Nimic rau in asta, dimpotriva. S-a constatat peste tot in lume ca lucrarile de tipul "ajuta-te singur", cu sfaturi de sanatate, de reusita sociala si in cuplu, de pedagogie aplicata, de autocunoastere etc. - "merg" bine. Dar cele mai cautate, spun statisticile, sunt volumele de gastronomie. Si la noi, oferta in acest apetisant domeniu editorial a devenit dupa 89 foarte bogata. Daca inainte, biblia gospodinei era cartea de bucate a Sandei Marin, acum orice librarie respectabila are un sector separat plin cu volume de retete culinare din bucatariile traditionale ale diverselor tari sau specializate pe anumite tipuri de preparate (din carne, peste, vegetale, dulciuri...). Partea proasta e ca, multe din aceste carti fiind traduceri, includ in retete si ingrediente despre care habar n-avem ce sunt, pacat de care sufera si rubricile de gastronomie din unele reviste (cu staif) pentru femei. Nu e cazul cartilor pe care vi le recomand azi:
Lalitha Thomas, 10 alimente esentiale, traducere de Mihai-Dan Pavelescu, Editura "Paralela 45" (tel. 0248/63.14.39), 372 pag. Scrisa de o specialista in nutritie sanatoasa, cu experienta in medicina alternativa, cartea nu se refera la interdictii alimentare, ci la felul in care ne putem bucura de placerea mancarii, incluzand in meniuri zece elemente benefice pentru functionarea optima a organismului. Lalitha Thomas le-a verificat personal si indelung, ajungand la convingerea ca sunt esentiale in alimentatie. Drept care consacra fiecaruia cate un capitol in care le explica proprietatile si continutul, adaugand retete de preparare.In ordinea din carte, aceste alimente ce n-ar trebui sa lipseasca din hrana noastra zilnica sunt: migdalele (proteine complete care ofera toti aminoacizii esentiali); broccoli - o leguma mai putin cultivata la noi, dar care se gaseste totusi in unele piete si despre care ni se spune ca are o mare concentratie de substante fitochimice bune in prevenirea si vindecarea bolilor; orezul brun, integral (se vinde in supermarketuri si la magazine naturiste), care are un continut nutritional exceptional (vitamine, minerale, fibre, hidrocarbonati complecsi) si se poate prepara in multe feluri; morcovii (sursa majora de betacaroten, miraculos in prevenirea si tratarea unor boli grave), algele rosii (poate ca exista si la noi in magazinele cu produse fitoterapeutice. Se spune ca sunt importante prin oligoelementele continute); smochinele (au mai mult calciu decat laptele, niste enzime unice pentru digestie, mai multe substante vitalizante si sunt un dulce sanatos); uleiul din seminte de in (acizi grasi esentiali care cresc imunitatea si regleaza sistemul hormonal); grapefruitul - cel mai valoros dintre citrice, benefic pentru ficat; spanacul (clorofila revigoreaza sangele, iar acidul folic are un rol important in procesele celulare); germenii de cereale - adevarate centrale de forta vitala. Fiecare din capitole e agrementat cu anecdote si intamplari ale autoarei, cu sfaturi in alegerea si prepararea produselor si cu retete simple. Am aflat o multime de lucruri noi si de amanunte utile din cartea aceasta.
Cristina Stoica, Bucataria indragostitilor. Retete afrodisiace: stiinta veche, gusturi noi, Editura Compania (tel. 021/210.66.90), 192 pag. Am citit ca, la un concurs de eseuri pe tema "Secretul unei casnicii durabile", locul intai a fost obtinut de cineva care a scris doar: "Animalul trebuie hranit bine". E stiut de cand lumea ca dragostea trece prin stomac si ca mesele pregatite si luate impreuna sunt o bucurie. Cristina Stoica e jurnalista (redactor sef la Burda-Romania) si scrie deosebit de atragator despre deliciile culinare ca parte a fericirii in cuplu, de aceea cartea ei poate fi un cadou potrivit nu doar pentru tineri. O prima sectiune trece in revista principalele alimente care au faima de a spori apetitul sexual - ardeii iuti, bananele, ceapa si usturoiul, telina, ciupercile, ouale, ciocolata, mierea, mirodeniile, vinul, cafeaua s.a. -, fiecare cu istoricul lor savuros si cu explicatii asupra componentelor chimice si efectelor. Partea a doua, mai ampla, contine retete de mancaruri nu prea greu de preparat si doar din elemente la indemana in piete si magazine, grupate pe categorii: aperitive si gustari, salate, supe si ciorbe, feluri principale, paste, sosuri, deserturi. Marturisesc ca, in privinta apetitului sexual, nu pot sa ma pronunt, in schimb, cat priveste pofta de mancare, retetele au un efect verificat: numai citindu-le mi-a lasat gura apa.