu se mananca nimic. Mesele se iau pe cat posibil la aceeasi ora zilnic. Cel mai bine este sa consumam strugurii cu tot cu coaja. Cura se poate repeta dupa trei zile de pauza.
Mustul de struguri
Casnic, el se obtine prin zdrobirea boabelor bine spalate, cu un mixer electric (blender), sau manual, cu o lingura de lemn, urmata de stoarcerea prin tifon. Daca avem un mixer electric, zdrobirea va fi mult mai eficienta, ceea ce va duce la obtinerea unei cantitati mai mari de suc.
Pentru a obtine beneficii terapeutice maxime, se foloseste mustul foarte proaspat (abia preparat), din care se bea minimum un litru pe zi. Are efecte diuretice, stimulente ale activitatii renale si tonice, mai puternice decat consumarea boabelor propriu-zise. In schimb, este mult mai sarac in substante antioxidante, reglatoare hormonale si antitumorale. Mustul de struguri este recomandat mai ales in curele rapide de dezintoxicare, ca sustinator de efort pentru cei cu o activitate intelectuala intensa si ca diuretic pentru tratarea bolilor de rinichi cronice. Este, de asemenea, un excelent intaritor pentru convalescenti si pentru cei grav bolnavi.
Compresele cu struguri
Cojile de struguri obtinute dupa stoarcerea mustului se aplica, pe un tifon subtire, direct pe locul afectat, unde se tin o ora - doua, dupa care se indeparteaza. Aceasta aplicatie are efecte benefice foarte intense asupra pielii. Cojile de struguri folosite extern redau elasticitatea tegumentelor, fac sa se resoarba porii inestetici, favorizeaza vindecarea plagilor atone, ajuta la refacerea prigmentatiei normale a pielii. Cercetari recente au aratat ca anumite substante continute de struguri impiedica proliferarea tumorilor maligne.
Ceaiul de ciorchini
In zonele viticole ale tarii, acest leac se obtine astfel: un ciorchine fara boabe se taie cat mai marunt si se pune intr-o cana de apa clocotita, unde se lasa vreme de douazeci de minute, dupa care se filtreaza. Se bea acest ceai caldut, contra durerilor de cap si a deranjamentelor stomacale. Ciorchinele fiert vreme de cinci minute in aceeasi cantitate de apa, la care se adauga si o lingurita de sunatoare, este unul din cele mai puternice remedii populare contra diareei si a colitei de fermentatie. Se pare ca acest remediu ajuta si la refacerea florei intestinale, la vindecarea rapida dupa efectuarea de interventii chirugicale pe tubul digestiv.
Boli care se vindeca prin tratamentul cu struguri
Obezitate, ingrasare - toate cele trei variante ale curei de struguri au efecte puternice de reducere a greutatii corporale.
Varianta cea mai intensa prezentata de noi mai sus determina slabirea cu 3-5 kilograme pe saptamana, varianta medie cu 2-3 kg pe saptamana, iar ultima varianta, blanda, cu 1-3 kg pe saptamana. Aceasta cura de slabire este, daca nu cea mai eficienta, cu siguranta una dintre cele mai bune, deoarece slabitul se face practic fara suferinta fizica sau psihica. Pentru a avea o imagine completa, adaugati la aceasta faptul ca, o data cu kilogramele suplimentare, sunt eliminate si o multime de toxine din organism si ca aceasta cura are efecte de prevenire si vindecare in boli din cele mai grave.
Sechele post-hepatitice - se face o cura cu struguri (oricare din cele prezentate) vreme de minimum 10 zile. Cura trebuie facuta in fiecare an, dupa ea evitandu-se consumul alimentelor grase, grele, prajite etc.
Tumori canceroase cu localizare pulmonara - un studiu tulburator, facut in Italia, a pus in evidenta faptul ca un consum ridicat de struguri reduce incidenta tumorilor pulmonare cu peste 50%, favorizeaza stagnarea si chiar remisia celor existente. Curele cu struguri prezentate anterior sunt, asadar, de un mare folos celor care deja se confrunta cu aceste probleme si, mai ales, persoanelor din grupele de risc: fumatori activi, fumatori pasivi, lucratori in mediu poluat, persoane cu antecedente in familie etc.
