Feluri cu rosii

Redactia
Salata de rosii cu fileuri de peste

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 rosii mari, 100 g ceapa rosie, 1-2 lingurite de mustar, 1 lingura de otet alb, 3 linguri untdelemn de floarea-soarelui, 1 lingurita de miere, 1 legatura de marar, sare, piper proaspat macinat, 300 g fileuri de peste alb, 1 lingura faina, 50 g slaninuta afumata (costita, bacon).
Mod de preparare:
Se clatesc rosiile, li se taie capacul coditei si se taie apoi in felii. Se curata cepele si se taie inele. Mustarul, otetul, untdelemnul, mierea si mararul tocat se amesteca si se sareaza, se pipereaza. Se clateste pestele, se zvanta si se taie in felii. Se dau cu sare si piper, se tavalesc prin faina si se prajesc in grasimea lasata de slaninuta care se topeste inainte, la foc mic, intr-o tigaie. Pestele se prajeste circa 3 minute. Din feliile de rosii si inelele de ceapa se fac turnulete alternative, sarandu-se fiecare strat pe rand, iar deasupra se aseaza feliile de peste si slaninuta prajita. Se stropesc cu sosul de marar.

Salata de rosii cu cartofi

Ingrediente (pentru 4 portii): 400 g cartofi mici, 4 linguri untdelemn de masline, 500 g rosii lunguiete (tata caprei), 2 linguri suc de mere, 2 linguri otet aromat, 2 catei de usturoi, sare, piper proaspat macinat, cate o jumatate de legatura de busuioc, patrunjel, 80 g frisca lichida sau smantana subtire.
Mod de preparare:

Cartofii se lasa in coaja, se freaca bine cu o perie, se clatesc, apoi se taie in doua. Se unge o tava cu untdelemn si se aseaza cartofii cu partea taiata in jos. Se stropesc cu doua linguri de untdelemn. Se coc in cuptor circa 15 minute.
Se spala rosiile si se taie in patru, dupa ce li se taie capacul coditei. Uleiul ramas se amesteca cu sucul de mere, otetul aromat, usturoiul zdrobit, sarea si piperul.
Se clatesc verdeturile, se zvanta si se toaca marunt. Se sareaza si se pipereaza cartofii. Se amesteca cu grija rosiile, cartofii, verdeturile si sosul. Frisca lichida se sareaza putin si se toarna peste rosii inainte de a fi servite.

Rosii umplute cu paine

Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 rosii rotunde, coapte si tari, 4 felii de paine de tara (pe vatra), 24 rondele subtiri de salam (carnat) uscat, 1 catel de usturoi, 80 g parmezan sau cascaval ras, 6 linguri ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare:

Incingeti cuptorul la 180. Spalati rosiile, taiati-le capacelele si scobiti-le fara sa le strapungeti. Taiati miezul marunt (cu seminte cu tot) si puneti-l intr-un castron, cu sare, piper si jumatate din uleiul de masline.
Prajiti feliile de paine in cuptor si frecati-le cu catelul de usturoi curatat si taiat in doua. Taiati painea cubulete si amestecati-o cu miezul de rosii pana ce absoarbe toata zeama, incorporati feliile de salam si umpleti rosiile scobite cu amestecul astfel obtinut.
Ungeti cu ulei o tava mai adanca si asezati in ea rosiile umplute. Stropiti-le cu uleiul ramas, presarati-le cu parmezanul ras si puneti la loc capacelele. Dati-le 30 de minute la cuptor si serviti-le fierbinti.

Salata de rosii cu ceapa calita in vin

Ingrediente: 150 g ceapa de arpagic (marunta), 2 linguri untdelemn, 200 ml vin rosu dulce, 1 frunza de dafin, 1 cuisoara, sare, piper macinat, 1 lingurita zahar, 500 g rosii, 2 linguri otet diluat.
Mod de preparare:
Se curata ceapa, cele mai mari se taie in doua si se calesc in untdelemn. Vinul rosu, foaia de dafin, cuisoara, sarea, piperul si zaharul se pun pe flacara mica si se lasa zece minute sa mijoteasca.
Se clatesc rosiile, se taie in felii de circa 1 cm si se pun pe un platou. Se sareaza, se pipereaza. Se adauga otet peste ceapa si se toarna totul peste rosii.



Dulciuri

Dulceata de rosii

Ingrediente (pentru 4 borcane): 1,5 kg rosii bine coapte, 1 kg zahar gelifiant (se gaseste in magazine, Gelierzucker), 1 baton de vanilie.
Mod de preparare:

Introduceti rosiile in apa clocotita, lasati-le sa stea cateva minute, raciti-le sub jetul de apa si curatati-le de pielita. Taiati-le in patru, indepartati semintele (prin presare) si tocati miezul - nu prea marunt - cu ajutorul robotului de bucatarie. Puneti miezul intr-o strecuratoare si lasati-l sa se scurga cel putin o ora.
Cantariti "pulpa" obtinuta si adaugati 900 g zahar la kilogramul de miez. Puneti rosiile impreuna cu zaharul intr-o oala mare cu fundul gros, adaugati batonul de vanilie (miezul despicat si razuit) si puneti-le la fiert - pe foc iute -, amestecand incontinuu, dupa ce incep sa clocoteasca. Verificati daca au fiert destul (circa 5 minute) varsand cateva picaturi pe o farfurioara: daca se incheaga, dulceata e gata. Daca nu, mai lasati-o sa fiarba incet, inca doua minute.
Turnati dulceata in borcane, puneti capacele si rasturnati borcanele de cateva ori cu gura in jos (circa 10 minute). Asezati-le apoi in pozitia normala si lasati dulceata sa se raceasca. Se poate pastra circa un an, la loc uscat si racoros, ferit de lumina. Dulceata de rosii are un gust delicios.