Nu da spaga!

N. C. Munteanu
Recent, in "Revista jandarmeriei", generalul Tudor Cearapin a fost intrebat daca jandarmii au defecte

Generalul raspunde indirect si da tare: "Hei-rup-ismul, pilele, zeciuiala, prostia obstinenta, jegul caracterului si al hainelor, spoiala, proasta orientare, chiulul incurajat, munca de fatada, civilismul, periuta, betivaneala, pupinfundismul, divideetimperatismul, dintii de aur, sapatoria ieftina, urletele trebuie sa dispara din cadrul Armei noastre!". Pupinfundism? Nu stii ce sa admiri mai intai. Delicatetea exprimarii sau profundismul, pardon, profunzimea observatiei. S-ar zice ca generalului nu-i este strain nimic din sentimentul fiintei romanesti. Si nu orice fiinta. Clar, generalul a cam tras cu ochiul si cu urechea si la ce zic si ce fac politicienii nostri.
Potrivit unui sondaj dat recent publicitatii, romanii cred ca doctorii sunt primii la spaga, iar parlamentarii primii la coruptie, urmati de judecatori, politisti si medici. Programul "Nu Da Spaga" isi propune sa redefineasca in mintea romanilor conceptul de spaga, asociindu-l celui de hotie. Pentru ca in mintea lor spaga nu este sinonima cu coruptia. Un paradox romanesc. Avem coruptie, dar n-avem corupti. In puscarii, desigur, ca in libertate, cata frunza, cata iarba.
Conform statisticilor oficiale ale Ministerului Muncii, peste 1000 de romani innebunesc in fiecare luna. Numai atatia? Dupa ce se intampla in Parlament si in programele de stiri ale televiziunilor ai fi jurat ca sunt mai multi. De fapt, multi dintre ei sunt sanatosi la cap, dar se declara bolnavi pentru a primi ajutoare. Guvernul e generos, nebunia se simuleaza usor, iar destui medici, oameni sunt si ei, dau, ca nu dau de la ei. Dau si, fireste, iau!
Dupa ce sotia unui asa-zis politician a omorat trei oameni pe o sosea, in organizatia ipochimenului s-au dezlegat limbile, iar colegii sastisiti au rabufnit cu naduf. Ziarul "Adevarul" titreaza: Senatorul Psd Constantin Serbanoiu catre colegii de partid, referindu-se la Adrian Paunescu: "Unul ii ducea porci, altul ii cumpara de 50 de milioane revista, altul ii invita formatia la petreceri si o platea cu 5000 de dolari". Clar, porcului de rasa de nimic nu-i pasa!
Un mahar din conducerea partidului a anuntat ca membrii Psd care vor vota electronic nu trebuie sa aiba cunostinte speciale de utilizare a calculatorului. E de ajuns sa cunoasca doua cuvinte si noua cifre! Cuvintele sunt "da" si "da"! Insa cifrele trebuie sa le stie bine si pe toate. Ca sa poata numara spagile.
Altfel cum dracu sa numeri 100.000 de dolari, cat s-a oferit ca spaga, in Gorj, la o licitatie "Cornul si laptele"? Exact programul prin care un guvern rastoarna peste cine trebuie cornul abundentei, din care curg lapte, miere, branza, oua, mai ceva ca la ferma de la Cornu.
Abia lansata, campania "Nu Da Spaga" a inceput sa dea roade. Pe soselele judetului Valcea au aparut politisti din tabla vopsita in culorile uniformei politistilor. Tablagiii de tinichea ii vor descuraja pe cei care incalca regulile de circulatie, inclusiv nevestele vitezomane ale politicienilor. Si, in mod sigur, nu vor lua spaga. Ca un facut, in acelasi timp cu lansarea campaniei "Nu Da Spaga", la Sfantul Gheorghe s-a desfasurat Festivalul Ciolanului. Suna a reuniune selecta de politicieni ai puterii! In frunte cu Miky Spaga!
De altfel, nu stiu daca ati observat, de cum au ajuns la putere, Miky & comp. au si inceput sa ia in greutate. Vreau sa zic si in greutate. In cel mai scurt timp au devenit numai falci, cefe, gusi, burti si buci, un intreg program politic. Clar, puterea ingrasa. Si ingroasa. Contul si obrazul. Barem obrazul il face mai ceva ca soriciul. Alegerile de la toamna ar fi un bun prilej sa fie bagati undeva. La o cura de slabire, desigur. Macar pentru patru ani.