Melanom malign - quercitina si elagenina, doua substante continute din belsug in coaja strugurilor, au un efect puternic antitumoral, cercetarile de medicina experimentala aratand ca o cura interna de struguri are efecte exceptionale in tratarea acestei maladii. Pe langa consumul de struguri, se recomanda aplicarea de comprese cu struguri (prezentate mai sus) pe zonele afectate.
Prevenirea metastazelor - persoanele cu risc de metastaze ar trebui sa consume zilnic in timpul sezonului macar jumatate de kilogram de struguri. Mai multe substante din componenta strugurilor (acidul elagic, quercitina etc.) au efecte de prevenire a metastazelor si a recidivelor bolii canceroase.
Boli cardiace si vasculare cronice - cu bogatia lor de zaharuri usor asimilabile si de substante cu efect protector vascular si cardiac, strugurii sunt un aliment ideal pentru cei care sufera de aritmie, ischemie cardiaca, arterioscleroza, forme usoare de hipertensiune. De asemenea, strugurii sunt recomandati in cura persoanelor care au suferit un infarct miocardic.
Valori ridicate ale colesterolului - atat coaja, cat si samburele strugurilor au efecte de reglare a valorilor colesterolului in sange. Se recomanda cura cu struguri in varianta blanda, precum si administrarea de ulei de samburi de struguri (il gasim in farmaciile naturiste sub forma de capsule).
Disfunctii ovariene - o anumita substanta continuta de struguri (resveratrolul) are in organismul uman efecte asemanatoare hormonilor feminini secretati de ovare. Aceasta explica de ce curele cu struguri au efecte puternice in tratarea absentei patologice a ciclului menstrual, a ciclului menstrual neregulat, a hipoplaziei mamare (insuficienta dezvoltare a sanilor), a hirsutismului (cresterea parului inestetic la femei).
Reumatism, guta - o cura de 1-2 saptamani, timp in care se beau zilnic 1,5 litri de must proaspat, nefermentat, are puternice efecte depurative si antiinflamatoare. Mai ales in tratarea formelor degenerative ale reumatismului si a gutei, cura cu must are un efect mult mai puternic daca este asociata cu o alimentatie preponderent vegetariana si crudivora.
Constipatie, colita de putrefactie - cura de struguri, in oricare din variantele prezentate mai sus, are efecte rapide de vindecare a acestor afectiuni. Singura conditie pentru stabilizarea efectelor acestui tratament este ca ulterior sa se reduca, daca nu sa se excluda complet, consumul de carne si sa se mentina o alimentatie cu multe legume si fructe crude.
Colita de fermentatie - se beau 2-3 cani pe zi din ceaiul de ciorchine de strugure si parti aeriene de sunatoare prezentat mai sus.
Consumul zilnic de struguri si mai ales curele cu struguri prezentate mai au efecte salutare in urmatoarele afectiuni: anemie, indigestie, inflamatii ale vezicii biliare, surmenaj, menometroragie (strugurii negri), intoxicatii diverse.
Contraindicatii la tratamentul
intern cu struguri
Bolile in care este strict contraindicata cura cu struguri sunt: diabetul, problemele renale grave, hipertensiunea grava, retentia de apa in tesuturi, colita de fermentatie, diareea cronica.
Cateva utilizari cosmetice
Tenul cu pori mari - seara se aplica o compresa cu coji de struguri (preparata dupa modalitatea de mai sus) pe zonele afectate, care se mentine vreme de 30 de minute. Se vor face minimum doua aplicatii pe saptamana.
Tenul obosit - se fac seara spalari ale fetei cu o bucatica de vata inmuiata bine in suc, dupa care se aplica pe fata, vreme de 10 minute, un tifon imbibat cu suc proaspat de struguri.
Pentru mentinerea tineretii si supletii pielii - se face un masaj usor de frictionare a pielii cu suc de struguri, o data la trei zile.